FB pixel TP pixel
Za měsíc startuje 54. MFF v Karlových Varech. Na co se můžeme těšit? © TMDB

Za měsíc startuje 54. MFF v Karlových Varech. Na co se můžeme těšit?

Na jména slavných hostů si ještě nějaký pátek počkáme, ale už nyní si můžeme brousit zuby na soutěžní filmy. Přesně měsíc před startem odhalil festival rozmanitou plejádu snímků, které budou na sklonku léta bojovat o Křišťálový globus v Hlavní soutěži, soutěži Na východ od západu a mezi dokumenty.

České novinky

Před obvyklými karlovarskými průtržemi mračen a vedry se budete v přítmí kinosálu moci schovat například s filmem o znovuobjevování vlastní identity Monzun, v kterém si hlavní roli zahrál Henry Golding (Crazy Rich Asians). Či s německou psychologickou studií Lara s herečkou Corinnou Harfouchovou (Pád Třetí říše). Zajímavě vypadá i jemné filipínské drama Óda na nicotu či španělská Srpnová madona. Na své si přijdou i fanoušci americké kinematografie, a to s filmem Ke hvězdám – černobílým dramatem zasazeným do 60. let v Oklahomě, v kterém si zahráli Kara Hayward (Až vyjde měsíc) a Liana Liberato (Co s láskou).

Hlavní soutěž bude mít i českou stopu, a to ve slovinsko-českém koprodukčním dramatu Budiž světlo. Jmenovitě pak o hlavní cenu budou soutěžit i snímky Otec, Nevlastní sestra, Patrick, Muž budoucnosti, Portrét mozaikou a Maličkosti.

Za měsíc startuje 54. MFF v Karlových Varech. Na co se můžeme těšit? © TMDB

Tradičně zajímavě vypadá i soutěžní sekce Na východ od západu, jejímž zahajovacím filmem bude kosovský Agův dům. Z nabídky vyčnívá nizozemsko-lotyšsko-české drama Tiché doteky, debut absolventa FAMU Michala Hogenauera s Eliškou Křenkovou v hlavní roli. Těšit se ale můžete i na saudskoarabské drama Poslední návštěva, ukrajinskou road movie Mé tiché myšlenky, film o životě neslyšících romských dětí Hluché dny, rumunskou Vazbu, ruského Býka, příběh tureckého vězeňského Cenzora, srbské drama Mamonga, minimalistickou studii Skandinávské ticho, dojemnou výpověď Zizotek či válečný příběh Nova Lituania.

V soutěži dokumentárních filmů diváky čekají filmy z nejrůznějších koutů světa včetně České republiky a snímku Dálava Martina Marečka. O přistání na Měsíci pojednává Apollo 11, 17 bloků zase vypráví o chudobě a násilí ve Washingtonu. Své reprezentanty v sekci dokumentárních filmů budou mít i Čína (Mizející vesnice, Konfuciánský sen), Itálie (Na okraji), Nizozemsko (V náruči Orfeově), Litva (Lžička), Ukrajina (Panorama), Island (Poslední podzim) a Estonsko (Nesmrtelní).

Skvěle ovšem vypadá i nesoutěžní sekce hlavního programu. V té se můžete těšit například na českou road movie Staříci s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou. Nebo na českou premiéru dokumentárního snímku Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman, který byl v květnu promítán na festivalu v Cannes. Na své si přijdou i fanoušci další české dokumentaristky Olgy Sommerové, která představí portrét Jiřího Suchého: Jiří Suchý – Lehce s životem se prát.

Za měsíc startuje 54. MFF v Karlových Varech. Na co se můžeme těšit? © TMDB

V exkluzivní předpremiéře představí Ivan Zachariáš (Pustina) první dvě epizody (z šesti) špionážního dramatu Bez vědomí, který vznikl v produkci HBO Europe, a v kterém hrají Tatiana Pauhofová a David Nykl. A světovou premiéru si v Karlových Varech odbude i celovečerní debut Martina Krejčího Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera, v kterém si zahrál například John Turturro (Jedna noc), Chloë Sevigny (Mrtví neumírají) či Chris Messina (Ostré předměty). Fanoušci skupiny INXS si pak přijdou na své s dokumentem Mystify: Michael Hutchence o charismatickém frontmanovi kapely.

