FB pixel TP pixel
Pohroma pro Kevina Costnera. Jeho životní projekt je propadák, ručil svým majetkem © Warner Bros.

Pohroma pro Kevina Costnera. Jeho životní projekt je propadák, ručil svým majetkem

Kevin Costner je sice hereckou a režijní legendou, z hlediska producentství byl však vždycky spíš odvážlivcem než uváženým obchodníkem. A tak si na závěr kariéry nadělil po Vodním světě a Postmanovi další propadák. A tentokrát za něj ručil svým rančem.

Filmové novinky

Kevin Costner si zaslouží nekonečný respekt. Jen málokdo by si na stará kolena řekl, že si půjčí miliony dolarů, zaručí se za ně vlastním pozemkem a natočí několikadílnou westernovou ságu, kterou pošle do kin jako speciální event. Westerny jsou totiž dlouhodobě považovány za mrtvý žánr a existuje přesně jen pár výjimek, které potvrzují zaběhlé pravidlo. Starosvětské westerny jsou propadákem vyloženě loženým. Obzvlášť když na ně hodíte visačku s cenou 100 milionů dolarů. Jenže Costnerovi velelo filmařské srdce, nikoliv producentský rozum.

Horizont je propadákem

Výsledek projektu Horizont: Americká sága je bohužel veskrze tristní. Costner o prvním víkendu v zámoří utržil jen 11 milionů dolarů a pokud bude mít štěstí a alespoň trochu slušnou výdrž, bude rád za 25 až 30 milionů dolarů. Padat ale může i rychleji. Peníze ze zahraničí zatím víceméně netečou, experti však neočekávají, že by veskrze americký projekt, cílící na starosvětskou zálibu Američanů ve westernu, výrazněji zaujal globální publikum. Problém pro Costnera tkví ve faktu, že do filmu oficiálně narval 38 milionů z vlastních kapes, neoficiálně se ale mluví spíše o 50 milionech. A to je slušná díra do peněženky.

Jistě, Costner se bezdomovcem rozhodně nestane a maximálně jen opět prodělá kalhoty, na to je ale historicky zvyklý. V minulosti narazil i s dalšími svými vysněnými projekty jako Vodní svět nebo The Postman - Posel budoucnosti. Jenže v těchto případech měl Costner výhodu alespoň v tom, že šlo o jednorázové tituly. Avšak Horizon má už nyní dokončenou druhou část, která také půjde do kin. A Costner zároveň připravoval třetí a čtvrtou část. De facto se tak dostal do situace, kdy jede na rozjetém vlaku bez brzd a na konci je útes.

Hazardující Costner

Hollywoodští analytici se předhání v kritice projektu za to, že jde o televizní seriál, který se snažil dobýt kina a logicky musel s podobným přístupem narazit. Situace je ale mnohem komplikovanější a zdá se, že Costner podcenil hned několik faktorů. Ano, serializace filmů je s výjimkou Marvelu víceméně nesmysl. Obzvlášť u divácky nepříliš populárního westernu. Jenže pak tu máme také nehvězdné obsazení (Sienna Miller a Sam Worthington nikoho nenalákají), jemuž vévodí Costner, jehož úspěchy jsou roky hlavně na malých obrazovkách v Yellowstonu.

Projekt sice vypadá nákladě a pro filmové fajnšmekry velkofilmově v klasickém smyslu slova. Avšak do kin chodí především mladší publikum, a to na někdejší hollywoodskou hvězdu v nostalgickém bijáku ve stylu Johna Forda zvědavé bohužel není. Costner se navíc trefil do jednoho z nejhorších letních období v historii Hollywoodu, kdy se dlouhé měsíce skoro žádnému projektu nepodařilo zazářit. Situaci pak samozřejmě nepomohly ani rozmrzelé recenze, které filmu vyčítají roztahanost, pomalost a hlavně nekompletnost kvůli otevřeným dveřím pro další části. A co na to Costner? Ten v rozhovorech lakonicky mluví o tom, že je příliš velký tlak na otevírací víkendy a že on sám je spokojený hlavně s tím, jak film vypadá a jaký je. Zdá se tedy, že byl se svou prohrou dopředu smířený. Inu, klobouk dolů za odvahu.

Zdroj: Variety / BOM

Reklama
Netflix ruší novou temnou fantasy od tvůrců Dark a nikdy ji neuvede. Dotočena je už dva roky
Netflix ruší novou temnou fantasy od tvůrců Dark a nikdy ji neuvede. Dotočena je už dva roky
03.07.2024 16:20:00 | Filmové novinky

Netflix nedávno šokoval tvůrce fantasy projektu The Grimm Reality, který měl přenést slavné pohádky bratří Grimmů do moderního městského prostředí. Streamer totiž již natočený projekt zrušil a do svého katalogu jej nezařadí.

Epická bitva na úrovni filmů i nově odhalená stvůra. Seriálový Pán prstenů už nechce být pro smích
Epická bitva na úrovni filmů i nově odhalená stvůra. Seriálový Pán prstenů už nechce být pro smích
02.07.2024 15:40:00 | Filmové novinky

Seriál Pán Prstenů: Prsteny moci sice svou druhou řadu představí až v poslední prázdninový den, už nyní však neuplyne den, abychom se něco nového nedozvěděli. Tvůrci slibují nejen grandiózní bitvy jako v původní trilogii, ale ukázali i novou nestvůru, kterou prý inspirovala jedna z postav seriálu Perníkový táta.

Nejmonstróznější film roku konečně na HBO. Titánům to trvalo déle než obvykle
Nejmonstróznější film roku konečně na HBO. Titánům to trvalo déle než obvykle
02.07.2024 15:15:00 | Filmové novinky

Godzilla x Kong: Nové impérium, jeden z divácky nejúspěšnějších filmů letošního roku, konečně míří na svou domovskou streamovací službu Max. Monumentální titáni a jejich epické souboje dorazí již za pár dní.

Válka z nedorozumění začala. Trailer 4. dílu Rodu draka ukazuje stínání hlav a dračí nálet
Válka z nedorozumění začala. Trailer 4. dílu Rodu draka ukazuje stínání hlav a dračí nálet
02.07.2024 7:00:00 | Filmové novinky

Aneb co nadělá nesrozumitelná řeč umírajícího krále. Viserysovi se na smrtelné posteli povedla vskutku úchvatná paseka a naivní Alicent už začíná chápat, že všechno bylo možná jinak. Jenže zatáhnout za ruční brzdu už dost dobře nejde. Ne s po krvi toužícím Aegonem na Železném trůnu, a tak startují dračí jatka.