FB pixel TP pixel
Netflixu masivně narostl počet předplatitelů. Překonal veškeré odhady a přidá wrestling © WWE

Netflixu masivně narostl počet předplatitelů. Překonal veškeré odhady a přidá wrestling

Netflix má za sebou skvělý konec roku 2023. Odhalily to jeho nejnovější kvartální výsledky, podle nichž službě narostl počet předplatitelů o 13 milionů. Jedná se o dalece větší počet, než se obecně očekávalo.

Streaming novinky

Reklamy a zamezení šíření hesel. To jsou podle všeho největší faktory v nárůstu předplatitelů Netflixu v posledním kvartálu roku 2023. Během něj největší streamer světa získal 13 milionů nových zákazníků, což je mnohem více, než se předpokládalo. Analytici z Wall Street čekali jen mezi 8 až 9 miliony nových předplatitelů. Netflix tedy trhy značně zaskočil a aktuálně přepočítává již 260,3 miliony předplatitelů.

Reklama a zamezení sdílení účtů

8 milionů nových předplatitelů přinesl stále ještě nový a v mnoha částech světa (včetně Česka) dosud nezavedený tarif s reklamou, který v USA vyjde na 7 dolarů měsíčně. Aktuálně tak Netflix na tomtu tarifu má 23 milionů předplatitelů a očekává se další růst spolu s expanzí tarifu do dalších teritorií. Příjmy Netflixu meziročně narostly o 12 procent, což streamer připisuje strategii placeného sdílení účtů, změnám v cenové politice (rozuměj zdražování) a síle obsahové nabídky. Netflix se také podle své zprávy dokázal dobře vyrovnat s loňskými stávkami v Hollywoodu, které zasáhly hlavně lineární televize, které neměly pravidelný přísun obsahu, zatímco Netflix měl obsah předtočený. Případné absence titulů z odkládání na další měsíce vyrovnával úspěšnými akvizicemi licencí třetích stran.

Pokud se nárůst předplatitelů rozpočítá na jednotlivé regiony, Netflix může být spokojený, že se mu aktuálně daří napříč glóbem. V USA a Kanadě narostly předplatné o 2,81 milionů účtů a celkově přepočítává 80,13 milionů předplatitelů. Evropa dodala dalších extra 5 milionů a přeskočila 88 milionů. Latinská Amerika přidala 2,35 milionů a aktuálně má 46 milionů uživatelů. Asie pak završuje krasojízdu s 2,9 miliony, jež vedly k nárůstu na 45,34 milionů uživatelů.

Co se týče cash flow, Netflix na konci roku operoval s volnými financemi o velikost 6,9 miliard dolarů a celkově si ke 30. narozeninám nadělil mnohem větší ekonomickou stabilitu, než měl ještě před pár lety, kdy se doslova topil v dluzích a mluvilo se o něm jako o start-upu, který žije jen díky nekonečným půjčkám. Nečekaný nárůst předplatitelů se v kombinaci s celkovou stabilitou Netflixu po ekonomické stránce samozřejmě přetavil i v nárůstu cen akcií o 7 procent s aktuální hodnotou na 492,19 dolarech, což je jedna z největších hodnot za poslední rok. K oslavám si Netflix nadělil i moc pěkný sportovní dáreček v podobě práv na wrestling organizace WWE, která se tak přesune z dosavadního lineárního vysílání na streaming. Platí to však zatím jen v rámci USA, Kanady, Velké Británie a Latinské Ameriky. Netflix nicméně slibuje, že další země a regiony budou následovat. Let's get ready to rumble!

Zdroj: Deadline / The Verge

Disney čelí totálnímu rozvratu. Vrací se zneuznaný šéf, který nenávidí současný Marvel
Disney čelí totálnímu rozvratu. Vrací se zneuznaný šéf, který nenávidí současný Marvel
04.01.2024 13:30:00 | Streaming novinky

Disney v posledních letech nezažívá nejlepší období. Společnost sice aktuálně znovu vede Bob Iger, teď se ale k firmě začíná vracet i jeden z předchozích výrazných manažerů Ike Perlmutter. Ten má s Igerem nevyřízené účty a některé zdroje ho označují za šovinistu a rasistu, který nesnáší šéfa Marvelu Kevina Feigeho. Podaří se mu znovu usednout do sedla a rozvrátit společnost, v níž má miliony dolarů?

Streamovací války v roce 2023: Vítězi jsou Netflix, Prima i Voyo. Disney a HBO jsou v krizi
Streamovací války v roce 2023: Vítězi jsou Netflix, Prima i Voyo. Disney a HBO jsou v krizi
01.01.2024 13:30:00 | Streaming novinky

Rok se s rokem sešel a dalších 12 měsíců je za námi. Jaké největší události se letos doma i venku ve streamingu odehrály? Kdo ze služeb posílil a kdo oslabil? Podívali jsme se na všechny zprávy, data a přehledy a nabízíme ultimátní shrnutí.

Češi drtí Netflix víc, než se čekalo. Detailní statistiky odhalily úspěchy 40 filmů
Češi drtí Netflix víc, než se čekalo. Detailní statistiky odhalily úspěchy 40 filmů
28.12.2023 14:50:00 | Streaming novinky

V polovině prosince vydal Netflix poprvé ve své historii komplexní přehled sledovanosti svých filmů a seriálů během první poloviny roku 2023. V 18 000+ řádcích se nepříliš jednoduše orientuje, ale my jsme pro náš sesterský web FlixPatrol statistiky vzali a napojili je na naši databázi. A vyplývá z toho několik zajímavých dat.

Je to rebel! Petr Nárožný hláškuje v geniální první reklamě na český Netflix
Je to rebel! Petr Nárožný hláškuje v geniální první reklamě na český Netflix
27.12.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Překvapivou reklamu vypustil český Netflix u příležitosti premiéry své nové sci-fi Rebel Moon. Poprvé v historii totiž natočil reklamu s českým hercem, s českými reáliemi a spojil ji i s klasickým českým vánočním filmem.