FB pixel TP pixel
Diváci jsou zničení a otřesení. Nolanův Oppenheimer je prý intenzivním hororem © Warner Bros.

Diváci jsou zničení a otřesení. Nolanův Oppenheimer je prý intenzivním hororem

Nový snímek režiséra Christophera Nolana Oppenheimer může na oko působit jako nudný životopis tvůrce atomové bomby. Jenže nebyl by to Nolan, aby svůj film nepojal výrazně autorsky a originálně. Oppenheimerův příběh je tak podle režiséra svou intenzitou podobný hororům a diváci z něj nebudou odcházet úplně v pořádku.

25. 6. 2023 19:45 | Filmové novinky

Nolanův Oppenheimer vstoupí do kin už 20. července a samotný režisér Christopher Nolan už rozjíždí mediální kampaň, která se naštěstí zúročí i v českém IMAXu, kde budeme moci vidět kopii z dnes už v podstatě vzácného 70mm projektoru. Nolan ale diváky rozhodně nezve na nudný životopis, naopak varuje potenciální návštěvníky před traumatizujícím zážitkem. Ten totiž podle režisérových slov zažili účastníci prvních projekcí.

Zničující zážitek

„Někteří byli zcela zničení a nemohli mluvit. Jde o intenzivní zážitek, protože jde o intenzivní příběh. Pustil jsem ho teď jednomu filmaři, který řekl, že jde vlastně o hororový film. S tím nelze nesouhlasit,“ prohlásil Nolan a vysvětlil, že Oppenheimerův příběh není jednoduchý. Nabízí totiž celou řadu nezodpovězených otázek, dilemat i paradoxů, což z něj činí ideální látku pro filmové zpracování. Ostatně není žádným tajemstvím, že Oppenheimer tvorby atomové bomby litoval. Nehledě na to, že musel žít s pocitem viny za to, že byly dva exempláře shozeny na Hirošimu a Nagasaki. Konec války v Pacifiku totiž přišel za strašlivou cenu zmařených lidských životů a i na původce atomové zbraně posléze dopadl vliv radioaktivního výzkumu.

Oppenheimer je adaptací knihy American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer, která získala Pulitzerovu cenu. Na knize pracovali Martin J. Sherwin a Kai Bird. První jmenovaný film již viděl (Sherwin zemřel v roce 2021) a vylíčil svou diváckou spokojenost. Kai popsal, že se ze zážitku musí emocionálně vzpamatovat a vylíčil naději, že film otevře otázky, o kterých se Oppenheimer snažil mluvit. Především co vlastně znamená být vlastencem a jakou má vědec úlohu při vyjadřování se k veřejným otázkám ve společnosti, která je prosycena technologiemi a vědou.

Boj o IMAX

Mezi největšími fanoušky filmu chybí Tom Cruise. Ne však proto, že by se mu film nelíbil. Zklamala ho totiž distribuční politika IMAXu, která dovolí filmu Mission: Impossible Odplata - První část zůstat v IMAX sálech pouhý týden po premiéře. Následující 3 týdny mají být exkluzivně vyhrazeny právě Oppenheimerovi, což IMAX obsahuje tím, že nehledí na komerční potenciál filmů, ale na to, že Nolan formát podporuje celé roky a de facto od samého začátku. Po třídenním exkluzivním okně by ale IMAX Mission: Impossible do svých kin rád vrátil.

Zdroj: Wired / Variety

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Tohle je Superman! Žhavý náhradník za Cavilla natočil fantastické kaskadérské video
Tohle je Superman! Žhavý náhradník za Cavilla natočil fantastické kaskadérské video
25.06.2023 18:50:00 | Filmové novinky

Každý nový casting Supermana je událostí, který přitáhne do Hollywoodu stovky potenciálních kandidátů. Jeden z největších frontrunnerů na nového syna Kryptonu se nyní objevil na kaskadérské nahrávce, ve které vypadá jako mladý Henry Cavill a létání mu jde pěkně od ruky.

Nejčernější komedie roku je konečně online. Bude vám ze sebe špatně
Nejčernější komedie roku je konečně online. Bude vám ze sebe špatně
25.06.2023 18:10:00 | Filmové novinky

Máte až po krk přeslazených romantických komedií a vztahovek, kde jsou hrdinové hodnější než Mirek Dušín? Na streaming konečně dorazila brilantní kousavá satira, která všechny tyto filmy hravě strčí do kapsy a ukáže jim velký zdvižený prostředníček.

Nejdrsnější horor roku dorazil na HBO jen 2 měsíce po premiéře v kinech
Nejdrsnější horor roku dorazil na HBO jen 2 měsíce po premiéře v kinech
23.06.2023 16:20:00 | Filmové novinky

Neskutečně milé překvapení si přichystala tuzemská podoba streamovací služby HBO Max. Ta totiž uvedla už po dvou měsících od premiéry v kinech jeden z vůbec nejchválenějších a nejdrsnějších hororů letošního roku.

Nejnovější sci-fi seriál Marvelu naštval fanoušky. Vadí jim pohrdání tvůrci
Nejnovější sci-fi seriál Marvelu naštval fanoušky. Vadí jim pohrdání tvůrci
23.06.2023 15:20:00 | Filmové novinky

Paranoidní seriálový thriller Tajná invaze od Marvelu ve středu debutoval na Disney+. Namísto debat o kvalitě seriálu se na sociálních sítích strhla bouře kritizující studio za využití umělé inteligence při tvorbě úvodní titulkové sekvence.