FB pixel TP pixel
Torontský deník #3: Doručil Netflix konečně filmovou pecku podzimu? © TIFF / Netflix

Torontský deník #3: Doručil Netflix konečně filmovou pecku podzimu?

Mezinárodní filmový festival v Torontu je v plném proudu a naše zpravodajství z největší filmové online události roku pokračuje!

Recenze

Online filmový festival se zdá jako sen. Nikam nemusíte cestovat. Když si dobře naplánujete harmonogram, můžete si dokonce přispat! A přebíhání z kinosálu do kinosálu v domácím prostředí znamená tak akorát přechod z postele na gauč. I tak je ale taková účast na festivalu poměrně časově náročná.

Nepřeberné množství zajímavých filmů, které jsou na službě TIFF Digital Cinema Pro k dispozici, totiž v domácím prostředí vybízí k bláhové ideji, že toho stihnete mnohem víc. Do toho vám ale hází vidle 48 hodinová okna, kdy jsou filmy zpravidla k dispozici a než se nadějete, film, který jste měli v plánu vidět, zmizí. Inu… všechny je zkrátka vidět nemůžeme. Ale snažíme se vybírat to nejzajímavější!

© TMDB

Síla psa

The Power of the Dog | Nový Zéland | 2021 | Westerny | Rodinné vztahy

Adaptace románu Thomase Savage (brzy vyjde i v češtině) diváky zavede do 20. let minulého století v americké Montaně. Tam se seznamujeme s drsným Philem (Benedict Cumberbatch) a jeho bratrem Georgem (Jesse Plemons), kteří společně se svými kumpány obývají jeden ranč. Při společné večeři ve městě se seznámí s Rose (Kirsten Dunst) a jejím synem Peterem (Kodi Smit-McPhee), kteří je obsluhují v restauraci. Už tehdy poznáváme, že Phil má v sobě nevysvětlitelnou zlost a rozepře s bratrem. Ty se prohloubí, když si George začne něco s Rose a spolu s Peterem si je nastěhuje na společný ranč… Oscarová režisérka Jane Campion (Piano) se pro svůj nejnovější projekt spolčila s Netflixem. A vůbec poprvé má jako hlavního protagonistu svého filmu muže (a ve vedlejších rolích opravdový pár Kirsten & Jesse!). A… není to špatné. Síla psa má hned několik pozitiv. Benedicta Cumberbatche v neobvyklé charakterní tónině (chvíli trvá, než si zvyknete na jeho přízvuk a uvědomíte si, že to není Matthew McConaughey). Krásnou kameru. I učebnicovou ukázku práce s kompozicí obrazu (female gaze!). Pravdou však je, že příběh a jeho motivy jsou poměrně předvídatelné a velmi rychle odhalíte, jaký vnitřní boj v sobě Phil má, a proč je věčně nevrlý. I tak se ale jedná o poměrně divácký film, který vás dokáže vtáhnout a do určité míry zasáhnout. I když možná ne až tak, jak bylo zamýšleno.

Hodnocení: 70%

 68 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

Síla psa vás dostane rafinovaným kličkováním mezi postavami a silnými hereckými výkony.

Sledovat Online na Netflix  Netflix | české titulky | český dabing | od 1. 12. 2021

All My Puny Sorrows

Torontský deník #3: Doručil Netflix konečně filmovou pecku podzimu? © Mongrel Media

Filmová verze ceněného románu Miram Toews, částečně inspirovaná její vlastní životní zkušeností, se zaměřuje na nelehké rodinné vztahy. Dvě sestry, Yoli (Alison Pill) a Elf (Sarah Gadon) se vyrovnávají se sebevraždou jejich otce. Jedna se s tím vyrovnává psaním, ta druhá trpí depresemi a nepomáhá jí ani její milovaná hra na piano, v které je jednička. All My Puny Sorrows je poměrně odvážnou sondou do komplikovaných sourozeneckých vztahů, které člověka nutí přemýšlet, kam až je ochoten zajít v rámci sesterské lásky. Komorní drama provází perfektní herecké výkony a syrové zobrazení boje s psychickou nemocí, které se ve filmech až tak často nevidí.