Již dříve bylo oznámeno, že Cenu prezidenta MFF KV letos získá kameraman VladimírSmutný. Ten si ze své tvorby vybral k uvedení film Zánik samoty Berhof, který vznikl v roce 1983 podle předlohy Vladimíra Körnera.

V rozsáhlé retrospektivě se cinefilové mohou těšit na tvorbu ikonického egyptského režiséra Júsufa Šahína (Otec Amin, Ďábel pouště, Pod žhnoucím nebem, Můj miláčku, Sbohem, má lásko, Hlavní nádraží, Saladin, Úsvit nového dne, Návrat marnotratného syna, Alexandrie proč, Šestý den).

Za měsíc startuje 54. MFF v Karlových Varech. Na co se můžeme těšit? © TMDB

Sekce Bez cenzury potom u příležitosti 30. výročí sametové revoluce připomene československé filmy natočené v letech 1989 – 1992, tedy filmy z doby na pomezí rozpadající se totality a divokých devadesátek. Jmenovitě půjde o snímky Kouř, Čas sluhů, Requiem pro panenku, V žáru královské lásky, Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný a Dědictví aneb Kurvahošigutntág.

Již poněkolikáté se ve Varech můžete těšit i na nějakou tu „zrestaurovanou klasiku“. Digitálně zrestaurovaný bude tentokrát uveden jeden ze stěžejních filmů československé nové vlny – horor Juraje Herze Spalovač mrtvol. Ve festivalové znělce se letos objeví Jiřina Bohdalová. V minulosti ve znělkách účinkovali například Harvey Keitel, Helen Mirren, Mel Gibson či Jude Law.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se letos koná od 28. června do 6. července.

 156 zobrazení   4 se líbí
5 filmů Václava Postráneckého, s kterými nás bavil svět
5 filmů Václava Postráneckého, s kterými nás bavil svět
08.05.2019 12:00:00 | České novinky

Ve věku 75 let zemřel Václav Postránecký. Herec známý ze seriálů jako Cirkus Humberto či Četnické humoresky. Vysokoškolský pedagog, vynikající pohádkový dabér a divadelní herec komediálních i dramatických rolí. Pojďme si projet filmy, kterými si můžete připomenout jeho památku.

Komediální královna: 10 nejlepších komedií Ivy Janžurové
Komediální královna: 10 nejlepších komedií Ivy Janžurové
03.05.2019 12:00:00 | České novinky

Černá komedie Teroristka už do kin přilákala přes sto tisíc diváků, je tedy vidět, že Iva Janžurová stále dokáže nalákat diváky. Podívejme se proto na další desítku jejích úspěšných komedií.

RETRO: 20 let od premiéry Pelíšků
RETRO: 20 let od premiéry Pelíšků
08.04.2019 | České novinky

„Rozmohl se nám tady takový nešvar.” Jo, tak přesně tuhle větu (a slovíčko prcat) řekla Eva Holubová českým divákům poprvé před dvaceti lety. Od premiéry v dubnu 1999 se Pelíšky režiséra Jana Hřebejka a Petra Jarchovského staly kultovním filmem, který běží v televizi málem tak často jako Popelka.

Podívejte se na filmy Chvilky a Hastrman přímo online na Filmtoro!
Podívejte se na filmy Chvilky a Hastrman přímo online na Filmtoro!
04.04.2019 16:00:00 | České novinky

Díky spolupráci s portálem DaFilms vám můžeme nabídnout zajímavou možnost. Přehrát si dvojici českých novinek, filmy Hastrman a Chvilky, přímo na našich stránkách. Zamiřte přímo do detailů filmů a můžete si zakoupit jednotlivé filmy a poté je hned sledovat, aniž byste opustili naše stránky.