FB pixel TP pixel
Outlaw King: Co neobsahuje o 20 minut kratší verze na Netflixu? © TMDB

Outlaw King: Co neobsahuje o 20 minut kratší verze na Netflixu?

Od pátku najdete na Netflixu historický velkofilm Outlaw King. Jestli vás přesvědčila naše pochvalná recenze a film jste přes víkend už omrkli, určitě se vám bude hodit srovnání verze Netflixu s tou, kterou viděli diváci v Torontu. Pozor na spoilery a mrkněte na naše perličky na závěr.

Tipy na film

Jak jste se mohli již dříve dočíst, po uvedení na filmovém festivalu v Torontu byl Outlaw King zkrácen o 20 minut stopáže. Mediální spekulanti to tradičně přičítali poměrně vlažnému přijetí ze strany recenzentů, nicméně již během premiéry režisér filmu David Mackenzie přiznával, že vlastně vůbec netuší, v jaké kvalitě film na festival přivezl, neboť ho dostříhal jen pár hodin před odezvdáním festivalovým dramaturgům. Oznámení o dalších zásazích tak minimálně nás, kteří jsme na festivalu byli a film v původní „hrubé“ podobě viděli, nikterak nepřekvapilo. Ba co víc, teď vám dokonce můžeme poreferovat o tom, o co v oficiální netflixovské verzi přicházíte. A nebojte, naštěstí toho není mnoho.

Ačkoli film opravdu zhubl o 20 minut, na kvalitě film rozhodně neztratil. Naopak se povedlo ustálit tempo, které bylo dříve především okolo prostředku filmu dosti vlažné, když měl film potřebu replikovat řadu útoků na Bruceovu vojenskou družinu. Nová verze plyne výrazně lépe, je tempově svižnější, dravější a film ve výsledku působí akčněji. Pro běžného popcornožravce se tak jedná jistojistě o krok vpřed.

Outlaw King: Co neobsahuje o 20 minut kratší verze na Netflixu? © TMDB

Nicméně malinko utrpěla komplexita vztahů Roberta Bruce s jeho kumpány, především pak s Jamesem Douglasem (Aaron Taylor-Johnson), jenž měl po úprku na přilehlé ostrovy vyhrazenou romantickou linii, menší svár s dalším s Robertových pobočníků a později s Brucem čelil i naháněčce anglické armády, při které se oba skotští gerojové museli ukrýt v peřejích přilehlé řeky, kde se Angličanům ztratili. V kratší verzi je vidět jen příjezd za skotskými ostrovními rodinami, po němž se Bruce dozví o únosu Elizabeth a ihned rozhodne o návratu domů. Z následné naháněné s anglickými vojáky pak zůstala jen Bruceova nahá koupačka.

Zkrácené pak samozřejmě byly i mnohé další scény, díky nimž se povedlo ukrojit část stopáže. Příjezd Elizabeth a Marjorie do Bruceova útočiště byl v původní verzi delší o vstup do hradních prostor. Vražda Robertova konkurenta v boji o skotský trůn původně obsahovala i úprk z kláštera. A po akční stránce se ustřihlo i pár minut z boje u jezera, kdy se Robert musí rozhodnout, zda nechá zbytek jednotky napospas osudu a sám uprchne. Je očividné, že tyto části padly za oběť snaze o zrychlení tempa a odebrání pocitu repetice.

Zdaleka nejvíce ovšem zamrzí vystřižení postavy Williama Wallace (znáte ho ze Statečného srdce), která se ve filmu aktuálně vyskytuje jen ve své rozčtvrzené podobě. V původní verzi se však Robert s Williamem setkal uprostřed lesů, když se oddělil od své jezdecké skupiny. Oba bojovníci proti anglické nadvládě pak společně debatovali o anglické hrozbě a nutnosti boje za svobodu svého národa. Následné zjištění o smrti Wallace mělo na Roberta výrazně větší a logičtější dopad než finální verze na Netflixu, neboť bylo patrnější jejich dlouholeté přátelství. Ze vzájemného dialogu byla rovněž jasnější expozice Bruceovy nespokojenosti se skotskou porážkou, kterou film začíná.

Outlaw King: Co neobsahuje o 20 minut kratší verze na Netflixu? © TMDB

Celkově tak film přišel o tři velké pasáže (setkání s Wallacem, uvítací večírek po odjezdu do ostrovního exilu a honička u řeky po návratu zpět), které doplňuje několik menších střihů, jež vedly ke zkrácení rozsáhlejších sekvencí. Film díky těmto zásahům působí ucelenějši a méně těžkopádně. Na druhou stranu však i o něco méně komplexně především ve vztahu Roberta ke zbytku družiny. Je na každém z nás, aby si rozhodl, co by viděl raději. Důležité však je, že Mackenzieho zásahy dávají smysl a snad až na výjimku s vytřiženým Wallacem jsou jasně odůvodnitelné v kontextu snahy o přesnější zacílení filmu směrem k akčnějšímu a rychlejšímu rytmu filmu.

