FB pixel TP pixel
Sci-fi desetiletí? První reakce Duny chválí absolutně epickou adaptaci © TMDB

Sci-fi desetiletí? První reakce Duny chválí absolutně epickou adaptaci

Duna, nejočekávanější sci-fi nejen letošního roku, ale přinejmenším několika posledních let, byla ve své premiéře k vidění na filmovém festivalu v Benátkách. Jak se adaptace této klasiky v režii Denise Villeneuvea líbila?

Filmové novinky

Jen málo letošních filmů dokázalo vyvolat při sledování jejich trailerů takový wow efekt a vzbudit v divácích pocit, že toto je filmová událost, kterou musíte vidět v kině, jako se to povedlo Duně. Svým důrazem na vizuál a silnou hudební a zvukovou stránku dokázaly upoutávky na novou adaptaci v režii Denise Villeneuvea našponovat očekávání diváků na maximum. Než se mrkneme na první reakce, připomeňme, že Duna je adaptací stejnojmenného sci-fi románu Franka Herberta z roku 1965, a měla by dějově obsáhnout jeho první polovinu. Kniha se už navíc dočkala jedné celovečerní adaptace v režii Davida Lynche, ale mnohými fanoušky byla odmítnuta pro výrazné dějové zjednodušení a odklon od epické předlohy. Na novou Villeneuveovu verzi si budeme moct zajít do kina na konci října. A jak jsme u snímků společnosti Warner Bros. v letošním roce zvyklí, půjde Duna ve stejnou chvíli jak do kin, tak na streamovací platformu HBO Max. Snímek si ale už odbyl svou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, ze kterého přišly první reakce novinářů.

Mnohé ohlasy potvrzují, že se jedná o ryzí audiovizuální zážitek a velké plátno mu dodává sílu, o kterou by v domácím sledování mohl přijít. Chválí se podmanivá hudba Hanse Zimmera, úžasná kamera Greiga Frasera a nechybí zmínky o nádherných kostýmech. Film má být úchvatná, rytmicky dobře šlapající a epická space opera, se strhujícími hereckými výkony, především Timothéa Chalameta a překvapivě také Jasona Momoy. Svou velkolepostí na jedné straně, ale důrazem na zábavu na druhé se recenzenti nebojí přirovnání k popkulturním událostem jako byly Star Wars, Pán prstenů nebo Hra o trůny. Villeneuve prý vytvořil tak vizuálně úchvatný svět, že nemůžete odtrhnout oči od plátna a 2,5 hodiny dlouhý film uteče jako voda. Záporné reakce pak zdůrazňují, že je to film více pro fanoušky předlohy a svým přehršlem detailů může diváka ztratit. Také prý chybí větší napojení na postavy, a tak není komu ve filmu fandit. Každopádně se ale jedná o podívanou, která tady dlouho nebyla a její kasovní tržby naznačí, jestli se podobné projekty vyplatí točit.

 1 858 zobrazení  
Blade naváže na Eternals. Co má s bohy Marvelu společného a kdo ho natočí?
Blade naváže na Eternals. Co má s bohy Marvelu společného a kdo ho natočí?
05.09.2021 9:00:00 | Filmové novinky

Fanoušky milovaný Blade, který vraždí upíry po stovkách, se po letech konečně vrátí v nové sólovce. Nový film podle všeho odšpuntuje pátou fázi marvelovského filmového a seriálového vesmíru. Snímek nyní oficiálně hlásí angažmá režiséra i scenáristky.

Red Notice: Velkolepý akčňák Netflixu s Rockem má nařvaný první trailer
Red Notice: Velkolepý akčňák Netflixu s Rockem má nařvaný první trailer
02.09.2021 19:00:00 | Filmové novinky

Netflix představil první trailer na nejočekávanější akčňák ze své letošní nabídky. Red Notice spojí dohromady Dwayna Johnsona, Gal Gadot a Ryana Reynoldse a nabídne kotel hlášek i sexy akce.

Příšery, kouzla a akce! Fantasy Kolo času se roztáčí v prvním traileru
Příšery, kouzla a akce! Fantasy Kolo času se roztáčí v prvním traileru
02.09.2021 18:00:00 | Filmové novinky

Těšíte se, jak bude vypadat jedna z největších produkcí, která u nás v posledních letech vznikla? Po problematickém natáčení, které ovlivnila pandemie koronaviru a herce "uvěznila" několik měsíců v Praze, se již 19. listopadu přiřítí nová fantasy sága Kolo času. A konečně Amazon servíruje první trailer.

Kina nejsou zpátky. Paramount opět odkládá své největší hity
Kina nejsou zpátky. Paramount opět odkládá své největší hity
02.09.2021 17:00:00 | Filmové novinky

Bohužel filmová studia i kinaři kvůli pandemii stále finančně strádají a tápají, jak vyhodnotit stávající pandemickou situaci. Studio Paramount na nic nečeká a rozhodlo se opět přesunout premiéry svých spektáklů.