FB pixel TP pixel
10 zapomenutých filmů a seriálů od Marvelu © TMDB

10 zapomenutých filmů a seriálů od Marvelu

Do kin míří třetí Thor, který dále prodlužuje kvalitní úroveň comicsových filmů od studia Marvel. Ale filmy této značky nebyly vždy takovou zárukou, ještě před dvaceti lety byste podobné kousky hledali marně. Podívali jsme se na všechny neznámé filmy od Marvelu, které už zapadaly prachem.

Tipy na film

Spider-Man

10 zapomenutých filmů a seriálů od Marvelu © TMDB

Zatímco během posledních 15 let jsme se dočkali hned tří restartů pavoučí série, za celou předchozí filmovou historii se (z pohledu prodaných hraček) nejpopulárnější hrdina Marvelu dočkal jen dvou větších adaptací. První byl dobře známý animovaný seriál, ze kterého pochází i v moderních filmech použítá odrhovačka “Spider-Man, Spider-Man, Does whatever a spider can” a pro celou generaci se jednalo o vpravě kultovní večerníček. Hraný televizní seriál z konce sedmdesátých let si ale už tak dobře nevedl. Hodinu a půl dlouhý pilotní díl se sice mohl chlubit dvěma náročnými akčními scénami, ale jinak se tenhle houpající středoškolák musel pohybovat většinou jen opatrnými přískoky v ošuntělém spandexu. Bylo z toho jen 13 epizod a televizní stanice CBS ho po dvou sezónách zařízla. Jedním z důvodu prý bylo, že “jim došli padouši”, ale jako reálněji se jeví fakt, že koncem 70. let bylo v televizním éteru překvapivě narváno dalšími superhrdiny (viz níže) a publikum ještě tolik comicsové seriály nehltalo.

Neuvěřitelný Hulk

10 zapomenutých filmů a seriálů od Marvelu © TMDB

Oproti svým kolegům z Avengers má Bruce Banner / Hulk nejméně aktuálních filmů, ale o to bohatší je jeho historie. Byly to totiž právě příběhy Bannera a jeho zeleného alter-ega, které živily diváky dlouhých třináct let od roku 1977 do roku 1990 v několika filmech a seriálech. S proměnou do hromotulka si produkce poradila originálně - herec Bill Bixby hrál Bannera, Hulka si zahrál nazeleno nabarvený kulturista Lou Ferrigno, tehdejší úhlavní soupeř Arnolda Schwarzeneggera ve všech soutěžích (viz dokument Železný Schwarzenegger). Diváci ho milovali a bylo z toho pět sezón, více než osmdesát epizod a ještě další tři televizní filmy, ve kterých se Hulk mimochodem potkal například i s Thorem nebo Daredevilem. Ano, čtete správně - ideu vesmíru zavedl tenhle seriál ještě dávno před tím, než to aktuálně dělá Marvel Cinematic Universe. Mimochodem Ferrigno i v dnešních marvelovkách stále dabuje Hulkovo řvaní.

Doktor Strange

10 zapomenutých filmů a seriálů od Marvelu © TMDB

Televize CBS měla kromě Spider-Mana a Hulka v plánu rozjet ještě jeden marvelácký comics a tím byl Doctor Strange. Bývalý chirug, dnes operující v astrálních dimenzích, se musel tehdy obejít ještě bez mohutných transformací naší reality, ale už tenkrát se snažili tvůrci jeho vidění a ovládání světa přenést i na televizní obrazovku. Pár efektů ale prý jinak nudný a nezáživný (dle dobových recenzí) pilotní díl nezachránilo a tak se v dalších dílech nepokračovalo. Úplně jinak to ale vidí sám Stan Lee, který se na produkci filmu přímo podílel a prý to byla jeho tehdejší nejlepší práce, kde měl spoustu možností, jak prosazovat svoje nápady. Lee se účastnil i natáčení Hulka (též byl spokojen), už horší to bylo se Spider-Manem a za totální katastrofu prý považoval Kapitána Ameriku.

Kapitán Amerika

10 zapomenutých filmů a seriálů od Marvelu © TMDB

Tou katastrofou myslí Lee dvojici televizních filmů z konce 70. let, kdy se na konkureční stanici NBC objevil i Steve Rogers. Zřejmě se mu nelíbila podstatná změna ve zrození a chování Kapitána - nekoná se tu žádný prolog během druhé světové války, Steve prostě žije jako normální člověk v tehdejší součanosti a k vědeckému experimentu se dostane díky autonehodě. A ani po změně to není žádná sláva - zapomeňte na Hydru či další marvelácké pojmy, Steve si prostě oblékne kostým, nasedne na motorku, nechá si nabarvit štít a jede proplesknout pár grázlů. Nic pro silné povahy a to prosím ještě vznikl druhý díl, který nezachráni ani zloduch v podání Christophera Lee.

