FB pixel TP pixel
O kolik obsahu Netflix přijde s nástupem konkurence? © TMDB

O kolik obsahu Netflix přijde s nástupem konkurence?

S blížícím se příchodem streamovacích služeb od společností Disney a WarnerMedia a aférou kolem konce licence Přátel, se začíná více spekulovat, jaký to vlastně bude mít na vliv na katalog Netflixu. O kolik obsahu už teď přichází a jak moc ho další konkurence ohrozí?

Streaming novinky

Během posledního čtvrtletí roku 2019 by měly spustit Disney (Disney+) a WarnerMedia své streamovací služby, což znamená, že si svůj obsah od ostatních poskytovatelů postupně přenesou k sobě. Dalším v pořadí je navíc společnost Comcast vlastnící televizi NBC a filmové studio Universal, spekuluje se i o Viacomu (Paramount) či CBS (Sony). Netflix proto v minulosti začal sázet na vlastní produkci a rok od roku postupně zvyšuje náklady. V roce 2018 to bude pravděpodobně částka pohybující se kolem 13 miliard dolarů (to je ovšem i číslo zahrnující nákup práv k dílům jiných společností) a je vyšší než vydají tradiční tvůrci obsahu jako Disney nebo HBO.

Tato činnost se ale, jak napovídají čísla, poměrně vyplácí: podle studie 7Park Data činily letos v říjnu všechny streamy originálního netflixovského obsahu 37 %, což je navýšení oproti loňským říjnovým 24 % a lednovým 14 %. V první desítce nejsledovanějších seriálů zaujímají tři místa z prvních čtyř ty ne-netflixovské (1. Kancl, 3. Přátelé, 4. Chirurgové), ovšem ty netflixovské berou v desítce šest míst (2. Chilling Adventures of Sabrina, 5. Domek z karet, 6. The Great British Baking Show, 7. Daredevil, 8. Narcos: Mexico a 9. The Haunting of Hill House). Čísla samozřejmě nepochází přímo od Netflixu, který podobné žebříčky vydává jen zřídka, ale z analýzy dat sledujících chování na internetu, a nemusí být proto úplně přesná.

O kolik obsahu Netflix přijde s nástupem konkurence? © TMDB

Na druhou stranu dle kalkulace Ampere Analysis (graf použitý z Recode) a jimi vypočteného obsahu dle jejich délky, to vypadá, že filmy a seriály od studií Fox, Disney, WarnerMedia a Comcastu činí 20 %. Navíc je jejich streamovací hodnota pravděpodobně daleko vyšší a o tuto pětinu by mohl Netflix v poměrně krátké době přijít. Příkladem je knihovna studia Fox, který ji postupně přesunul na streamovací službu Hulu. V lednu 2017 činil jejich streamovací podíl na Netflixu 24 %, zatímco v říjnu 2018 jsou to pouhá 4 %. Netflix samotný má se svou produkcí asi osmiprocentní podíl na obsahu. Pro Disneyho, WarnerMedia i Comcost to ale také nebude jednoduché. Jednak přijdou o peníze z prodeje streamovacích licencí, které Netflix nastavil velmi štědře, druhak budou muset bojovat o nové zákazníky, a náklady na jejich přilákání budou určitě velmi výrazné.

 626 zobrazení   26 se líbí
Black Friday pro online filmy? Slevy nabízí jen iTunes
Black Friday pro online filmy? Slevy nabízí jen iTunes
23.11.2018 13:20:00 | Streaming novinky

Zatímco v obchodech s elektronikou probíhá právě cenová válka o největší slevy na televize, online půjčovny sváteční den slev nijak nerozhodil. Kromě včerejšího oznámení Obbodu, že zlevňuje pro nové uživatele předplatné na 99 Kč, nikdo další slevy nenabízí. Výjimkou je tak iTunes, kde slevy probíhají průběžně. Vybrali jsme ty nejlepší.

Obbod pro nové uživatele zlevňuje předplatné na 99 Kč!
Obbod pro nové uživatele zlevňuje předplatné na 99 Kč!
22.11.2018 14:35:00 | Streaming novinky

Se zajímavou vánoční akcí přišla česká online videopůjčovna Obbod. Kdo se registruje do konce roku, zaplatí za měsíc předplatného místo 199 Kč jen 99 Kč a tato cena mu už zůstane na vždy.

Nová data z ČSÚ ukazují, kolik Čechů si předplácí Netflix nebo HBO
Nová data z ČSÚ ukazují, kolik Čechů si předplácí Netflix nebo HBO
21.11.2018 12:00:00 | Streaming novinky

Český statistický úřad tento týden vydal obsáhlou publikaci, kde mapoval chování lidí na internetu. Kromě běžných dat jako kolik lidí používá počítač nebo internet se ve zprávě také věnuje placeným online půjčovnám a nabízí tak další díl do naší skládačky, ve které hledáme oficiální počty předplatitelů služeb typu Netflix.

Alza končí s půjčovaním filmů, kdo bude další na řadě?
Alza končí s půjčovaním filmů, kdo bude další na řadě?
12.11.2018 13:50:00 | Streaming novinky

Na konci října potichu skončil s půjčováním filmů největší český eshop Alza.cz. Proč skončil, jaká byla jeho historie a co bude s filmy online dál? Je to jen ojedinělý případ, a nebo nás čekají větší změny?