FB pixel TP pixel
Nejlepší nové seriály z festivalu Serial Killer. Kdy a kde budou dostupné online? © Canal+

Nejlepší nové seriály z festivalu Serial Killer. Kdy a kde budou dostupné online?

V Brně končí festival Serial Killer - přehlídka těch nejzajímavějších seriálů ze střední a východní Evropy za poslední rok. Hlavní cenu si odnáší srbské krimi drama Operace Šavle, zvláštní cenu poroty získala dvojice Dcera národa (Česko) a Vím, jak dýcháš (Bosna). Projeli jsme i další sekce a nabízíme přehled, kde a kdy všechny seriály uvidíte online.

Tipy na film 29. 9. 2024 20:00 | Tipy na film

Od úterý až do neděle, tedy šest dní, jste mohli v Brně sledovat ty nejzajímavější seriály z celé Evropy. Nikoli ty, které vám servíruje svým americkým náletovým stylem pravidelně Netflix, ale takové, které točí lokální hráči nejdříve pro vlastní lokální televize či platformy, a pak se postupně šíří dál. Někdy jsou to čerstvé novinky, které mají třeba hotový jen jeden díl, některé mají premiéry nyní či v nejbližších dnech a někdy třeba starší, co na svojí šanci teprve čekají. Kdo nebyl na Serial Killeru, promeškal nejen ochutnávky ze všech kuchyní, ale také výjimečnou atmosféru, kde se potkáváte po promítání s tvůrci a je jedno, zda na tiskové konferenci nebo na hospodské párty. Atmosféru vám přes internet nezprostředkujeme, ale můžeme nabídnout přehled všech seriálů ze všech sekcí, recenze na ty nejzajímavější kousky a hlavně data premiér či platformy, kde je uvidíte.

Operace Šavle

Nejlepší nové seriály z festivalu Serial Killer. Kdy a kde budou dostupné online? © Serial Killer

Vítězem hlavní ceny Primetime Killer se stalo zaslouženě strhující srbské drama Operace Šavle. Pečlivá rekonstrukce skutečné události, která ovlivnila Srbsko před dvaceti lety a dodnes je brána jako národní memento. V roce 2003 byl v Bělehradu spáchán atentát na prezidenta Zorana Djindjiće, který přezval zemi po nechvalně známém Slobodanu Miloševičovi. Následné policejní vyšetřování se proměnilo v opravdovou válku proti gangům, které sympatizovaly s bývalým režimem a jenž si stále držel kontakty v těch nejvyšších patrech politiky. Drama sledujeme prostřednictvím tři hlavních postav - nezkorumpovaného vyšetřovatele, snaživé novinářky a jednoho z členů týmu atentátníků. Od první minuty seriál funguje jak promazaný stroj a svým stylem připomíná to nejlepší, co točí Paul Greengrass - Let číslo 93 nebo sérii s Jasonem Bournem. Seriál získal i ocenění z Cannes, ale na svoji srbskou premiéru ještě čeká. A během října by mělo být oznámeno, který z velkých streamovacích hráčů ho koupí pro uvedení pro náš region s premiérou zřejmě v první polovině příštího roku.

I Know Your Soul © TMDB

Vím, jak dýcháš

I Know Your Soul | Bosna a Hercegovina | 2023 | Drama seriály | Právníci

Nový název, ale seriál je starší a je k dispozici už rok na Max pod názvem Znám tvou duši. Bosenské drama popisuje ožehavou situaci státní zástupkyně, která pracuje na případu sebevraždy mladého kluka, do jehož šikanování byl zapojen i její syn navštěvující stejnou školu. Seriál získal jednu ze dvou hlavních cen poroty.

