FB pixel TP pixel
Nejhorší konec od Hry o trůny: Rod draka se vysmál fanouškům. Celou dobu lhal © Max

Nejhorší konec od Hry o trůny: Rod draka se vysmál fanouškům. Celou dobu lhal

Na základě traileru i dosavadního průběhu vše nasvědčovalo tomu, že finále 2. řady seriálu Rod draka přinese po slabší druhé polovině konečně další třaskavý posun války kupředu. Namísto toho však přišla další konverzační 70minutovka, která sice místy chytla za srdce, ale pocitově patřila o 1 až 2 díly nazpět.

Zajímavosti 5. 8. 2024 15:00 | Zajímavosti

Pozor: Následující řádky obsahují spoilery z celé 2. řady seriálu Rod Draka

Rod draka se aktuálně nachází ve velmi nezáviděníhodné pozici. Seriál po dvou letech čekání konečně přišel s druhou řadou, která slibovala skok rovnýma nohama do krvavé občanské války, kde už se bude méně povídat a více pálit nebohé lidi dračím ohněm. Jenže výsledek je maličko jiný a naznačuje, že tvůrci, respektive Max, má o seriálu s největší pravděpodobností trochu jiné představy než sami fanoušci.

Marné čekání na kruté souboje draků

Hutné konverzační díly, které v 2. řadě Rodu draka jasně převažují, se totiž zdají být aktuální tvůrčí mantrou, kterou Ryan J. Condal režisérům vtlouká do hlavy a možná odkazuje i na úspěch Hry o trůny, jež svého času stál na identických základech. Jenže při tom pravděpodobně zapomíná, že Rod draka se dnes nachází v trochu jiné situaci a fanoušci od něj očekávají něco maličko jiného.

Na rozdíl od Hry o trůny už totiž celý děj Rodu draka včetně úplného konce do detailů velmi dobře známe. A i většina diváků, kteří knihu Oheň a krev nikdy nečetli, už dneska díky internetu velmi dobře vědí, jak nakonec dopadnou jejich oblíbenci Rhaenyra, Daemon, Aemond, Aegon nebo kdokoli jiný. Což je diametrální rozdíl oproti Hře o trůny, kde finální osudy hrdinů dopředu nikdo neznal, a tak jsme je chtě nechtě jinak vnímali i v prvních řadách, kde už knižní předloha k dispozici byla.

Nejhorší konec od Hry o trůny: Rod draka se vysmál fanouškům. Celou dobu lhal © Max

V současnosti je tak Rod Draka v situaci, kdy zástupy diváků jen čekají, aby mohli konečně vidět, jak ten, nebo onen Targaryen zemře. A jak si to mezi sebou jednotliví draci rozdají a roztrhají se na kusy. Že jsou CGI draci dnes mnohem žádanějším tahákem než kvanta politických konverzací a apetit diváků se oproti GoT maličko změnil, ukazují ostatně i hodnocení jednotlivých epizod, kde čtvrtý (Bitva o Havranův hřad a jediná bitva celé druhé řady) a sedmý díl (Targaryenští bastardi se stávají novými dračími jezdci) jasně vedou a shodou okolností jde o díly, kde se to draky jen hemží.

Nejhorší finále od posledního dílu Hry o trůny?

Současné všeobecné zklamání z toho, jak druhá řada nakonec skončila, tak není žádným překvapením. Oproti první řadě chybějící dva díly měly údajně být obětí za to, že se dočkáme dechberoucí dračí podívané, z níž půjdou oči kolem. Ale když měl nyní Rod draka ideální šanci předvést další historické finále, jakými byla Hra o trůny vyjma poslední řady jednoznačně proslulá, rozhodl se tuto šanci zahodit ve prospěch dalšího povídání a dalších vizí Daemona. V těch navíc mimochodem tak trochu pateticky sahá zpět do GoT, aby si fanoušky naklonil sentimentálními záběry na Bílé chodce nebo Daenerys Targaryen.

Nejenže to maličko zavání zoufalstvím, ale téměř jistě to ani není nic, na co by divák v závěrečných 70 minutách druhé řady Rodu draka po všem tom povídání a napínání čekal. A ač se to možná zdálo dopředu nemožné, dokázalo finále celou hodinu deset využít k tomu, aby ono napínání, poctivě budované poslední tři díly, nakonec protáhlo až do budoucí třetí řady. Celý díl se všichni chystají na jakýsi osudový střet, aby se v posledních minutách konečně začali navlíkat do brnění, načež přijdou titulky.

