FB pixel TP pixel
10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech © Warner Bros.

10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech

Fanoušci Tolkiena zažívají aktuálně slušnou euforii. Kluci a holky z Warner Bros. totiž potvrdili, že získali potřebná práva a chtějí se pustit do točení nových filmů ze Středozemě. Na rozdíl od Amazonu mají navíc mnohem větší možnosti. Které příběhy by si zfilmování zasloužily nejvíc?

2. 3. 2023 13:15 | Zajímavosti

1. Král Elessar Telcontar a jeho vláda

10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech © Warner Bros.

Sedíte? Tak poslouchejte. Viggo Mortensen má aktuálně 64 let, Liv Tyler 45 let a Elessar Telcontar je jméno, pod nímž byl po vítězství ve Válce o Prsten korunován Aragorn, jedna z nejpopulárnějších postav celé trilogie Pán prstenů. Ne všichni fandové LOTRa to vědí, ale Aragornův život s Arwen po korunovaci už nebyl jen nudným „žili šťastně až do smrti“. Po pádu Saurona zůstala ve Středozemi stále řada znepřátelených říší (Rhun, Harad), s nimiž Aragorn již jako král bojoval a svedl řadu bitev. Kromě toho měl s Arwen syna Eldariona a minimálně dvě dcery. A jelikož je jasné, že nikdo jiný než Viggo už Aragorna hrát nemůže, byla by nyní, než odejde do důchodu, ideální chvíle podívat se druhou část a závěr Aragornova života, z nějž jsme záblesk viděli již v LOTR trilogii.

2. Sam jako starosta Kraje

10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech © Warner Bros.

Jak víme, Sam se na konci LOTRa oženil s Rose Cottonovou. Z knih dále víme, že spolu měli celkem 13 dětí a ze Sama se posléze stal starosta Kraje. Možná by se sem dala šikovně – byť v pozměněné formě – zakomponovat i scéna ze závěru knižní trilogie, která se do filmů nedostala. Frodo, Sam, Smíšek a Pipin totiž po návratu najdou kraj pod nadvládou temných útočníků. Udělat z toho napadení Kraje bandou zatoulaných skřetů hledajících po pádu svého pána nové útočiště, proti nimž se hobiti postaví vlastními silami, nezní vůbec špatně. Velké finále plné posmrkaných kapesníků by rovněž mohl obstarat fakt, že jelikož Sam v Návratu krále rovněž nesl Jeden prsten, vydal se po smrti Rose do Šedých přístavů a bylo mu umožněno překročit moře a setkat se v Zemi neumírajících opět s Frodem.

3. Vzestup říše Angmaru

10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech © Warner Bros.

Další možností by bylo podívat se na důvod, proč vlastně Aragorn i jeho otec Arathorn, potomci králů, byli donuceni žít v divočině jako chodci. Může za to Černokněžný král, kterého Sauron v období mezi svými dvěma porážkami vyslal na sever Středozemě, aby dobyl zdejší území pod nadvládou arnorských králů. Válka trvala několik generací, než zde síly zla definitivně zvítězily a Sauronův nejtemnější služebník zde ustanovil mocnou říši Angmar, která dál vedla nekonečné války a několikrát dokonce obléhala i Roklinku. Bývalí lidští vládci severu byli donuceni uprchnout do divočiny, kde se z nich stali hraničáři.

4. Tom Bombadil na scénu

10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech © Warner Bros.

Skalní fandové knih Pána prstenů nesli poměrně těžce fakt, že se Peter Jackson rozhodl postavu Toma Bombadila ze svých filmových adaptací vynechat. Nepříjemným faktem nicméně je, že jeho postava opravdu do děje knih nic zásadního nepřináší, takže její absence příběh jako takový extrémně nebolí. Bombadilova historie už je však něco úplně jiného a zfilmování by jí určitě neuškodilo. Tom Bombadil je totiž jednou z nejstarších bytostí ve Středozemi a zažil celou řadu mimořádně zajímavých událostí. Ty Tolkien zpracoval do básní, které existují jako kniha Dobrodružství Toma Bombadila a také skladba Bombadilova plavba.

5. Osud modrých Čarodějů ve Středozemi

10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech © Warner Bros.

