FB pixel TP pixel
Tvůrce Simpsonových dodnes nenávidí jen jedinou epizodu. Bál se poškození pověsti © FOX

Tvůrce Simpsonových dodnes nenávidí jen jedinou epizodu. Bál se poškození pověsti

Tvůrce seriálového fenoménu Simpsonovi, Matt Groening, dodnes nemůže přijít na jméno epizodě Zrodila se hvězda, pod kterou se odmítl podepsat a dokonce se s kolegy kvůli ní rozhádal. Bál se poškození své reputace.

25. 5. 2023 15:00 | Filmové novinky

Neexistuje snad nikdo, kdo by neznal žlutou rodinku ze Springfieldu. Simpsonovi si letos odbudou svou 35. sérii, za většinou epizod přitom stála trojice Matt Groening, James L. Brooks a již zesnulý Sam Simon. Vyjma posledního zmíněného se první dva na seriálu stále podílí a jejich jména tak najdeme dodnes u všech epizod kromě jedné. U 18. epizody 6. série s názvem Zrodila se hvězda chybí jméno tvůrce kultovního seriálu Matta Groeninga.

Proč Groening není podepsán?

Proč jméno stěžejního tvůrce chybí? Na vině jsou pochopitelně tvůrčí neshody, kdy autor nesouhlasil s uvedením epizody. Jelikož nebyly jeho výtky vyslyšeny, požádal, aby bylo jeho jméno jak z úvodních, tak ze závěrečných titulků vyjmuto. Groening se tehdy dle svých slov snažil ochránit svou pověst. Zrodila se hvězda je totiž crossover epizoda s jiným seriálem. Děj se točí kolem filmového festivalu ve Springfieldu, který se rozhodne uspořádat Marge poté, co je město označeno jako město s nejmenší kulturní hodnotou a není tak atraktivní turistickou destinací. Obyvatelé Springfieldu tak natáčejí filmy, které následně bude vyhodnocovat festivalová porota. Porotu tvoří šáša Krusty, starosta Joe Quimby, Homer a newyorský filmový kritik Jay Sherman. Sherman ovšem není žlutou verzí skutečné osobnosti, ale ani tradiční postavou z tohoto světa. Jde o postavu ze seriálu The Critic vysílaného od 90. let. Seriál vytvořili scenáristé některých epizod Simpsonových Mike Reiss a Al Jean. Role výkonného producenta se tehdy ujal James L. Brooks, tedy jeden z tvůrců ze zmiňované trojice.

Rozepře v tvůrčím týmu

Groening s epizodou nesouhlasil, neboť ji považoval za pouhou reklamu na konkurenční seriál, který se netěšil takové popularitě jako Simpsonovi. Když se Groeningenovi nepodařilo zabránit tomu, aby byla epizoda odvysílána, napsal oficiální stížnost do Los Angeles Times. Na tu později zareagoval jeho kolega Brooks, který podotkl, že bez lidí, jako jsou Fox, Reiss či Jean, by Groening nebyl tam, kde je teď. Brooks tím zároveň otevřel otázku, kdo skutečně stojí za úspěchem žluté rodinky. Navzdory Groeningově kritice má epizoda velmi pozitivní ohlasy a dala vzniknout dnes již ikonickým scénám, jako například festivalovému filmu Hanse Molemana Man Getting Hit By Football a Homerově reakci na něj. Stejně tak epizoda krásně využívá své klasické postavy, jmenovitě například pana Burnse, který se rozhodne natočit film sám o sobě a investovat do něj velké množství peněz, stejně tak jako později podplatit filmovou porotu. Samotný film A Burns For All Seasons obsahuje spoustu odkazů na kultovní filmy jako Alamo, E.T. – Mimozemšťan nebo Ben Hur. Film navíc režíruje Senor Spielbergo.