Druhou čtyřdílnou polovinu série šlo smrsknout do dvou

Nejhorší konec od Hry o trůny: Rod draka se vysmál fanouškům. Celou dobu lhal © Max

Do jisté míry tak jde o poslední hřebíček do rakve druhé poloviny téhle série, která po popravdě velmi solidních prvních čtyřech dílech postupně zahodila jak skvěle rozjeté tempo, tak iniciativu sunout děj uspokojivě kupředu. Přitom zpětně by určitě nejeden z nás klidně podepsal sloučení 5. (Regent) a 6. (Prostý lid) do jedné epizody, takže tohle finále by ve skutečnosti nakonec bylo parádním 7. dílem, načež finále mohlo přinést kýžený šok podobný závěru 1. řady, po němž by chuť na další pokračování byla nesrovnatelně vyšší. Respektive celá druhá polovina by se bez problémů vešla do dvou dílů, které by tak byly plné dějově důležitých scén.

Je otázkou, jestli za tímto přešlapem stojí absence Sapochnika ve tvůrčím týmu, nebo tlak Maxu, který chce z Rodu Draka získat maximum, a tak tlačí na maximální natahování děje i za cenu zbytečných dílů. Bídný závěr očekávané druhé řady Rodu draka však má (snad) aspoň jedno pozitivum. Po tomto enormním napínání a téměř umělém protahování už tvůrcům nezbývá opravdu nic jiného než udělat z třetí řady epickou bitevní podívanou, z níž budeme chrochtat blahem.

Vzhledem k předvedeným výkonům by třeba bylo skvělé, kdyby ve třetí řadě dostal víc prostoru režisér Alan Taylor (1. a 4. epizoda), který kdysi dávno natočil závěr první i druhé řady Hry o trůny, a i tady ukázal, že má velmi dobrý cit pro to, jak osudy ze Západozemí televizním divákům servírovat. A palec nahoru (jako vždy) zaslouží taky Ramin Djawadi, jehož hudba bez ohledu na kvalitu podívané nezklame nikdy. Tak snad nebudeme na pokračování čekat další dva roky…

Zdroj: Autorský text / HBO / Max

Reklama
Nejlepší díl Rodu draka odkryl zásadní detaily i změny vůči knize. Co jste přehlédli?
Nejlepší díl Rodu draka odkryl zásadní detaily i změny vůči knize. Co jste přehlédli?
09.07.2024 12:00:00 | Zajímavosti

Čtvrtý díl druhé řady Rodu draka aktuálně právem sklízí aplaus jako to nejlepší, co zatím seriál předvedl. Tanec draků je tady a první opravdový náznak krutých bitev draků i jejich jezdců na pozadí ohořelých těl a brnění obyčejných pěšáků stál za to. Mimo hlavní dění však epizoda přinesla několik menších, ale podstatných detailů, které byste si měli zapamatovat.

Vítězem Rodu draku je Criston Cole. Představitel milence hlavních hrdinek teď čelí šikaně diváků
Vítězem Rodu draku je Criston Cole. Představitel milence hlavních hrdinek teď čelí šikaně diváků
26.06.2024 12:40:00 | Zajímavosti

Druhá řada seriálu Rod draka přinesla jeden relativně nečekaný odklon od své knižní předlohy. Tvůrci se rozhodli dřívějšího milence Rhaenyry Targaryen pro změnu spárovat s její blízkou kamarádkou z dětství Alicent Hightower. Co to znamená pro děj seriálu a jde opravdu o sexuální vrchol druhé řady?

Rod draka promarnil šanci na novou Rudou svatbu. Knižní verzi mstivé vraždy byste nevydýchali
Rod draka promarnil šanci na novou Rudou svatbu. Knižní verzi mstivé vraždy byste nevydýchali
18.06.2024 16:40:00 | Zajímavosti

Fanoušci Západozemí a děl z pera George R.R. Martina se dočkali. Po dvou letech je tady konečně pokračování prequelu Hry o trůny plné ohně a krve. První díly zatím sbírají u kritiků vlnu pozitivních recenzí a nutno podotknout, že tvůrcům se daří kvalitativně překonávat 1. sérii, a dokonce pokukovat na svého veleúspěšného předka.

Brutální a šokující dárek fanouškům. Návrat Rodu draka nadchl kritiky i přes změny
Brutální a šokující dárek fanouškům. Návrat Rodu draka nadchl kritiky i přes změny
12.06.2024 16:50:00 | Zajímavosti

Streamovací služba Max představí už za pár dní první díl druhé řady svého fantasy spektáklu Rod draka. Kritici a recenzenti ze všech koutů světa už měli možnost vidět prvních několik epizod a pějí na dračí ságu velkou chválu. Fanoušci brutální podívané plné intrik, krve, sexu a ohně prý nebudou zklamáni.