Zatímco v dosavadních filmech jsme se potkali celkem se třemi čaroději (Gandalf Šedý, pak Bílý, Saruman Bílý a Radagast Hnědý), do Středozemě jich bylo vysláno celkem pět, aby svobodným obyvatelům pomohli v boji proti Sauronovi. Modří čarodějové Alatar a Pallando však odcestovali kamsi na východ kontinentu a již je nikdy nikdo neviděl. Podívat se na příběh a konečný osud této dvojice by rozhodně stálo za to. Zvlášť když postavy ostatních zmíněných čarodějů patří mezi fanoušky filmů k těm nejoblíbenějším, podobně jako se velké oblibě těší Brumbál v Harry Potterovi nebo legendy o Merlinovi, z nichž ve 20. století archetyp moderního čaroděje vzešel.

6. Húrinovy děti

10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech © Amazon Studios

Příběh Húrinových dětí rozepsal sám Tolkien, ale dokončil jej až jeho syn. Jeho děj se točí okolo bratra a sestry, kteří se stejně jako jejich otec Húrin stanou obětí hrozivé kletby Temného pána Morgotha během Prvního věku. Jde pravděpodobně o jeden z nejtemnějších příběhů, jaké kdy Tolkien do své Středozemě vsadil, z něhož lze pochopit, jak strašlivá temná magie ve svém jádru umí být. Výsledkem zfilmování by tak byla poněkud jiná podívaná, než na jakou jsme zvyklí z Pána prstenů. Nechybí zde totálně nečekané zvraty i prvky starořeckých tragédií. Fandové Hry o trůny by tak pravděpodobně hýkali blahem. Ani zde ostatně nechybí pár ohnivých draků, ale třeba také Morgothova armáda orků a troška akce.

7. Beren a Lúthien

10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech © Warner Bros.

Příběh Berena a Lúthien je v trilogii Pán prstenů zmíněn několikrát, mimo jiné proto, že má mnoho podobného se vztahem Arwen a Aragorna. Beren byl rovněž smrtelný muž, zatímco Lúthien patřila k nesmrtelným elfům. Jejich příběh se rovněž odehrává v Prvním věku během temné vlády Morgotha. Otec Lúthien není z nápadníka své dcery ani trochu nadšený, a tak se rozhodne dát mu nesplnitelný úkol. Dramatický příběh o lásce, který je plný akce a nechybí v něm třeba ani vlkodlak, navíc má své základy v Tolkienově vztahu s jeho manželkou Edith.

8. Pád Gondolinu

10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech © Warner Bros.

I nadále zůstáváme v Prvním věku, kdy existovalo tajné elfské město Gondolin. Hlavním hrdinou příběhu je Tuor, Numenorejec a dávný předek Aragorna. Část příběhu se rovněž věnuje dětství elfa Eärendila. Právě on je jedním z mála, kterému se po nečekané zradě podaří uniknout hněvu Morgotha, jež skryté město konečně objeví a pustí se do jeho nemilosrdného obléhání. Ale pozor, oproti tomuhle obléhání by útok na Minas Tirith měl působit spíš jako rozepře pár dětí na pískovišti, jelikož Morgoth k branám přitáhl nejen s orky, ale také draky či Balrogy (ano, množné číslo). V boji bychom rovněž zahlédli „starého známého“, jelikož vůdce Gondolinu Turgon byl nositelem Glamdringu, meče, který později vlastnil Gandalf. Jak už název napovídá, majestátní elfské město nakonec útoku temných sil zla podlehne. Sequel se však přímo nabízí.

9. Eärendil a jeho příběh

10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech © Warner Bros.

Jedním z mála obyvatel Gondolinu, kterým se podaří zkázu města přežit, je totiž Eärendil, potomek elfské dcery krále Turoga a smrtelného člověka. V Pánu prstenů jej pod jeho jiným jménem „Jitřenka“ zmiňují Galadriel i Aragorn. Jeho dobrodružný život po pádu Gondolinu a dosažení dospělosti tak trochu připomíná starověké veledílo Odysea. Stal se z něj legendární námořník, kterému se podařilo doplout až do Valinoru a na konci Prvního věku odnesl na své lodi na nebesa hvězdu. Eärendil byl také otcem prvního krále Númenoru Elrose a vyznamenal se rovněž ve Válce hněvů.

