FB pixel TP pixel
Seriál The Last of Us měl vzniknout i jako epický velkofilm. Výsledek bychom nenáviděli © HBO Max

Seriál The Last of Us měl vzniknout i jako epický velkofilm. Výsledek bychom nenáviděli

V roce 2013 vyšla videohra studia Naughty Dog The Last of Us a stala se téměř ihned kultovní záležitostí. Není tak divu, že se o látku začala zajímat filmová studia. Ještě než nás emocionálně rozsekal tvůrce populárního Černobylu Craig Mazin, měl apokalyptický příběh Joela a Ellie dostat hodně odlišnou podobu.

25. 1. 2023 16:40 | Filmové novinky

Jen necelý rok po vydání videohry oznámilo produkční studio Screen Gems, které mimo jiné stojí za úspěšnou (i když co se kvality týče diskutabilní) sérií filmů Resident Evil, že pracuje na filmové adaptaci hry. Vedle Screen Gems se měli na vývoji podílet i samotní tvůrci - Neil Druckmann a šéfové videoherního studia. Mimo ně byl ale přizván i poměrně nečekaný tvůrce, a to jeden z nejvlivnějších hororových režisérů a producentů Sam Raimi se svou společností Ghost Pictures… a Raimiho verze měla být dost odlišná od té, kterou můžeme momentálně se slzami v očích hltat na HBO.

Zvažovaný cast Joela sice známý není, ale o roli Ellie tehdy projevila zájem představitelka Aryi Stark Maisie Williams, která si vyjednala s Raimim i osobní setkání. Je tedy úsměvné, že roli imunní dívky nakonec ztvárnila Bella Ramsey, která se také objevila ve Hře o trůny. Největší rozdíl měl být ale v samotném tónu snímku. Na rozdíl od současné adaptace, která se rozhodla věnovat především roztříštěným vztahům a vykloubenosti nákazou stiženého světa, Raimi chtěl akcentovat akční pasáže plné zákeřných runnerů clickerů. Vzhledem k různým možnostem samotného hráčského přístupu k pasážím s nakaženými, kdy se častěji mnohem více vyplatí se potichu plížit ve stealth módu než bezhlavě střílet kolem sebe, je to dost kontroverzní rozhodnutí, které se nakonec nepotkalo s představami tvůrců samotných.

Kreativní neshody

Filmová adaptace tak byla ve vývoji přibližně dva roky, než se od ní Druckmann a spol. rozhodli z důvodu kreativních neshod odstoupit. Podle nás udělali opravdu dobře. Zatímco Druckmannova idea se měla nést spíše ve westernovém duchu Tahle země není pro starý, Raimi volal po přímočařejší zábavě ve stylu zombie nářezu Světová válka Z. Vypadá to, že tu zkrátka někdo nepochopil kouzlo světa The Last of Us a my jsme rádi, že čekání se nakonec vyplatilo a diváci právě teď dostávají nejvěrnější možnou adaptaci, která nejde proti duchu předlohy.

Zdroj: Collider

Beata Mrazíková
Filmový vkus má pokřivený aktivním pohybem ve filmovém průmyslu, radost tak navzdory špatným marketingovým kampaním a hrozně nasazeným postsynchronům přináší především nekonečný přival reality shows a festivalové lahůdky. Kdyby se ztratily peníze ze světa, stále jí můžete platit v arašídových košíčcích a batátových hranolkách.
Nejnechutnější horor roku viděli první diváci. Kritiky jeho zvrácenost odrovnala
Nejnechutnější horor roku viděli první diváci. Kritiky jeho zvrácenost odrovnala
25.01.2023 15:20:00 | Filmové novinky

Na právě probíhajícím festivalu v Sundance zabodovala hororová sci-fi novinka Infinity Pool od režiséra Brandona Cronenberga. V kinech prý tak divný a nechutný film dlouho nebyl, říkají první diváci.

Nejhorším filmům roku vládne kontroverzní novinka Netflixu. Dotírá na ni propadák Marvelu
Nejhorším filmům roku vládne kontroverzní novinka Netflixu. Dotírá na ni propadák Marvelu
24.01.2023 18:00:00 | Filmové novinky

Pověstné Zlaté maliny přišly tradičně se svými nominacemi na nejhorší filmy roku. A jestli jejím organizátorům něco nesedlo, pak je to loňská ožehavá novinka Netflixu o životě Marilyn Monroe. Kritice a výsměchu ale neušly ani největší blockbustery roku.

Tron 3 doopravdy vznikne. Kultovní sci-fi má nového režiséra i hlavní hvězdu
Tron 3 doopravdy vznikne. Kultovní sci-fi má nového režiséra i hlavní hvězdu
24.01.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Čtyřicet jedna let od vzniku vizuálně převratné sci-fi Tron a třináct let od natočení jeho pokračování to vypadá, že se konečně dočkáme třetího dílu. Nový Tron získal jméno, režiséra i hlavní hereckou hvězdu.

Nejlepší filmy roku: Válečná řež Netflixu a ultraakční sci-fi jízda ovládly nominace na Oscara
Nejlepší filmy roku: Válečná řež Netflixu a ultraakční sci-fi jízda ovládly nominace na Oscara
24.01.2023 15:25:00 | Filmové novinky

Americká Akademie filmového umění a věd oznámila nominace na 95. ročník Oscarů a překvapila v mnoha směrech. Řady nominací se dočkaly velkolepé blockbustery a cenu za nejlepší adaptovaný scénář může dokonce získat Top Gun: Maverick. Ve velkém ale zaútočila válečná řež Netflixu a festivalová sci-fi jízda.