FB pixel TP pixel
Oscarové nominace vede Roma od Netflixu, překvapením je Black Panther © TMDB

Oscarové nominace vede Roma od Netflixu, překvapením je Black Panther

Dnes oznámené nominace na nejprestižnější filmové ceny mají jako každý rok několik očekávaných jmen a několik překvapení. Spokojen může být Netflx, jeho drama Roma patří k hlavním favoritům s 10 nominacemi včetně nejlepšího filmu. Tam se střetne s filmy jako Favoritka, Vice, Bohemian Rhapsody ale také Black Panther.

Filmové novinky Oscarové nominace vede Roma od Netflixu, překvapením je Black Panther © TMDB

Největším tahákem jsou tento rok biografie. Mezi ty nejhlasitější patří Vice, který popisuje život jednoho z nejkontroverznějších amerických viceprezidentů Dicka Cheneyho v podání Christiana Balea s osmi nominacemi nebo částečně biografické drama Roma Alfonso Cuaróna, který najdete na Netflixu a byl také uveden ve vybraných českých kinech. Do třetice je tu film Favoritka, který zobrazuje souboj dvou žen, které se přou o moc na dvoře lehce lehce manipulovatelné královny Anny. Film má dokonce deset nominací stejně jako Roma. Za zmínku určitě stojí i hudební filmy jako Bohemian Rhapsody, která stále ovládá česká kina a má pět nominací nebo Zrodila se hvězda, což je na režisérský debut Bradleyho Coopera vážně dobré, zvlášť když si vezmete, že film má osm nominací.

Oscarové nominace vede Roma od Netflixu, překvapením je Black Panther © TMDB

Jako každý rok se mezi nejlepší filmy propracovalo několik filmů, které silně pracují s tématikou Afroameričanů. Tím nejkontroverznějším je patrně superhrdinský film Black Panther. Jedná se o první komiksový film, který se dostal do nominací na nejlepší film (Temný rytíř tam opravdu nebyl), a navíc má rovnou sedm nominací. Dalším filmem s tímhle tematickým základem je BlackKkKlansman Spikea Lee o afroamerickém policistovi, který infiltruje Ku Klux Klan. A do třetice film Zelená kniha zobrazující vztah afroamerického pianisty v šedesátých letech a jeho bílého bodyguarda - film má pět nominací.

Oscarové nominace vede Roma od Netflixu, překvapením je Black Panther © TMDB

Vice, Zelená kniha, Roma, Favoritka, BlackkKlansman, Zrodila se hvězda a Bohemian Rhapsody si rozebraly většinu hlavních nominací v hlavních hereckých a tvůrčích kategoriích. Mezi ně proniklo jen několik překvapení, například nominace polského režiséra Pawela Pawlikovského na nejlepší režii za film Studená válka. Black Panther potom sbíral nominace i v dalších netechnických kategoriích jako výprava, kostýmy či hudba. Z největších trháků se do nominací dostali také Avengers: Infinity War, Solo: Star Wars Story, Ready Player One: Hra začíná (vizuální efekty). O nejlepší animák budou bojovat Spider-Man: Paralelní světy, Psí ostrov nebo Úžasňákovi 2, neanglicky mluvené filmy zahrnují zástupce Mexika (zmíněná Roma), Polska (Studená válka) nebo Japonska (Zloději).

Kompletní nominace

 414 zobrazení   26 se líbí
Nejhorší filmy roku? Gotti nebo Holmes & Watson
Nejhorší filmy roku? Gotti nebo Holmes & Watson
22.01.2019 18:20:00 | Filmové novinky

Již včera večer, tak jako každý rok den před vyhlášením nominací na Oscara, se Hollywood dočkal také nominací na Zlaté maliny, nejhorší filmy roku. “Favority” jsou filmy Gotti, The Happytime Murders a Holmes & Watson.

Gillian Anderson ztvární Margaret Thatcher ve čtvrté řadě seriálu The Crown
Gillian Anderson ztvární Margaret Thatcher ve čtvrté řadě seriálu The Crown
21.01.2019 17:00:00 | Filmové novinky

Divácky i kriticky oblíbené kostýmní drama Netflixu o životě britské královny Alžběty II. získalo pro roli milované i nenáviděné premiérky Margaret Thatcher seriálovou hvězdu Gillian Anderson.

5 věcí, které ještě nevíte o 8. řadě Hry o trůny
5 věcí, které ještě nevíte o 8. řadě Hry o trůny
21.01.2019 16:00:00 | Filmové novinky

Máme za sebou dva teasery a před sebou trailer, možná druhý trailer a možná ještě další. A tak pokračuje čekání na 14. dubna, kdy naposledy propukne „Trůní šílenství“ a Jon Snow se stane vyvoleným miláčkem publika. Dovolte nám proto přerušit váš pravděpodobný „bingvoč“ prvních sedmi řad pěticí zajímavostí, které z natáčení unikly až nyní.

Třetí řada Temného případu boduje, bude nakonec i čtvrtá?
Třetí řada Temného případu boduje, bude nakonec i čtvrtá?
18.01.2019 18:00:00 | Filmové novinky

Od pondělí můžete na HBO sledovat novou řadu kriminálního seriálu Temný případ. Ten se vrací po dlouhé odmlce, kdy po problematicky přijaté druhé řadě byl další osud seriálů nejistý. Ale trojka nakonec vznikla a zdá se, že se líbí. Tvůrcí proto přemýšlí nad dalšímí díly, které prý mají být "divoké".