FB pixel TP pixel
Nejchválenější kriminálku současnosti si v Česku nepustíte. Brzy se to snad změní © Peacock

Nejchválenější kriminálku současnosti si v Česku nepustíte. Brzy se to snad změní

Režisér Rian Johnson sice před lety nakrknul řadu fanoušků Star Wars, jeho kriminální projekty jsou ale pokaždé velkým hitem. Nyní se po dvou filmech ze série Na nože přesunul do televize s mysteriózní variací na Columba.

5. 3. 2023 14:30 | Filmové novinky

Režisér Rian Johnson zůstává tvůrcem, kterého jedni adorují za jeho nápaditost a druzí nenávidí, protože jim jeho lpění na neustálém podvracení žánrových pravidel nepřijde tak geniální, jak se může na první pohled zdát. Pravdou nicméně je, že Johnson zůstává jedním z mála zajímavých auteurů současného Hollywoodu, přičemž jeho projekty pokaždé slaví nemalý úspěch. Platilo to pro jeho druhý film ze série Na nože Glass Onion a platí to i pro jeho nový seriál Poker Face, ve kterém jako ženský Columbo řádí Natasha Lyonne, kterou si můžete pamatovat ze seriálu Ruská panenka.

Starosvětská krimi s moderním twistem

Poker Face je kriminálkou postavenou na konceptu „případ týdne“, to znamená, že její hlavní postava neustále přejíždí z místa na místo a pokaždé narazí na případ vraždy, jemuž nedokáže odolat a musí ho vyřešit. Má k tomu navíc jednu podstatnou vychytávku. Zatímco Columbo měl neuvěřitelnou inteligenci, zkušenost, vtíravost a paní Columbovou, postava Charlie Cale má schopnost poznat, když někdo nemluví pravdu. Ačkoli ale každá z deseti epizod vypráví samostatné příběhy, celou první řadou se line příběh útěku hlavní hrdinky, po které pasou zločinci. Recenze jsou po devíti odvysílaných epizodách nesmírně nadšené a na Rotten Tomatoes má seriál 99 procent pozitivních reakcí. Seriál je chválen za chytrý scénář, old-school přístup, vyvážené tempo a samozřejmě i za ústřední výkon Natashy Lyonne, která opětovně dokazuje, že má charismatu na rozdávání. Někteří seriál označují jako Na nože z prostředí dělnické třídy, takže pokud se vám líbila Johnsonova filmová kriminálka, rozhodně byste měli zbystřit. Rozhodně ale prý seriál není bez chyby, když jsou některé epizody až příliš postavené na náhodě.

Bohužel však Poker Face prozatím není dostupný i v Česku. V USA ho totiž distribuuje streamovací služba Peacock, která v Evropě nefunguje. Je nicméně součástí nové streamovací platformy SkyShowtime. Již dříve však bylo jejími provozovateli naznačeno, že tituly z Peacocku nebudou automaticky okamžitě dostupné i na tomto kompilátu služeb Peacock, Paramount+ a Showtime. Provozovatelé si ponechávají právo seriál dále přeprodávat, případně jeho distribuci v Evropě pozdržet. Obvykle však v podobných případech platí, že se pouze čeká na kompletní odvysílání celé řady. Vzhledem k tomu, že Poker Face aktuálně zbývá poslední epizoda, se tak dá očekávat, že by nový seriál mohl dorazit na SkyShowtime v následujících týdnech. V dosavadním březnovém výhledu pro český trh však uváděn nebyl, nejbližším termínem uvedení by tudíž mohl být duben. Nezbývá, než si držet palce.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Vetřelec 7 spouští kamery. Nabídne mladé drsňačky a inspiruje se novým Predátorem
Vetřelec 7 spouští kamery. Nabídne mladé drsňačky a inspiruje se novým Predátorem
05.03.2023 14:00:00 | Filmové novinky

Očekávaný návrat série Vetřelec už je na spadnutí. Režisér Fede Álvarez totiž konečně roztáčí kamery, aby přivedl na svět novou generaci drsňaček, které si poradí s xenomorphím šmejdem z vesmíru.

Nový horor je drsné naturalistické peklo. Diváci opouští sály a mluví o zvracení
Nový horor je drsné naturalistické peklo. Diváci opouští sály a mluví o zvracení
03.03.2023 19:50:00 | Filmové novinky

Zdá se, že fanoušci drsných hororů budou mít brzy žně. Nový nezávislý snímek The Outwaters totiž šokoval první diváky svým nesmlouvavým naturalistickým přístupem a slabší jedince donutil k opuštění kinosálu kvůli vyloučení jejich večeře. Recenze taktéž mluví o velmi nepříjemném zážitku.

6 absolutně dokonalých filmů podle Quentina Tarantina
6 absolutně dokonalých filmů podle Quentina Tarantina
03.03.2023 16:10:00 | Filmové novinky

Vrchní hollywoodský cinefil Quentin Tarantino odhalil, které filmy považuje za opravdu dokonalé. Svou volbu navíc vcelku jednoduše vysvětlil a obhájil.

Mandalorian právě ukázal klíčový moment pro budoucnost Star Wars. Všichni ho přehlédli
Mandalorian právě ukázal klíčový moment pro budoucnost Star Wars. Všichni ho přehlédli
03.03.2023 11:40:00 | Filmové novinky

V prvním díle třetí řady Mandaloriana, který je od počátku března dostupný na Disney+, Grogu pozoruje při průletu hyperprostorem podivná stvoření. Ta mají v univerzu Star Wars mnohem významnější postavení, než se může na první pohled zdát.