 81 %
Sledovat Online na Max  Max | české titulky | český dabing | od 23. 11. 2023

Studna

Nejlepší nové seriály z festivalu Serial Killer. Kdy a kde budou dostupné online? © Voyo

Všichni znají legendární stejnojmenou epizodu majora Zemana, ale co předcházelo šokující rodinné tragédii v nenápadném domě ve Vonoklasech? Na to odpovídá šestidílná minisérie z produkce Voyo, která nás dějově přesune do třicátých let minulého století a ukáže, jak se celý tenhle případ začal odvíjet. Voyo na minisérii ještě usilovně pracuje, aby stihlo lednové uvedení, takže diváci mohli zatím vidět jen první díl. Ten překvapí originálním zarámováním do doby, kdy byl právě díl seriálu 30 případů majora Zemana uveden, a také tíživou, pomalou prosakující atmosférou hrůzy, které bublá pod navenek ideálním manželstvím. V seriálu exceluje v hlavní roli David Švehlík.

Soviet Jeans © TMDB

Sovětské džíny

Soviet Jeans | Lotyšsko | 2024 | Komediální seriály

Lotyšsko, tedy vlastně ještě koncem 70. let minulého století pořád Sovětský svaz. Renars pracuje jako kostýmní návrhář v divadle, kam přijíždí zkoušet Hamleta mladá studentka z Finska. Brzy se do sebe zamilují, ale jejich osudy jim nepřejí - ona ve skutečnosti pašuje za železnou oponu disidentské knihy a on je práskačem tajných služeb. Když se vzepře svojí novou lásku udat, skončí jako nepřítel státu v blázinci. Z něj v dobách hlubokého komunismu nevede cesta ven, ale Renars se poradí a stane se krejčím v místní dílně. A spolu s hlavním doktorem vymyslí šílený plán - on bude šít nedostupné a drahé džíny a doktor ho za odměnu po čase prohlásí za zdravého. Zdánlivě bláznivá zápletka vznikla podle skutečného příběhu, ale hlavním nosníkem seriálu není příběh, za který by se nestyděli ani v pokračování Vykoupení z věznice Shawshank, ale romantický vztah hlavní dvojice. Příběhu sice trvá než se rozjede, ale herci jsou mimořádně sympatičtí a tak vás tenhle pomalu plynoucí mix dramatu a komedie baví sledovat. Zatím svoje streamovací kupce v našem regionu hledá, ale dohoda je prý už na spadnutí.

Dcera národa © TMDB

Dcera národa

Dcera národa | Česko | 2024 | Drama seriály

Ve škole se dokola učíte o národním obrozenci Karlu Havlíčku Borovském, ale věděli jste, že měl dceru Zdeňku, která se po jeho smrti stala nedobrovolně symbolem toho, jak by měla vypadat ideální mladá žena a vzorová Češka? Tak přesně o této postavě vypráví nová minisérie Dcera národa, která nevypadá jako nic, co jste v poslední době z lokální produkce viděli a je plná zajímavých mixů, které jí vybojovaly na Serial Killeru jednu ze dvou zvláštních cen poroty. Mladá Zdeňka Havlíčková (skvělá Antonie Formanová) coby vzpurná a cynická rebelka nadává jak dlaždič, ale při tom touží po pravé lásce. Známé historické postavy (František Ladislav Rieger, František Palacký) jsou zde stylizované do zlého pletichářského spolku a jako diváci si je poměřujeme množstvím ulic či parků, které jsme po nich nazvali. Na plese se tančí tak, že by i Moulin Rouge s Bridgertonem záviděli. Přihoďte ještě trochu Veliké nebo Dickinson a vydržte víc než jeden díl, kde se na tenhle drzý, originální a postmoderní styl teprve musíte naladit. Startuje se dnes večer na Canal+ (placené televizi nebo streamovací službě), pak následuje pět dalších dílů. A po Novém roce uvidíte maličko jinou verzi také zdarma v České televizi.

