FB pixel TP pixel
První reakce: Snyderova Liga spravedlnosti je detailnější. Je ale lepší? © TMDB

První reakce: Snyderova Liga spravedlnosti je detailnější. Je ale lepší?

Očekávanou Ligu spravedlnosti Zacka Snydera už měli možnost vidět první novináři, kteří si své dojmy obratem nenechali pro sebe. Uspokojí čtyřhodinový opus i někoho jiného než nejvěrnější fanoušky?

Filmové novinky

Víceméně všichni se shodnou, že Liga spravedlnosti Zacka Snydera alespoň působí jako film, který má jednotnou vizi a není kompilátem nápadů původního režiséra, jeho nástupce Josse Whedona a studiových poznámek, které si žádaly veselejší, hravější a především svižnější velkofilm ve stylu Avengers. Snyderův čtyřhodinový film je dle očekávání robustní, přecpaný liniemi a detaily k prasknutí a dává výrazný prostor hlavně Cyborgovi/Victoru Stoneovi v podání Raye Fischera. Chválí se i větší důraz na mytologii a někteří kritici oceňují i pomalejší tempo, které se jen netlačí k jedné akční scéně za druhou.

Čtyřhodinová verze však dle kritiků trpí i řadou neduhů, když finální materiál působí trochu jako první verze pracovního střihu, ze kterého by se za normálních okolností musely ukrajovat masivní porce děje. Snyder je prý často natolik omámený detaily svého filmu a odkazováním pro nejvěrnější fanoušky, že jen uměle nastavuje stopáž. Zároveň však film opět tratí na tom nejdůležitějším - postavě znovuzrozeného Supermana a padouších. Pro ty zas a znovu platí, že jsou v tomhle filmu neskutečně mdlí a nezáživní. V případě antagonisty Steppenwolfa je prý navíc ironické, že podstatnou část filmu stráví hovory s výše postaveným pohůnkem, kterým ani není samotný arcizloun Darkseid. Tudíž jeho role působí ještě marginálněji, než ve tři roky starém filmu. Superman pak sice dostal svůj černý kostým, ale to je vše. Stále působí jen jako nutná postava pro porážku padoucha, který ve filmu nedělá nic jiného než sbírá tři kostky, aby mohl začít apokalypsu.

Ač tedy obecně platí, že Snyderova verze nabízí výrazně robustnější prezentaci původní vize, která zřejmě uspokojí hlavně režisérovy věrné zastánce, běžní diváci budou dle recenzentů doslova umláceni nekonečností stopáže, pomalostí tempa a skutečností, že Liga spravedlnosti v této podobě vesměs nepůsobí jako koherentní film, ale jako shluk vystřižených scén, které prokreslují některé motivy a postavy, ale za cenu občasné nudy. Nejzajímavější je tak podle všeho masivnější pohled na historický střet Země s padouchy a alternativní verze komiksového vesmíru, jež jsou představeny v úplném závěru. K tomu se ale zřejmě dopracují opravdu jen skalní komiksoví nadšenci, kteří se navíc budou muset smířit s tím, že budoucnost Snyderovy vize pravděpodobně nikdy neuvidí.

 3 306 zobrazení   102 se líbí
Netflix láká na novinky: Klaustrofobní horor a thriller o sériovém vrahovi
Netflix láká na novinky: Klaustrofobní horor a thriller o sériovém vrahovi
14.03.2021 9:00:00 | Filmové novinky

Netflix vydal trailery na dva slibné projekty, které budeme moci již brzy vidět na jeho obrazovkách: klaustrofobní horor Kyslík od režiséra Alexandrea Ajy a temný thriller Had o sériovém vrahovi na motivy skutečných událostí.

Stranger Things: Kdy dorazí 4. řada a co všechno nás v ní čeká?
Stranger Things: Kdy dorazí 4. řada a co všechno nás v ní čeká?
11.03.2021 | Filmové novinky

Stranger Things stále patří mezi nejpopulárnější seriály Netflixu a nebýt pandemie, už bychom se zřejmě s Eleven a spol. znovu setkali. Zatímco tedy čekáme na první pořádný trailer, pojďme si připomenout, co všechno o návratu do Upside Down víme.

Netflix v nových ukázkách láká na dvě veleočekávaná pokračování
Netflix v nových ukázkách láká na dvě veleočekávaná pokračování
09.03.2021 11:00:00 | Filmové novinky

Fanoušci dvou populárních netflixovských seriálů se mohou pomalu ale jistě začít těšit na své oblíbené hrdiny. Milovníci závodních okruhů a jejich neohrožených pilotů mohou vyhlížet třetí řadu dokusérie F1: Touha po vítězství, milovníky krimi pak brzy čeká druhá část zlodějského Lupina.

Akce i smích! Netflix představuje 3 trailery na nejočekávanější hity jara
Akce i smích! Netflix představuje 3 trailery na nejočekávanější hity jara
05.03.2021 | Filmové novinky

Novými ukázkami tentokrát Netflix potěší především milovníky komiksů a superhrdinů. Láká totiž na adaptaci grafického románu Marka Millara Jupiter’s Legacy a superhdinskou komedii Thunder Force s Melissou McCarthy v hlavní roli, nový trailer pak dostalo akční krimi Holky z červeného gauče.