Howard the Duck © TMDB

Kačer Howard

Howard the Duck | USA | 1986 | Komedie | Marvel

Užvaněného a cynického kačera z marveláckých comicsů jsme zatím mohli vidět jen jako malé pomrknutí ve Strážcích Galaxie, na svojí celovečerní rehabilitaci ale stále čeká. A kdo může za jeho nezáviděhodný filmový status? Je to - George Lucas - ano, sám otec Star Wars. V polovině osmdesátých let produkoval velmi drahou a velmi očekávanou adaptaci, ale naivní laskává pohádka o Howardovi, co se omylem dostane ze své planety až k nám, propadla na plné čáře. A fanoušci ji dodnes nenávidí. Proč? Pro neznalce předlohy je to docela zkousnutelné sci-fi, ale pro znalce je jeho atmosféra stejná facka, jako kdyby Garfielda natočil Zdeněk Troška.

 45 %
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 1. 1. 2019
The Punisher © TMDB

Punisher

The Punisher | USA | 2004 | Komiksové filmy | Marvel

Než se dočkal Frank Castle svého znovuzrození na Netflixu, musel si vytrpět dva neúspěšné filmové pokusy. Tím prvním byl už v roce 1989 nízkorozpočtový akčňák, kterým se chtěl Dolph Lundgren dostat do první ligy akčních hrdinů. I přes svojí impozantní postavu a bradu o velikosti Manhattanu to nestačilo, akční scény jsou vzhledem k tehdejší konkurenci nudné až běda - Iron Fist by sám mohl povídat, jak trapně mohou vypadat ninjové, když je necháte jen tak nabíhat na pěst. Druhý pokus z roku 2004 už byl podstatně výpravnější a nabitější hvězdami ( Thomas Jane, John Travolta), ale udělal vlastně stejné chyby. Podobně jako o rok starší Daredevil a o rok mladší Elektra na tehdy nastupující extraligu comicsových hrdinů (X-Men, Spider-Man) nějaký laciný kousek neměl nárok. Ještě než se práva vrátila Marvelu, dočkal se tento Punisher dvojky.

 64 %
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 11. 11. 2022
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | od 6. 3. 2019

Kapitán Amerika podruhé

10 zapomenutých filmů a seriálů od Marvelu © TMDB

Televizní dvojfilm nebyl posledním pokusem o oživení Steva Rogersa, ale trapný béčkový pokus z roku 1990 mu reputaci nespravil. Kapitána Ameriku natočil král podobných perel, režisér Albert Pyun a je v něm všechno, co byste od laciného comicsového filmu očekávali - směšné obleky, hloupé dialogy a prakticky žádná výprava. Objevují se v něm zároveň všem nám známé příběhy - Steve Rogers se stane po vpichu speciální látky nadpřirozeně silným superhrdinou, začne bojovat s Red Skullem, pak je pohřešován a zmražen na několik desetiletí a v tehdejší současnosti musí vybojovat ještě jednu finální bitvu. Po několika problémech (a příšerných recenzích) byl film nejdříve uveden v USA pouze na video, ale dočkal o dva roky později limitovaného uvedení do kin a v roce 2013 i nostalgické projekce na Comic-Conu.

Fantastická čtyřka

10 zapomenutých filmů a seriálů od Marvelu © TMDB

Díky nepovedeným adaptacím z roku 2005 2015 si myslíte, že má za sebou tato čtyřka jen dvě nepovedené kapitoly a do třetice to musí vyjít. Jenže případný další restart bude ve skutečnosti už čtvrtým pokusem o filmovou adaptaci klasického comicsu od Marvelu. Práva na film získal v polovině osmdesátých let německý producent Bernd Eichinger (mj Nekonečný příběh nebo Jméno růže), ale peníze na ně sehnal až na počátku 90. let, těsně před vypršením práv. Pomohl mu král levných hororů Roger Corman a čtveřice Reed Richards, Johnny Storm, Sue Storm-Richards a Ben Grimm se tak poprvé postavila proti svému arcinepřítelu, doktoru Von Doomovi. Jenže výsledek byl tak hrozivý, že Marvel chtěl raději film odkoupit, aby jim nezničil pověst. Došlo nakonec ke kompromisu - Eichinger si dál může nechat práva (kdyby nic nenatočil, musel by je vrátit Marvelu), ale samotný film nesmí být nikdy oficiálně vypuštěn. O celé historii byl dokonce natočen dokument a film se občas někdy pirátsky objeví na Youtube. Mimochodem práva na Fantastickou čtyřku stále drží Eichinger (resp jeho společnost Constantin Films) dodnes a stojí za oběma novějšími verzemi.

