FB pixel TP pixel
Sci-fi s tajuplnou černou dírou předčasně končí. Za hranici únosnosti padla sledovanost © Amazon Studios

Sci-fi s tajuplnou černou dírou předčasně končí. Za hranici únosnosti padla sledovanost

Sci-fi mohou slavit na streamovací platformě Amazon Prime úspěch. Prokázal to například divácký hit Fallout. Ne každému vědeckofantastickému obsahu se však daří a diváci se budou muset nově rozloučit i se seriálem Za hranicí.

Filmové novinky

Seriál Briana Watkinse kombinuje spolu se sci-fi žánrem i westernové prvky a měl tak navázat na úspěch projektů jako Westworld nebo Yellowstone. Některé hlasy pak přirovnávaly dnes patnáctidílný seriál díky své mysteriózní atmosféře až k legendárnímu Twin Peaks Davida Lynche. Show ale od počátku neprovázely nadšené ohlasy, ani vysoká sledovanost.

Zlepšení kvality, ale pád sledovanosti

V roce 2022 měla premiéru první osmidílná řada, která se sice pět týdnů držela v americkém žebříčku TOP 10 statistické agentury Nielsen, ale nijak extrémně nevystřelila. Divácké ohlasy také byly spíše vlažnějšího rázu, na serveru Rotten Tomatoes se hodnocení diváků, tzv. Audience Score, pohybovalo pouze kolem 65 %. Kritické ohlasy byly trochu vstřícnější, 79 % kritiků hodnotilo první řadu pozitivně. Mezi první a druhou sérií došlo k výměně showrunnera. Na místo Zeva Burrowa nastoupil Charles Murray, což je jeden z možných faktorů, který přispěl k pozitivnějšímu přijetí druhé řady. Audience Score na Rotten Tomatoes poskočil na 81 % a i kritické ohlasy byly lepší než v případě první řady. Klesla naopak sledovanost.

Data serveru FlixPatrol sledujícího diváckou popularitu napříč zeměmi ukazují, že zatímco první řada se držela na prvním, příp. druhém místě, nejoblíbenějších seriálů přibližně měsíc, druhá se dokázala vyšplhat maximálně na třetí příčku a z ní též velmi rychle spadnout. Data též ukazují, že primární popularita seriálu byla v Severní Americe a Severní Evropě, kdežto ve zbytku světa rančer Josh Brolin s temnou dírou na pozemku spíš paběrkoval.

Každý není Fallout

Není tudíž překvapivou zprávou, že se Amazon rozhodl v seriálu nepokračovat a dát raději prostor jiným projektům. K zamyšlení však zůstává termín premiéry druhé řady, který mohl být hřebíčkem do rakve. Druhá řada premiérovala v době, kdy Amazon na prvních příčkách stále okupoval tematicky, žánrově i divácky podobný Fallout a nedlouho poté následoval další hitový seriál zaměřený především na mužské publikum, Banda. První řada tehdy bojovala o prvenství pouze s mnohem více niche zaměřeným Star Trekem: Picard. Poslední žebříčky popularity tak napovídají, že se Amazon Prime možná až příliš dlouho zaměřoval na mužské publikum, až jej svým obsahem přehltil. Velké slovo teď získává i ženské publikum a obsah, který divačky dotlačily na první místo, jako je německá romantika Maxton Hall nebo k-drama Marry My Husband, které se dělí o pozornost se „stereotypně mužským obsahem“ typu již zmiňované Bandy nebo Falloutu.

Zdroj: THR / Amazon Prime Video

Reklama
Postapokalyptické sci-fi Netflixu se loučí skvělým trailerem. Slibuje válku o pozemský domov
Postapokalyptické sci-fi Netflixu se loučí skvělým trailerem. Slibuje válku o pozemský domov
05.07.2024 13:25:00 | Filmové novinky

Streamovací obr Netflix vydal nejnovější a pravděpodobně skutečně poslední trailer na chystané finále seriálu Sladký domove. A tahle postapokalyptická sci-fi slibuje velkolepou bitvu o matičku Zemi, v níž budou stát na jedné straně lidé a na druhé monstra. Máme se na co těšit.

Premiéra Stranger Things 5 je v nedohlednu. Každá epizoda je v podstatě filmem
Premiéra Stranger Things 5 je v nedohlednu. Každá epizoda je v podstatě filmem
04.07.2024 17:40:00 | Filmové novinky

Showrunner seriálového hitu Stranger Things Ross Duffer potěšil své fanoušky zprávou o významném milníku produkce. Prostřednictvím Instagramu oznámil, že natáčení závěrečné řady dosáhlo poloviny. Na finální střet s Vecnou si ale ještě nějakou dobu počkáme.

Pohroma pro Kevina Costnera. Jeho životní projekt je propadák, ručil svým majetkem
Pohroma pro Kevina Costnera. Jeho životní projekt je propadák, ručil svým majetkem
03.07.2024 17:30:00 | Filmové novinky

Kevin Costner je sice hereckou a režijní legendou, z hlediska producentství byl však vždycky spíš odvážlivcem než uváženým obchodníkem. A tak si na závěr kariéry nadělil po Vodním světě a Postmanovi další propadák. A tentokrát za něj ručil svým rančem.

Netflix ruší novou temnou fantasy od tvůrců Dark a nikdy ji neuvede. Dotočena je už dva roky
Netflix ruší novou temnou fantasy od tvůrců Dark a nikdy ji neuvede. Dotočena je už dva roky
03.07.2024 16:20:00 | Filmové novinky

Netflix nedávno šokoval tvůrce fantasy projektu The Grimm Reality, který měl přenést slavné pohádky bratří Grimmů do moderního městského prostředí. Streamer totiž již natočený projekt zrušil a do svého katalogu jej nezařadí.