Osobně se mi líbí obě verze skoro stejně. Každá měla totiž své problémy a každá ve výsledku funguje tady lépe a tady hůře. Pro většinu běžných diváků však bude nová verze jistě o fous schůdnější, neboť si jde jasně za svým a rozhodně dokáže o maličko lépe pohltit díky ostřejšímu tempu a osekání pro někoho možná nadbytečných vedlejších linek. Buď jak buď, jedná se o jeden z nejvýraznějších filmových počinů letošního roku a zřejmě nejlepší film, který lze v současnosti na Netflixu vidět.

Perličky pod čarou

  • Úvodních 9 minut filmu, tedy přísaha Roberta Bruce anglickému králi Edwardu I., plus jeho souboj na ostří meče s jeho synem, Edwardem II., princem z Walesu, je jeden dlouhý, ničím nepřerušený záběr.
  • Roli Douglase měl původně hrát Ben Foster, čímž by se opět sešla hlavní dvojice z předešlého filmu Davida Mackenzieho Za každou cenu. Foster ale nakonec dal přednost jiné roli. Bahnitým bitkám Foster nakonec neunikne, protože právě natáčí historické drama o jiné středověké legendě - bude naším Janem Žižkou v připravovaném mezinárodním filmu Petra Jákla.
  • I když se snaží film co nejvíce držet oficiální historie, v některých okamžicích přeci jen podstatně uhne. Při bitvě u Dalrighu, kde zbytky Bruceova vojska napadne jiný skotský kmen, MacDougallové, bojovalo na straně skotského krále nikoli jen pár desítek přeživších, ale více než 500 mužů. Závěrečné bitvy u Loundon Hill nebyl přítomen Edward II alias princ z Walesu, naopak se jí účastnil Edward I, který zemřel až o několik let později, než ukazuje film.
  • Statečné srdce byla přezdívka nikoli Williama Wallace, jak se nás snažil (úspěšně) přesvědčit Mel Gibson, ale právě Roberta Bruce.
  • Příští rok se dočkáme i oficiálního pokračování Statečného srdce, které se bude jmenovat Robert the Bruce. Hlavní postavou už nebude (logicky) William Wallace, ale podobně jako v Outlaw King právě Robert Bruce. A bude ho hrát stejný herec, který ho hrál přes 23 lety ve filmu Mela Gibsona - Angus Macfadyen.

 240 zobrazení   12 se líbí
RECENZE: Outlaw King je brutální podívanou ve stylu Statečného srdce
RECENZE: Outlaw King je brutální podívanou ve stylu Statečného srdce
09.11.2018 9:30:00 | Tipy na film

Netflix dnes vypustil svůj zatím nejambicióznější film. V něm se režisér na Oscara nominováno neo-westernu Za každou cenu vydal do Skotska, aby oživil národního hrdinu Roberta Bruce, který spolu s Williamem Wallacem vykoupal Angličany v potocích krve a získal Skotům nezávislost

Nejen Mr. Bean a Johnny English: 8 dalších rolí Rowana Atkinsona
Nejen Mr. Bean a Johnny English: 8 dalších rolí Rowana Atkinsona
08.11.2018 17:00:00 | Tipy na film

Rowan Atkinson je symbol Anglie. Patrně si ho vybavíte hlavně jako neurotického pana Beana, který si dělá sendvič v ponožce a schovává po restauraci tatarský biftek. Ale co jeho jiné filmy? Rozhodli vybrat osm dalších postav Rowana Atkinsona, které si zaslouží vaši pozornost!

7 nejzajímavějších kriminálních dokumentů na Netflixu a HBO
7 nejzajímavějších kriminálních dokumentů na Netflixu a HBO
07.11.2018 12:00:00 | Tipy na film

Nebaví vás kriminální seriály, protože vám přijdou všechny případy příliš obyčejné či nevěrohodné? Podívejte se na náš výběr sedmičky dokumentů natočených podle skutečných případů, se skutečnými oběťmi či s výpovědmi skutečných vrahů.

10 filmů o hudebních legendách, pokud se vám líbila Bohemian Rhapsody
10 filmů o hudebních legendách, pokud se vám líbila Bohemian Rhapsody
06.11.2018 8:30:00 | Tipy na film

Adaptace osudů Freddieho Mercuryho a kapely Queen ovládla kina a Spotify playlisty už se zase hemží hity jako Another One Bites the Dust či We Will Rock You. Pokud se Bohemian Rhapsody líbila i vám, máme pro vás 10 dalších filmů o hudebních ikonách, které rozhodně stojí za pozornost.