FB pixel TP pixel
Alza končí s půjčovaním filmů, kdo bude další na řadě? © TMDB

Alza končí s půjčovaním filmů, kdo bude další na řadě?

Na konci října potichu skončil s půjčováním filmů největší český eshop Alza.cz. Proč skončil, jaká byla jeho historie a co bude s filmy online dál? Je to jen ojedinělý případ, a nebo nás čekají větší změny?

Streaming novinky

Český eshop Alza.cz patří k nejúspěšnějším online společnostem u nás. Za rok 2017 měl tržby více než 20 miliard Kč a a na rozdíl od své konkurence Mall.cz dokáže i generovat velmi pěkný zisk (v roce 2016 více než 644 miliónů). Zelený mimozemšťan dokázal v reklamách přesvědčit české zákazníky, aby nové televize, ledničky či telefony kupoval právě jen u něj. Ale nedokázal to u filmů.

Alza končí s půjčovaním filmů, kdo bude další na řadě? © TMDB

Svojí online půjčovnu spustila Alza v květnu 2014 a při startu nabídla zhruba 200 titulů. Sortiment tvořily především starší české filmy. Během doby se nabídka začala slušně rozšiřovat, přibývaly novější české filmy, a také zajímavé zahraniční filmy. Podobně jako naprostá většina lokálních hráčů ve filmovém průmyslu Alza nedokázala dosáhnout na velké hollywoodské tituly, ty u nás půjčují stále jen velcí hráči jako iTunes, Google Play a díky globální dohodě také česká O2TV Ještě na začátku roku 2018 nabízela sekce online filmů na Alza téměř 1200 titulů, které jste si mohli půjčit v rozmezí od 19 do 89 Kč, nejčastěji za 49-59 Kč. Přehrávání probíhalo buď na počítači online, pro mobily jste si mohli filmy také stáhout do svých mobilů či tabletů a pouštět si je, i když jste byli offline. V létě 2015 přidala Alza možnost půjčovat si filmy (a také hudbu) v rámci své služby Premium, která zaručovala podobně jako Amazon Prime rychlejší doručení či další exkluzivní služby.

S tím ale teď konec. Už v létě potichu Alza odstranila možnost půjčovat si filmy v rámci služby Premium, což některé uživatele pěkně naštvalo. Nyní naše skripty mapující weby ukazují, že všechna nabídka hlási jako nedostupná a žádné nové tituly nepřibývají. Sekce Filmy už také zmizela z nabídky větší sekce Alza Media. A když přijdete do svého účtu, kde jste se mohli vrátit k již vypůjčeným filmům, čeká na vás tato hláška.

Alza končí s půjčovaním filmů, kdo bude další na řadě? © TMDB

Oficiální důvody konce se nikdy nedočtete a PR oddělení Alza.cz na naše dotazy během posledních tří dnů nereagovalo. Můžeme tak pouze spekulovat, co stálo za koncem, o kterém si mimochodem špital trh už několik měsíců.

  1. Alza oproti na rozdíl od hráčů jako iTunes nenabízela ty největší hity. I když jsou i nové české filmy v kinech populární, nedají se v online prostředí srovnávat se seriály typu Hra o trůny nebo hity od Marvelu.
  2. Jednorázové půjčování se poslední roky ukazuje jako trend, který hráči jako Netflix a HBO s měsíčním předplatném zabíjejí. Zdá se, že diváci rádi oželí pár měsíců zpoždění, než aby museli platit extra za kus.
  3. Nakupovat televize a nakupovat filmy není úplně to samé. Zákazník toužící po nové velké televizi není ten, který ji chce jen na filmy, ale může ji využívat třeba i na sport, na běžné vysílání a nebo už má jiné služby.
  4. Chyběla samostatná aplikace pro telefony, tablety či chytré televize. Lidé tak neměli novinky na očích a neměli potřebu zabrousit až do třetí úrovně eshopu.
  5. Alza není Amazon. Lidé u ní nakupují především zboží, ale ne “zážitky”. Zatímco Amazon prorazil nákupem knih a postupně přidal hudbu či DVD (později online filmy), Alza je stále především eshop s elektronikou.

