FB pixel TP pixel
Zklamaný George R. R. Martin: 8. řada Hry o trůny nebyla věrná předloze © TMDB

Zklamaný George R. R. Martin: 8. řada Hry o trůny nebyla věrná předloze

Dlouhou dobu mlčel a možná proto měl osobní či smluvní důvody. Nyní však autor předlohy seriálu Hra o Trůny pomalu odhaluje svůj názor na to, jakým způsobem byl seriál ukončen. A k jeho kritice nedostatečné kvality poslední řady už se přidal i jeden z režisérů veleúspěšného seriálu.

Filmové novinky

Fanoušci Hry o trůny a zejména knižní předlohy Písně ledu a ohně už od května řeší, jestli budou knihy George R. R. Martina opravdu dějově vypadat tak, jako vypadal seriál, který ne každého v posledních řadách svou prací s dějem a postavami potěšil. V interview pro magazín Fast Company autor konečně prozradil, jak velké rozdíly mezi knihami a seriály jsou/budou a jak podle něj osmá řada nebyla vůči knižní předloze "úplně věrná". Při převádění knihy na malé/velké plátno se samozřejmě s původním příběhem může stát leccos a Martin přiznal, že "to může být...traumatizující."

"Protože někdy se jejich kreativní představa neshoduje s vaší kreativní představou a pak vznikají ty známé kreativní rozpory - které většinou vedou k mnoha konfliktům." Martin promluvil i o svých zkušenostech s Hollywoodem: "Stanou se vám úplně nečekané věci, jako že se najednou ozve studio nebo dokonce stanice, protože mají nějaký specifický požadavek, který nemá nic společného s příběhem, ale s tím jejich 'No víte tato postava má veliký Q rating, takže mu pojďme v ději dát větší váhu, aby měl co dělat.'" A pak se vyjádřil i specificky o Hře o trůny: "[Poslední] řada nebyla... tak úplně věrná. Pokud by byla, běžel by seriál ještě dalších pět řad."

Zklamaný George R. R. Martin: 8. řada Hry o trůny nebyla věrná předloze © TMDB

Martin už letos dříve na svém blogu uklidňoval fanoušky, kteří byli z uspěchanosti poslední řady rozčarováni a obávali se, že je stejně zpackaný konec čeká i v knižní podobě: "Nezapomínejte, že pracuji na velmi odlišné platformě než David a Dan. Oni měli na poslední řadu šest hodin. Já očekávám, že mé poslední dvě knihy dohromady zaplní 3000 stran před tím, než s nimi budu hotov... a pokud bude potřeba dopsat víc stran, kapitol a scén, dopíšu je."

Kromě toho nejpovolanějšího se k 8. řadě - tentokrát především z produkčního úhlu pohledu - vyjádřil i režisér Neil Marshall, který stojí za dnes již kultovními díly z dřívějších řad, jako "Blackwater" nebo "Watchers on the Wall". Podle něj je očividné, že poslední řada byla vytvořena "ve spěchu". "Nakonec všechny postavy skončily, jak asi měly, ale některé z nich se podle mě ke svému závěru dostaly poněkud uspěchaně. Měl jsem pocit, že některé části děje nebyly dostatečně dobře vystavěny. Aspoň že všichni nakonec skončili tam, kde měli."

 2 520 zobrazení   15 se líbí
Hvězda Jokera se pokračování nebrání
Hvězda Jokera se pokračování nebrání
10.10.2019 | Filmové novinky

Nejnovější představitel gothamského zlosyna Jokera nepatří mezi velké fanoušky filmových pokračování. Dle jeho posledních vyjádření se však zdá, že v případě prince zločinu by byl schopen udělat výjimku.

Nové seriály Marvel Cinematic Universe, které budou dostupné na Disney+
Nové seriály Marvel Cinematic Universe, které budou dostupné na Disney+
09.10.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Disney+ se sice v našich končinách ještě minimálně rok nedočkáme, až se k němu však dostaneme, budeme mít možnost sledovat velké množství nových seriálů. Zaměřme se tedy nyní na novou tvorbu v rámci MCU a ukažme si, jak bude souviset s filmy.

Přátelé mají na Netflixu konečně i české titulky s bonusem pro fanoušky
Přátelé mají na Netflixu konečně i české titulky s bonusem pro fanoušky
09.10.2019 | Filmové novinky

Skončili sice před 15 lety, jejich sláva však rozhodně nevyprchala. Přátelé dodnes zůstávají pravděpodobně nejslavnějším sitcomem vůbec a jejich fanoušci si je nyní mohou užít na Netflixu i se solidními českými titulky. A nezůstalo jen u nich.

Marvel TV s Daredevilem a spol. končí, hrané seriály budou jen na Disney+
Marvel TV s Daredevilem a spol. končí, hrané seriály budou jen na Disney+
03.10.2019 | Filmové novinky

Marvel Television, divize společnosti Marvel Entertainment, která stojí za uznávanými seriály jako Daredevil, Legion či Agenti S.H.I.E.L.D., se bude dále zabývat především animovanou tvorbou.