FB pixel TP pixel
RETRO: Bláznivá střela nás baví už 30 let © TMDB

RETRO: Bláznivá střela nás baví už 30 let

2. prosince 1988 vstoupil do amerických kin film, který se od té doby do historie zapsal jako jedna z nejlepších komedií nejen 80. let, ale vlastně vůbec. Kultovní první Bláznivá střela slaví 30 let právě dnes.

Tipy na film

Poručík Frank Drebin, policejní oddělení!

RETRO: Bláznivá střela nás baví už 30 let © TMDB

I když celou filmovou trilogii Bláznivé střely s Leslie Nielsenem všichni jistě dobře známe, a to nejčastěji s ikonickým dabingem Bohumila Brabce (či u starších generací Jana Pohana), seriál, ze kterého tahle komediální klasika vzešla, u nás už tak známý není. Šest let před první Bláznivou střelou dali totiž její tvůrci David Zucker, Jim Abrahams a Jerry Zucker (známí také díky Připoutejte se, prosím! nebo Přísně tajné!) dohromady seriál Police Squad!, který záměrně parodoval americké televizní procedurálky 60. a 70. let. A i když je pozdější filmová trilogie adaptací, nikoliv pokračováním Police Squad!, i tak tu najdeme několik dost jasných pojítek, a to v čele s obsazením Leslieho Nielsena do hlavní role popleteného detektiva Franka Drebina.

Bingo!

RETRO: Bláznivá střela nás baví už 30 let © TMDB

Původní Police Squad! kombinovala situační i verbální humor s hlavním cílem parodování klasických televizních detektivek plných přepáleně spletitých intrik, přehnaně noirově pesimistické narace hlavního hrdiny nebo různých vizuálních gagů, kdy například místo aby se poslední záběr epizody během závěrečných titulků tradičně stopnul, herci prostě jen zamrzli ve svých aktuálních pozicích, ať už byly sebevíc nepohodlné. Police Squad! byl sice bohužel zrušen po pouhých šesti epizodách (které do dnešního dne dosáhly až kultovního statusu), Abrams a Zuckerové se ale nevzdali a celý koncept v roce 1988 převedli na filmové plátno.

Pěknej bobr!

RETRO: Bláznivá střela nás baví už 30 let © TMDB

To mimo jiné znamenalo nahrazení formátu televizních kriminálek za akcí nabitý epický příběh, ve kterém padoušský Vincent Ludwig (Ricardo Montalban alias „KHAAAN“ ) plánuje skrze zařízení na ovládání mysli spáchat atentát na britskou královnu během její návštěvy Spojených států. Proti tomuto ďábelskému komplotu pak Drebinovi pomáhají nejen jeho kolegové kapitán Ed Hocken (George Kennedy) a poručík Nordberg (bývalý hráč amerického fotbalu, tehdejší herecká hvězda a budoucí nechvalně známý protagonista největšího soudního skandálu v USA, O.J. Simpson), ale i Drebinova nově objevená životní láska Jane Spencer v podání Priscilly Presley, bývalé manželky Elvise Presleyho.

Všechny orgasmy jsem předstíral.

RETRO: Bláznivá střela nás baví už 30 let © TMDB

Blíže rozvádět samotný film už je asi tak trochu zbytečné, protože většina z vás ho zná nejspíš nazpaměť. Samozřejmě pokud jste Bláznivou střelu nikdy neviděli, její třicáté výročí je perfektní příležitost dát šanci nejen jí, ale i jejím dvěma pokračováním, které z celé trilogie dělají z hlediska kvality až překvapivě soudržný celek. I když jste ale tyhle filmy viděli už milionkrát, není na škodu pustit si je znovu a tak si i připomenout, jak byla éra filmových parodií fantastická. Po úspěchu dalších dvou dílů Bláznivých střel se totiž trojice Zucker, Abrahams, Zucker sice rozdělila do samostatných projektů jako Žhavé výstřely nebo pár dílů Scary Movie, pak už to ale šlo jenom z kopce a zrůdnosti jako Velkej biják nebo Děsnej doják nám stále připomínají, že žánr filmových parodií je dnes už mrtvý a že pokud hledáme komediální zpracování klasických hollywoodských žánrů s nuancí a láskyplným nadhledem, naší jedinou nadějí je v dnešní době snad jen britská Cornetto trilogie Edgara Wrighta a Simona Pegga.

© TMDB

Bláznivá střela

The Naked Gun: From the Files of Police Squad! | USA | 1988 | Komedie | Parodie

Policista Franke Drebin se snaží zabránit spiknutí, jehož účelem je vražda britské královny Alžběty II. První díl slavné komediální série stojí na perfektním výkonu proslulého Leslieho Nielsena. Hrají: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, Ricardo Montalban, George Kennedy, O.J. Simpson, Susan Beaubian, Nancy Marchand

 76 %
Sledovat Online na Google Play  Google Play | od 15. 3. 2018
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 23. 6. 2020
Sledovat Online na SkyShowtime  SkyShowtime | české titulky | český dabing | od 31. 1. 2023
 204 zobrazení   84 se líbí
10 nejzajímavějších evropských seriálů právě teď na Netflixu
10 nejzajímavějších evropských seriálů právě teď na Netflixu
30.11.2018 19:30:00 | Tipy na film

Netflix, to už není jen dávno americká produkce jako House of Cards. S expanzí do celého světa začal Netflix točit v Jižní Americe, Británii a také na evropském kontinentu. U příležitosti premiéry polského 1983 a italského Baby jsme mrkli na to nej seriály z Francie, Itálie, Španělska či Německa.

10 nejlepších romantických komedií na HBO GO a Netflixu
10 nejlepších romantických komedií na HBO GO a Netflixu
29.11.2018 12:00:00 | Tipy na film

Potřebujete si oddechnout, vypnout, nebo se jen zasnít a myslet na to, až za vámi přijede onen princ na bílém koni? Náš výběr deseti nejlepších romantik na HBO GO a Netflixu je potom právě pro vás! Navíc se u nich i skvěle pobavíte.

Původní YouTube seriály budou zdarma, podívejte se na 10 nejlepších
Původní YouTube seriály budou zdarma, podívejte se na 10 nejlepších
28.11.2018 16:20:00 | Tipy na film

I když většina z nás používá Youtube jako platformu pro sledování uživatelských videí, Youtube v ní také nabízí své původní pořady dostupné ale jen placeným uživatelům. To se nejpozději v roce 2020 změní, protože původní seriály mají být zdarma pro všechny. Jaké nejlepší seriály zatím Youtube natočil?

10 nejlepších boxerských filmů pro fanoušky Rockyho.
10 nejlepších boxerských filmů pro fanoušky Rockyho.
27.11.2018 17:00:00 | Tipy na film

Nejslavnější filmový boxer, Rocky Balboa, se opět vrátil do našich kin, už podruhé jako stárnoucí trenér nadějného mladíka se slavným příjmením - Adonise Creeda. Jestli jste jim drželi palce a chcete další nálož pořádných ran v ringu, tady jsou další slavné boxerské filmy. Aby to bylo těžší, úmyslně jsme nezařadili žádný z Rockyho série.