Sledovat Online na Canal Plus  Canal Plus | od 29. 9. 2024
Kameleon © TMDB

Mezinárodní panorama

Kameleon | Belgie | 2024 | Komediální seriály

Nesoutěžní přehlídka seriálů z celé Evropy je dobrou inspirací pro lokální hráče, co vzít z Německa, Dánska či Španělska, co ještě nestihli rozebrat velcí streamovací hráčí z USA. Nejrychleji zareagoval Stream.cz, který brzy uvede belgický seriál Chameleon, spíše komediální pohled na partu mladíků, co se snaží uniknout svému neblahému osudu rváčů a zlodějů. Britský seriál O vílách a ztracených chlapcích řeší velmi mile a radostně snahu dvou můžu adoptovat dítě a nezbláznit se při tom. Podobně na to jde švédský příspěvek Tohle není Švédsko, tam už je rodina tradičnější. Pravým opakem je dosti depresivní a ne moc přístupné drama U Zweiflerů, ve kterém se rozvětvená rodina německých Židů pere o osud svého košer obchodu. Odhodlá někdo koupit tohoto vítěze z Cannes? Zatím nevíme. Asi nejmenší šanci distribuce u nás má španělský experiment Ukaž se o zvláštních příhodách jedné španělské kurátorky.

 81 %
Prisma © TMDB

Láska, sex a přátelství

Prisma | Itálie | 2022 | Drama seriály | Teenageři

Sekce zaměřená na všechny kombinace lásky a věku. Hledání otce pro své dítě (ale ne partnera) v seriálu Všechno a Eva zatím i přes účast herečky Tuvy Novotné (Švédka, ale má české kořeny) nemá české uvedení. To samé norský experiment Randit v reálu, kde hlavní dvojice tři roky žila tři spolu - jen online. Německá drama-komedie 30 dní touhy o tom, jaké je to spát - po dohodě se svým partnerem - celý měsíc s někým jiným má už podle nástinu děje potenciál a tak není divu, že ho od října nasadí zdarma na web Stream.cz. Za každým mužem je realistickou odpovědí na Koření života, také čeká na expanzi z rodného Dánska. Naopak online už na Amazon Prime Video je (zatím jen první řada) italská série Prizma, ve kterém poznáváme život teenagerů v malém italském přímořském městečku. Znáte to - kluci s holkama a taky s klukama, trochu pití, drogy a problémy s rodiči. Stylem to připomíná drsné Skins, v hlavní dvojroli exceluje Mattia Carrano.

 77 %
Sledovat Online na Amazon Prime Video  Amazon Prime Video | české titulky | od 21. 9. 2022
Vlastně se nic nestalo © TMDB

Quick Killer

Vlastně se nic nestalo | Česko | 2024 | Drama seriály

Druhá soutěžní sekce Serial Killera se zaměřuje na kratší výhradně webové seriály. Vítězem se nakonec staly polsko-běloruské Procesy, ve kterém současnou drsnou politickou situaci v Bělorusku vyřešili tvůrci disidentsky tím, že si z ní vystřelili - aneb co kdyby si každý bachař z přeplněných věznic bral práci (čti vězně) domů? Web seriál se i disidentský šíří - na YouTube ho najdete jako sestříhaný film s anglickými titulky nebo po epizodách bez nich. Slovenský Pressburg nejen o komplikovaných slovensko-maďarských vztazích je i pro Česko otevřený na stránkách RTVS. Estonské Kalamaja Blues o trampotách trojice mladých dívek bylo z přehlídky nejslabší a litovat, že není online, tedy nemusíte. Naproti tomu česká websérie Vlastně se nic nestalo už je ode dneška online na iVysílání, a tak se můžete sami přesvědčit, jak jde vyřešit partnerskou krizi tím, že začnete točit na OnlyFans.

Sledovat Online na iVysílání  iVysílání | české titulky | nové díly od 29. 4. 2024
The IT Crowd © TMDB

