FB pixel TP pixel
Půjde Duna v Česku jen do kin? Exkluzivita HBO bude asi jen v Americe © TMDB

Půjde Duna v Česku jen do kin? Exkluzivita HBO bude asi jen v Americe

Pokud jste se těšili, že se na podzim konečně rozjede HBO Max i v našich končinách a my si budeme moct vybrat, jestli si na očekávanou sci-fi Duna zajdeme do kina, nebo si ji pustíme v domácích podmínkách, máme pro vás špatné zprávy.

Streaming novinky

Letošní rok podobně jako ten loňský nenabídne mnoho audiovizuálních spektakulárních kinozážitků, takže říjnová premiéra nové adaptace sci-fi Duna od respektovaného kanadského režiséra Denise Villeneuvea je pro mnoho fanoušků jednou z nejočekávanějších filmových událostí letoška. A protože loňský pandemický rok zamíchal kartami v distribuci a Warneři se uchýlili k významnému kroku, když své kinopremiéry uvádí společně po dobu jednoho měsíce i na svém streamovacím kanále HBO Max, dalo se předpokládat, že podobný osud jako Godzilla vs. Kong nebo Mortal Kombat postihne i zmiňovanou Dunu. Server Deadline ale včera přinesl zprávu, že tato strategie se Villeneuveova snímku týkat nemusí.

Zmatky kolem distribuce

Podle Deadlinu bude mít adaptace románu Franka Herberta premiéru na zářijovém filmovém festivalu v Benátkách a poté měla být 1. října uvedena v tradiční exkluzivní kinodistribuci bez uvedení na HBO Max. Společnost Warner Bros se prý dohodla s řetězcem kin Regal Cinemas na obnovení pětačtyřicetidenní lhůty pro uvedení v kinech v roce 2022 před uvedením těchto titulů na HBO Max. Deadline tvrdil, že Duna bude jediným filmem, který bude pod tuto dohodu spadat a předplatitelé HBO Max si na film počkají nejméně oněch 45 dní, než se na Maxu film objeví. Šéf distribuce Warner Bros Jeff Goldstein ale tuto zprávu dementoval a k odchylce v plánu uvedení Duny uvedl, že se datum 1. října "nezměnilo". Zajímavé ale je, že dementování původní zprávy Deadlinu přichází s informačním dodatkem, že bude Duna uvedena do kin a na HBO Max ve stejný moment v rámci Spojených států.

Nová dohoda by měla změnit chování k filmařům

Jakmile hollywoodská studia začnou operovat s označováním jediného regionu (často tak činí i Amazon u svých filmů mířících na Prime Video), obvykle to znamená, že pro zbytek světa plánují rozdílnou strategii. Z dosavadních prohlášení se tak dá usuzovat, že ačkoli má během podzimu dojít k transformaci stávajících HBO služeb v Evropě na HBO Max, nebudeme mít jako uživatelé stejné výhody jako američtí diváci a exkluzivní filmové premiéry budeme znovu vídat pouze v kině. Ostatně s výjimkou Wonder Woman 1984 se zatím Warneři zdráhali své kinofilmy mimo USA přímo na streamovacích službách uvádět, což je do jisté míry dané tím, že i v rámci Evropy musí mít uzavřenou celou řadu distribučních dohod, které může být problém pozměnit či vypovědět. Zároveň je otázkou, jak se strategie Warnerů bude dále vyvíjet. Poté, co AT&T uzavřela dohodu o sloučení svých aktiv WarnerMedia se společností Discovery, se totiž hodně mluví o tom, že nové vedení je více nakloněné samotným tvůrcům a hodlá jim spíše vycházet vstříc, než je iritovat. A nemusíme asi připomínat, jak moc se filmaři vztekali poté, co padlo dřívější rozhodnutí vydávat warnerácké kinofilmy bez kinařské exkluzivity rovnou i na HBO Max.

 306 zobrazení   20 se líbí
Streamingové války hlásí další bitvu, WarnerMedia a Discovery se slučují
Streamingové války hlásí další bitvu, WarnerMedia a Discovery se slučují
18.05.2021 9:00:00 | Streaming novinky

To, o čem se ještě během víkendu jen spekulovalo, se před několika hodinami stalo realitou. Operátor AT&T, majitel mediálního koncernu WarnerMedia, oznámil, že společně s konkurenční skupinou Discovery zakládají nový společný podnik. Boj o diváka online se tak dále přiostřuje.

Disney+ nesplnila očekávaní počtu předplatitelů. Bude konečně v Česku?
Disney+ nesplnila očekávaní počtu předplatitelů. Bude konečně v Česku?
14.05.2021 9:00:00 | Streaming novinky

V nejnovější prezentaci pro investory měl Disney jednu novou a jednu staronovou pasáž. Novinkou je, že na rozdíl od posledních superúspěchů musel přiznat, že v posledním čtvrtletí rostla jeho streamovací služba Disney+ méně, než se čekalo.

Google konečně nabízí koupi filmů na YouTube i v Česku. Jak to funguje?
Google konečně nabízí koupi filmů na YouTube i v Česku. Jak to funguje?
07.05.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Dlouhodobá praxe ze zahraničí dorazila konečně i k nám. Google nyní nabízí možnost půjčit či zakoupit film přímo na YouTube a nikoli jen v obchodě Google Play.

Apple může smazat vaše koupené filmy. Opravdu to ale dělá?
Apple může smazat vaše koupené filmy. Opravdu to ale dělá?
05.05.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Objevily se zajímavé zprávy o tom, že v případě nákupů filmů na iTunes může dojít k jejich trvalému vymazání z vaší osobní videotéky. Několik poškozených se obrátilo na soud a pro Apple to bude zajímavá bitva. Jedná se o rozšířený problém a dochází opravdu k hromadnému mazání obsahu?