10. Morgothův pád

10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech © Amazon Studios

Válka hněvů je považována za poslední, rozhodující bitvu Prvního věku a představuje rovněž naprosto ideální materiál pro film. Nejenže se v ní objevuje řada slavných hrdinů celého Prvního věku, ale obrovské bitvy tohoto konfliktu včetně rozhodujícího střetnutí před pevností Morgotha Angband, kde do boje vrhnul všechny své síly včetně největšího draka Ancalagona Černého, by na velkém plátně pravděpodobně vypadaly neuvěřitelně. Nejvěrnějším služebníkem Morgotha byl samozřejmě Sauron, takže by příběh o pádu jeho pána mohl rovněž být skvělým odrazovým můstkem pro lepší pochopení toho, jak se mu podařilo přežít, a nakonec se rovněž stát Temným pánem.

Zdroj: Autorský text

Tomáš Durčák
Dumavý samotář se zájmem o vše, co ještě neví. Původně chtěl z dlouhé chvíle jenom trochu psát o GoT, načež se z něj přes noc stal někdo, kdo už si sem musel napsat svůj medailonek. Nepohrdne dobrým filmem, seriálem, knihou, hudbou ani divadlem (zkrátka kulturní člověk každým coulem). Jako šéfredaktor už vedl pár projektů, kterým se dařilo i nedařilo, a pár lidí, kterým psaní šlo i nešlo. Jeho 46 chromozomů mu mimo jiné do vínku dalo nevypnutelný a mimořádně citlivý Grammar Nazi radar, díky kterému je sice nejlepším korektorem českého jazyka široko daleko, ale internetové diskuze bez prožití slabšího infarktu číst nemůže.
10 detailů z Harryho Pottera, které jste celé roky přehlíželi
10 detailů z Harryho Pottera, které jste celé roky přehlíželi
26.02.2023 14:40:00 | Zajímavosti

Filmová série Harry Potter je dnes stále něčím, co si i více než dekádu po premiéře posledního dílu každý správný Potterovec aspoň jednou ročně sjede. V mnoha obývácích patří k tradiční vánoční podívané. I přesto skrývá neuvěřitelné detaily, které jste i po milionté přehlédli. Znáte tyhle?

Jak Kang rozdrtí Avengers? Vysvětlujeme potitulkové scény z Ant-Mana 3
Jak Kang rozdrtí Avengers? Vysvětlujeme potitulkové scény z Ant-Mana 3
20.02.2023 11:00:00 | Zajímavosti

Kang je mrtev, ať žije Kang! Nejnovější díl eskapád mravenčího muže odstartoval pátou fázi MCU a zároveň naplno představil nového Thanose - Kanga Dobyvatele. Potitulkové scény ale mohly mnoha fanouškům zamotat hlavu. Pojďme si je vysvětlit.

Nejděsivější monstrum v The Last of Us nevzniklo v počítači. Oblek vážil 40 kilo
Nejděsivější monstrum v The Last of Us nevzniklo v počítači. Oblek vážil 40 kilo
15.02.2023 12:30:00 | Zajímavosti

Seriál The Last of Us je plný všemožně zmutovaných obětí parazitické houby cordyceps, které jsou výzvou nejen pro hlavní hrdiny, ale také pro maskéry. Vytvořit clickera, z nějž půjde na obrazovce skutečně hrůza, není jen tak. Ještě větší výzvou ale bylo udělat z kaskadéra monstrum zvané bloater.

Jaká monstra skrývá svět The Last of Us? Ta nejhorší teprve přijdou
Jaká monstra skrývá svět The Last of Us? Ta nejhorší teprve přijdou
09.02.2023 13:00:00 | Zajímavosti

Seriál The Last of Us se prvními díly již stihl zařadit mezi kandidáty na seriál roku. S postupujícím dějem se také dozvídáme, že zatímco z některých lidí udělala parazitická houba cordyceps jen hloupé zombíky, u jiných svůj potenciál rozvinula ještě víc. Co nejhoršího s lidským tělem dokáže?