Britská nostalgie

The IT Crowd | Velká Británie | 2006 | Komediální seriály | Sitkom

Britských komediálních seriálů není nikdy dost, a tak není divu, že ty nejznámější z nich dostaly na letošním Serial Killerovi svoji vlastní sekci. Mohli jste si tedy zopáknout první řadu legendárního seriálu Ajťáci (The IT Crowd) (a nebo si teď můžete dát maratón na iVysílání). Je to soda (The Thick of It) se naopak mimo klasické vysílání České televize (neplést s iVysílání) u nás sehnat nedá, takže vyhlížejte další ročníky festivalu pro další díly. Přehlídka britkomů by nebyla kompletní bez původního Kanclu (The Office), který nám bohužel z Amazon Prime Video už zmizel a najdete tam už jen novější americkou verzi. Už obskurnější záležitostí je šílenost zvaná Peep Show, kdo nezná, musí vzít zavděk jen výběrem nej klipů na YouTube. To samé platí pro Mighty Boosh, který by ale své publikum u nás hledal velmi těžko. Naopak proč k nám nikdo nekoupil mimo nostalgickou přehlídku uvedený britský seriál Zlato (The Gold) je záhada, dramatická rekonstrukce neskutečné loupeže má přitom u nás spojku díky spolupráci BBC a Paramount+. Než se tedy SkyShowtime uráčí změnit názor, nabídl Serial Killer celou první řadu.

 85 %
Sledovat Online na iVysílání  iVysílání | nové díly od 25. 6. 2010
Sex O’Clock © TMDB

České novinky

Sex O’Clock | Česko | 2023 | Komediální seriály | Sex

Jako vždy silné české zastoupení, viz výše Studna a Dcera národa, ještě doplnily mimo hlavní soutěž další novinky Novy a Primy na streamingu. Voyo kromě Studny ukázalo také první ukázky z druhé řady Sex O’Clock s plánovanou premiérou ještě tento podzim, Prima kontrovala seriálem Náhradníci. V něm se dlouho bezdětná dvojice (Kryštof Hádek, Jana Plodková) rozhodne vyřešit svojí situaci najmutím náhradní matky z Gruzie. A nebyli by to Češi, aby z celé situace neudělali víc komedii než drama, od trapné řachandy to sympaticky zachraňuje něžná režie Alice Nelis a Jiřího Havelky. Premiéra na Prima+ též na podzim.

Sledovat Online na Voyo  Voyo | od 1. 2. 2023
 1 033 zobrazení   10 se líbí
Monstrózní sci-fi, skvělá fantasy, V hlavě 2 a další novinky (nejen) na Netflixu na víkend
Monstrózní sci-fi, skvělá fantasy, V hlavě 2 a další novinky (nejen) na Netflixu na víkend
27.09.2024 18:10:00 | Tipy na film

Venku se začíná s každým dalším týdnem výrazně ochlazovat, což nás čím dál více motivuje k tomu schovat se pod deku, uvařit si něco teplého a vychutnat si nějaký dobrý film či seriál. Co nového si streamovací služby přichystaly tento týden? My to samozřejmě víme a máme pro vás nejlepší tipy.

Nejlepší filmy, které Netflix brzy smaže: Akční sci-fi, roboti i Policajt v Beverly Hills
Nejlepší filmy, které Netflix brzy smaže: Akční sci-fi, roboti i Policajt v Beverly Hills
24.09.2024 18:00:00 | Tipy na film

Streamovací službě Netflix v následujících dnech a týdnech vyprší celá řada zajímavých licencí na populární tituly. A ačkoli je možné, že je Netflix v budoucnu zase obnoví, aktuálně platí, že kdo je nenakouká, ten je nějakou chvíli na nejoblíbenější službě světa neuvidí.

Vraždící monstra, gangster Stallone a další novinky (nejen) na Netflixu na víkend
Vraždící monstra, gangster Stallone a další novinky (nejen) na Netflixu na víkend
20.09.2024 21:00:00 | Tipy na film

Září se přehouplo do druhé poloviny a streamovací služby naplno rozjíždí boj o filmové i seriálové diváky v tradiční podzimní sezóně. Tahounem je jako obvykle Netflix, velké novinky ale ukázaly i služby jako Max nebo SkyShowtime.

Skvělá sci-fi komedie s Nicolasem Cagem je konečně na HBO. Bude se vám o něm zdát
Skvělá sci-fi komedie s Nicolasem Cagem je konečně na HBO. Bude se vám o něm zdát
13.09.2024 19:45:00 | Tipy na film

Herecké comebacky jsou poslední dobou opravdu v kurzu a jedním z nejlepších příkladů je Nicolas Cage, který momentálně děsí v kinech jako satanistický zabiják Longlegs. V něčem podobně démonické, ale i humorné roli jej pak můžete nyní vidět i na HBO.