Epizoda pochopitelně zahrnuje i několik narážek na Shermanův pořad, ve kterém ironicky hodnotí současné, ale i klasické filmy. Ty ale nejsou tak pozitivní, jak by se čekalo. Vzpomeňme například scénu, ve které Bart pronese, že „z toho cítí další levný animovaný crossover“, načež Shermanův pořad pochválí, ale vzápětí prohlásí, že z toho nemá vůbec dobrý pocit. Podobně zvláštní je i scéna, kdy Sherman Simpsonovi pozve, aby za ním někdy přijeli do New Yorku, načež Bart prohlásí, že to rozhodně neudělají. Zrodila se hvězda je tak poněkud sebeuvědomělou epizodou Simpsonových, která explicitně reaguje na konkurenční seriál The Critic. Přestože ale epizoda nevyvolala žádnou kontroverzi, rozhodl se od ní Matt Groening distancovat. Nejenže jeho jméno nenajdeme v titulcích, ale také k této epizodě odmítl přidat komentář při uvedení 6. řady na DVD. Ačkoliv rozepře mezi tvůrčím týmem byly v té době velké, tvůrci na ně pravděpodobně brzy zapomněli, neboť v následujících epizodách se objevují opět všechna jména.

Paradoxem zůstává, že další crossover epizodu režíroval sám Groening, a to o devatenáct let později v roce 2014. Tehdy šlo ale o crossover se seriálem Futurama, jehož autorem je rovněž Groening, takže starosti o poškození pověsti si zažehnal sám.

Zdroj: Collider

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Vojtěch Balák
Filmový a seriálový nadšenec, který se rád pohybuje v audiovizuálním světě a ještě raději o něm píše. Milovník hororů a sci-fi všeho druhu. Rád nahlédne i do komiksového světa, zvláště pak do toho plného živých mrtvých. Když zrovna nekouká na film, cestuje, fotí a dělá grafiku.
Nejen Keatonův Batman. Režisér Flashe potvrdil cameo herce, který čekal 25 let
Nejen Keatonův Batman. Režisér Flashe potvrdil cameo herce, který čekal 25 let
24.05.2023 15:35:00 | Filmové novinky

Komiksovka Flash se nezadržitelně blíží do kin a režisér Andy Muschietti právě odpálil malou marketingovou bombu, když potvrdil, že se ve filmu neobjeví jen dva Batmani, ale i nejikoničtější hrdina všech dob. Logicky vás tedy v článku čekají spoilery.

Dva Batmani i velkolepé cestování časem. Finální trailer Flashe je úchvatný
Dva Batmani i velkolepé cestování časem. Finální trailer Flashe je úchvatný
24.05.2023 12:50:00 | Filmové novinky

Studio Warner Bros. zveřejnilo definitivně poslední upoutávku na chystaný komiksový snímek The Flash, v němž se kromě šarlatového rychlíka objeví také dvojice Batmanů a Supergirl.

Nejkontroverznější seriál roku sklízí nadšení i odsudky. V hlavní roli září dcera Johnnyho Deppa
Nejkontroverznější seriál roku sklízí nadšení i odsudky. V hlavní roli září dcera Johnnyho Deppa
23.05.2023 16:00:00 | Filmové novinky

Již 4. června bude na HBO Max dostupný nový kontroverzní seriál od tvůrce Euforie Sama Levinsona a zpěváka The Weeknd s názvem Idol. V Cannes byly k vidění první dva díly, které vyvolaly nadšení i odsouzení.

Mistrovské dílo s životním výkonem DiCapria. Historická novinka uhranula kritiky
Mistrovské dílo s životním výkonem DiCapria. Historická novinka uhranula kritiky
22.05.2023 17:00:00 | Filmové novinky

Ambiciózní western Killers of the Flower Moon Martina Scorseseho s Leonardem di Capriem v hlavní roli uvidíme letos na Apple TV+. V premiéře byl snímek uveden na festivalu v Cannes, kde jej první diváci řadí mezi okamžitou americkou klasiku.