Alza končí s půjčovaním filmů, kdo bude další na řadě? © TMDB

Foto: Lupa.cz

Minimálně 2 body z tohoto seznamu ukazují na možné budoucí problémy dalších lokálních hráčů. Konec Alza filmů rozhodně nepotěšil snahy Mall TV o internetovou televizi postavenou nad eshopem. Sice ubyla konkurence, ale je to pořád varování, co nefunguje. Bez velkých hitů a velké zákaznické základny budou také ohroženy menší půjčovny jako Banaxi. I hráči, kteří dnes jedou za předplatné, tedy Filmbox nebo Obbod, budou muset dále tvrdě bojovat proti hlavní pětce (Netflix, HBO, iTunes, Google Play a Amazon), která v současnosti ovládá většinu trhu. Naopak alternativní hráči jako Aerovod či DaFilms se vzhledem ke své cílové skupině hlavního boje neúčastní.

Že náš trh není plný jen pozitivních zpráv jako příchod Netflixu, příchod Amazonu, přímý prodej HBO GO, zlevnění HBO GO či rozšířování Netflixu, ukazují i příklady dnes už neexistujících půjčoven.

  • V letech 2004 až 2006 provozoval tehdejší Český telecom (dnes O2) oprvní opravdu velkou půjčovnu Starzone s nabídkou několika desítek seriálů a menších fimů. Část know-how, obsahu či lidí poté přešla po konci do tehdy nově vznikající O2 TV.
  • V roce 2006 spustila společnosti Alef Nula díky dotaci od státu a pod hlavičkou Seznam.cz první větší půjčovnu filmů s názvem Kinománie. Web nabídl zhruba 500 filmů, které bylo možno stahovat (a později půjčovat) a také první platby online či (problematické) způsoby ochrany proti kopírování. Kinománie poté měla velmi podobnou verzi na Nova.cz a dalších webech. Projekt skončil v roce 2010. Seznam místo toho začal nejdříve zkoušet na své hlavní stránce pouštět české filmy a později se do věci pořádně vložil se svým Stream.cz, který od roku 2013 má nynější podobu internetové televize s původními pořady. Nova od roku 2014 spustila svojí vlastní videopůjčovnu Voyo.
  • Celých 9 let, od roku 2006 do roku 2015, fungovala další česká videopůjčovna Topfun. Za měsíční předplatné 189 Kč nabízela přístup k několika stovkám titulů, opět ale hlavně těch menších a “béčkovějších”. Nezachránila to ani spolupráce s iDnes.cz. Většina týmu poté přešla do Banaxi.
  • Pouhý rok (2014-2015) fungovalo Ivio. Na rozdíl od ostatních půjčoven nabízela svůj obsah zdarma a doplňovala ho pouze reklamou, ale mohli jste si zaplatit i předplatné 189 Kč a koukat bez reklam. Díky tomu, že za projektem stála distribuční společnosti Hollywood Classic Entertainment, nebyla nabídka zcela chudá. Ale ani tento projekt nezaujal a tentokrát už ani nepokračoval pod jinou střechou.

 575 zobrazení   8 se líbí
Streamovací služba Disney má oficiální název a logo
Streamovací služba Disney má oficiální název a logo
09.11.2018 16:40:00 | Streaming novinky

O tom, že studio Disney se svou obrovskou knihovnou titulů nehodlá zůstat stranou a plánuje svou streamovací službu, aby se připojilo k platformám, jako jsou Netflix, Amazon Prime či HBO GO, se ví již delší dobu. Nyní studio zveřejnilo její název, logo a několik nových informací.

Jak se daří Netflixu či Amazonu v Evropě? Podívejte se na podrobná data
Jak se daří Netflixu či Amazonu v Evropě? Podívejte se na podrobná data
02.11.2018 14:50:00 | Streaming novinky

Evropská audiovizuální observatoř, která shromažďuje data o filmovém a televizním průmyslu v Evropě, vydala zajímavou zprávu tom, jak si služby jako Netflix či Amazon vedou na starém kontinentu. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější čísla.

Netflix opět rekordně roste a otevírá další pobočky v Evropě
Netflix opět rekordně roste a otevírá další pobočky v Evropě
17.10.2018 16:45:00 | Streaming novinky

Po druhém čtvrtletí roku 2018, kde byl nárůst předplatitelů nižší než se očekávalo, je Netflix opět na koni a analytické předpovědi tentokrát naopak téměř o třetinu překonal s doposud nejvyšším nárůstem. A nedávno také otevřel dvě nové pobočky v Paříží a Madridu.

EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce?
EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce?
09.10.2018 16:45:00 | Streaming novinky

Evropská unie vytáhla do boje za národní kinematografie a chce, aby služby jako Netflix či Amazon nabízeli v jednotlivých filmech více domácích filmů a seriálů. Chce dokonce určit kvótu 30 % pro podíl takových titulů. Co to znamená a jaký je současný stav nabídky všech půjčoven?