Generation X

10 zapomenutých filmů a seriálů od Marvelu © TMDB

Filmoví X-Men v roce 2000 nakopli současnou comicsovou horečku, paradoxně ale ještě 4 roky před tím to s touto sérií vypadalo hodně bledě. Pilotní díl nového seriálu Generation X neprošel přes testovací kolečko a diváci ho mohli vidět pouze během speciálního televizního promítání. Další díly už nikdy nevznikly. A o čem byl? Zapomeňte na profesora X, Storm nebo Wolverina, seriál se točí okolo méně známých mutantů jako Emma Frost, Banshee nebo Jubillee a jakým způsobem objevují a rozvíjejí v Xavierově škole svoje nadpřirozené síly. Pokud se k seriálu nějakým speciálním způsobem dostanete, tak si pozorně všimněte právě Xavierovy školy - ano, je to stejný zámek, který si zahrál i ve filmových X-Menech a nebo také v seriálech Smallville a Arrow.

Nick Fury

10 zapomenutých filmů a seriálů od Marvelu © TMDB

Nemůžete si v roli šéfa Shieldu představit nikoho jiného než Samuela L. Jacksona? Opravdu ne? A co takhle Davida Hasselhoffa ? Ano, právě bývalý Knight Rider a zachránář z Pobřežní hlídky hledal koncem devadesátých let nové pole působnosti a zahrál si právě Nicka Furyho v televizním filmu z roku 1998. Má samozřejmě pásku přes oko a šéfuje Shieldu, proti němu stojí Hydra (vedená Baronem Von Struckerem) a jeho mise je jasná - zabránit rozšíření viru na Manhattanu. Není to úplně tak šílené špatné, jak byste si možná přáli, největší problém je ale samozřejmě v tom, že bez Samuel L. Jacksona si už tuto postavu nedovedeme představit.

Avengers 1978

A na závěr ještě sice ohraný, ale stále populární trailerový mashup, který kombinuje výše zmíněné hrdiny a představuje nám, jak by mohli vypadat Avengers, kdyby vznikli v roce 1978. Hulk, kapitán Amerika a také Thor jsou namixováni z výše zmíněných filmů a seriálů. Chybí jen Iron-Man, který ale ve skutečnosti není Tony Stark, ale podobně vypadají supehrdina ze seriálu Exo-Man.

 473 zobrazení   26 se líbí
20 říjnových novinek na Amazon Prime
20 říjnových novinek na Amazon Prime
24.10.2017 | Tipy na film

Poslední týdny byl hodně aktivní v přidávání novinek i třetí vzadu, tedy americká půjčovna Prime. Kromě toho, že přidal další seriál s českým dabingem (Mr. Robot) dotáhl také ty největší pecky posledních desetiletí: Návrat do budoucnosti, Čelisti, ale třeba i Potomci lidí, Mamma Mia nebo Gladiátora a Robina Hooda.

10 seriálů, které musíte vidět, pokud se vám líbí Mindhunter
10 seriálů, které musíte vidět, pokud se vám líbí Mindhunter
23.10.2017 | Tipy na film

Tahle nová pecka Netflixu pro nás byla láskou na první pokoukání. Může snad být seriál, za kterým producentsky stojí David Fincher a sám režíroval čtyři epizody jiný než kultovní? Jediná jeho chyba je, že nemá 8 090 893 dílů jako Ulice, ale pouze deset. A protože jsme je všechny sjely za celou noc, tak jsme pro vás museli z čistě altruistických důvodů vybrat nějakou plnohodnotnou náhražku. Poctivou, domácí a výrazné chuti. Podívejte se s námi na seznam deseti detektivek s podobně temnou atmosférou.

VÍKENDOVÝ TIP: Babylon Berlin
VÍKENDOVÝ TIP: Babylon Berlin
21.10.2017 | Tipy na film

Na HBO odstartoval minulý týden zajímavý seriál z doby Německa mezi oběma světovými válkami. Kriminální vyšetřování zavede hlavní hrdiny na stopu korupce a vydírání v těch nejvyšších místech. Za kamerou stojí zkušený Tom Tykwer (Atlas mraků) a pokud vás drama plný drog, zbraní a mafie baví, vyhlížejte na HBO každý pátek nový díl.

Chystáte se k urnám? Inspirujete se filmy o volbách
Chystáte se k urnám? Inspirujete se filmy o volbách
20.10.2017 | Tipy na film

Dnes a zítra probíhají v Česku parlamentní volby. A ještě pár týdnů potrvají zuřivé povolební debaty. Že je politika drsná hra, ať už před volbami nebo po nich, dokazují v mnohém filmy i seriály. Vybrali jsme desítku nejzajímavějších, kde se příběh točí okolo voleb.