Hodnocení: 80%

Montana Story

Torontský deník #3: Doručil Netflix konečně filmovou pecku podzimu? © TIFF

Montana. Současnost. Mladý muž se stará o umírajícího otce a náklady na zdravotní péči se zvyšují a zvyšují. Jedinou možností se jeví prodání ranče, na kterém spolu s odloučenou sestrou vyrůstali…Montana Story je milý malý film o nevyhnutelné smrti, která i přes všechny překážky sblíží i ty, kteří se roky neviděli.

Hodnocení: 65%

Lakewood

Torontský deník #3: Doručil Netflix konečně filmovou pecku podzimu? © TIFF

Jeden den. Jedno smutné výročí. A jedna událost, která zasáhne celou rodinu. Člověk by řekl, že natočit drama o střílení na škole lze jen tak, že z toho vznikne klišé, které už jsme viděli mnohokrát. Lakewood s Naomi Watts v hlavní roli ale dokazuje opak. Celou událost, kdy se začne střílet na škole, kam chodí děti hlavní postavy, totiž sledujeme skoro výhradně skrze ni. Matka, která si šla zaběhat do lesů daleko od domova, totiž nastalou situaci musí řešit jen přes telefon. Okolí školy je uzavřené, doprava ve městě na prahu kolapsu a dlouho se neví, kdo za vším stojí. Lakewood nepostrádá hutnou atmosféru, chytře pracuje s dávkováním informací divákovi a zcela stojí na perfektním hereckém (a fyzickém) výkonu Naomi Watts.

Hodnocení: 80%

The Wheel

Torontský deník #3: Doručil Netflix konečně filmovou pecku podzimu? © TIFF

Albee a Walker jsou mladý manželský pár, který má problémy. Rozhodnou se proto jet na víkend do romantické chatky na samotě u lesa a zvážit další kroky v jejich vztahu. Oba mají šrámy na duši z dětství, a když přijdou do styku se zdárně snovým párem, který jim chatku pronajímá (a který se chystá za pár týdnů vzít), o to víc přemýšlí, jak to s nimi do budoucna vlastně vypadá… Romantických dramat o lásce a rozchodech už bylo natočeno tolik, že je takřka nemožné přijít v tomto subžánru s něčím novým. Skrze minulost hlavních postav a jejich komplikované charaktery však film přináší poměrně neotřelý vhled do jejich pochroumaných duší a společných témat a rozporů. The Wheel je syrový, věcný film, který má srdce na správném místě. Film, který vás rozesměje i dojme zároveň, což je obzvláště v dnešní době ceněno zlatem. A zejména, když to dělá tak přirozeně a bez citového vydírání. Zatím nejlepší zážitek z festivalu!

Hodnocení: 95%

 2 051 zobrazení  
Filmtoro
Torontský deník #2: Jak se povedl thrillerový napínák Viník od Netflixu?
Torontský deník #2: Jak se povedl thrillerový napínák Viník od Netflixu?
13.09.2021 19:00:00 | Recenze

Otevírací víkend Toronto International Film Festivalu je za námi. A to znamená velkou nálož reakcí na premiérové filmy. Mezi nimi i nový thriller s Jakem Gyllenhaalem!

Torontský deník #1: Portrét dívky v plamenech nebyl náhoda!
Torontský deník #1: Portrét dívky v plamenech nebyl náhoda!
10.09.2021 15:00:00 | Recenze

Máme za sebou první den 46. ročníku Toronto International Film Festivalu. Viděli jsme první hrstku filmů a otestovali jsme online festivalovou video platformu.

První dojmy: Rychle a zběsile 9 je konečně tady. Jak moc je šílené?
První dojmy: Rychle a zběsile 9 je konečně tady. Jak moc je šílené?
16.06.2021 17:00:00 | Recenze

Vin Diesel a spol. se po měsících odkladů konečně řítí do kin. A protože jsme film už měli možnost vidět, přinášíme první dojmy z téhle nové vysokooktanové jízdy. Může si film vůbec užít úplný nováček?

Speciál Přátelé: Zase spolu řadu fanoušků zklame. Emoce mu ale upřít nelze
Speciál Přátelé: Zase spolu řadu fanoušků zklame. Emoce mu ale upřít nelze
27.05.2021 7:00:00 | Recenze

Konečně jsme se dočkali a na HBO je ode dneška dostupné speciální setkání legendárních Přátel. Měli jsme možnost ho vidět s předstihem a můžeme říct, zda byste si měli pořídit extra balení kapesníků.