FB pixel TP pixel
6 zákulisních perliček o Mission Impossible © TMDB

6 zákulisních perliček o Mission Impossible

Diváci i kritici po celém světě si akční novinku Mission: Impossible – Fallout nemůžou vynachválit. Pojďme se proto podívat na pár zákulisních zajímavostí od jejího režiséra Christophera McQuarrieho, který nám dokazuje, že natáčení takového filmu je nemožná mise i tak trochu samo o sobě.

Tipy na film

Julia se vrací

6 zákulisních perliček o Mission Impossible © TMDB

Že Christopher McQuarrie mimo toho šestého režíroval a napsal také pátý díl série Mission: Impossible s podtitulem Rogue Nation (česky bizarně Národ grázlů), není jistě kdo ví jaké překvapení. Ne tolik diváků ale zároveň ví, že McQuarrie se podílel i na Ghost Protocol, čtvrtém dílu ze série, ke kterému ho Tom Cruise přizval po jejich úspěšné spolupráci na sci-fi Na hraně zítřka, aby ve scénáři čtvrté Mise vypiloval pár zbývajících zádrhelů. A prakticky první věc, do které se McQuarrie pustil, byl osud Julie, manželky Ethana Hunta ze třetího dílu.

Monologem agenta Brandta (Jeremy Renner) o tom, že Ethanova žena byla zabita v Chorvatsku po událostech Mission: Impossible III, si totiž Ghost Protocol původně chtěl nad Julií skutečně definitivně umýt ruce. Až právě McQuarrie ale přepsal závěrečnou scénu filmu, ve které nově zjišťujeme, že Julia ve skutečnosti stále žije a Ethan s ní pro její vlastní bezpečí udržuje kontakt jen velmi vzdáleně. A aby pak mohl režisér pátého a šestého dílu tuto příběhovou linku uzavřít o něco plnohodnotněji a optimističtěji, vrací se Julia právě do Falloutu, aby se s Ethanem mohla ještě jednou setkat, rozloučit a zároveň mu dokázat, jak šťastný život díky němu vede, po čemž už pak McQuarriovi navíc nic nebrání ve spárování Cruisova hrdiny s Ilsou Faust (Rebecca Ferguson), kterou nám představil v pátém filmu.

Pro změnu příjemná komplikace

6 zákulisních perliček o Mission Impossible © TMDB

O zlomeném kotníku Toma Cruise během natáčení jeho londýnské honičky jistě všichni dobře víme, ostatně samotný film se z této produkční komplikace snažil vymáčknout maximum a založil na něm velkou část své propagační kampaně. Během šestitýdenní pauzy v natáčení, během které se Cruisův kotník léčil, ale došlo k ještě další „komplikaci“. Když se totiž Rebecca Ferguson k natáčení M:I – Fallout vrátila, byla těhotná.

Po tomto zjištění tak v mnoha scénách musely Rebeccu logicky o to víc zastupovat kaskadérky a dablérky. Což o to, během pařížské honičky na motorce to nebyl problém, u Ilsiny finální rvačky se Solomonem Lanem (Sean Harris), kterou bylo třeba ještě celou natočit, už to ale bylo horší. Rebecca i tak ale trvala na tom, že co ještě zvládne, chce si odehrát sama, a to dokonce v takové míře, že v případě náhlé ranní nevolnosti byl jednou z rekvizit v Lanově chatě i strategicky situovaný prázdný kbelík. Dle slov režiséra ho ale nakonec použít naštěstí nepotřebovala.

Když potom natáčení celého filmu definitivně skončilo, Rebecca Ferguson byla už v šestém měsíci těhotenství.

Nulová šance oholení kníru

6 zákulisních perliček o Mission Impossible © TMDB

Aféra kníru Henryho Cavilla, který jím ještě víc umocnil padušství své postavy Augusta Walkera z M:I – Fallout, obletěla svět ještě dávno předtím, než jsme o samotném filmu vůbec něco pořádně věděli. Cavill si měl svůj knír totiž oholit kvůli roli Supermana během dotáček loňské týmovky Liga spravedlnosti, společnosti Paramount Pictures (Mission: Impossible) a Warner Bros. (DCEU) se ale nakonec nedohodly a kvůli Supermanově digitálně oholené puse se zliti studeným potem budíme noc co noc ještě i devět měsíců po premiéře.

Christopher McQuarrie však nedávno rozebral, jak celá kauza ve skutečnosti probíhala. Už dříve jsme věděli, že Warner Bros. za oholení Cavillova kníru nabídlo Paramountu zaplatit jeho digitální rekonstrukci (což je mnohem jednodušší a uvěřitelnější, než knír digitálně odmazávat), Paramount to však odmítl. A právě k tomu McQuarrie nyní dodal, že i když s možností digitálního kníru nechtěl mít nic společného, byl ochotný – za konkrétní cenu tří milionů dolarů – pozastavit celou produkci Falloutu, dokud Cavillovi knír zase nedoroste.

S poměrně čistým svědomím můžeme říct, že po této nabídce by Warneři skočili bez mrknutí oka, takže co se nakonec pokazilo? Do celé kauzy se totiž vložili zástupci samotného Paramountu, kteří jakoukoliv formu spolupráce rezolutně smetli ze stolu, takže i když byl McQuarrie ochotný kolegům od Warner Bros. vyhovět, jeho šéfové to zjevně viděli jinak a Supermanova výsledná role v Lize spravedlnosti nakonec dopadla tak… inu, jak dopadla.

Málem poslední mise

6 zákulisních perliček o Mission Impossible © TMDB

A ve světě komiksových superhrdinů ještě zůstaneme. Jestli měli totiž fanoušci Mission: Impossible a filmových marvelovek letos něco společného, tak to, že jim chyběla přítomnost Jeremyho Rennera, který měl v Avengers: Infinity War ztvárnit hrdinu Hawkeye a ve Falloutu agenta Williama Brandta, který Ethana Hunta na jeho nemožných misích doprovázel už od čtvrtého filmu.

McQuarrie podle všeho ale původně moc nevěděl, jak s Brandtovou postavou ve filmu vůbec naložit, a nakonec ho napadla leda možnost nechat ho zabít v jeho úvodu (takže by Hunt přišel nejen o plutonium, ale i o člena vlastního týmu). Renner si ale k sérii Mission: Impossible nechat zavřít dveře jen tak nehodlal a tuto nabídku odmítl, což mimo jiné naznačuje, že bychom se s ním mohli setkat v potenciální sedmé Misi.

I kdyby se ale s Jerremym Rennerem ve Falloutu počítalo, nakonec bychom se ho v něm asi stejně nedočkali, a to ze stejného důvodu, proč se neobjevil ani v Infinity War. Ironickou pointou tohoto příběhu totiž zůstává, že Renner nemohl bojovat proti vesmírným hrozbám v Avengers ani dělat nejrůznější kaskadérské kousky po boku Toma Cruise v Mission: Impossible, protože si zlámal obě ruce během… hraní na babu v rámci natáčení malé parťácké komedie.

„Nějak to vymyslím“

6 zákulisních perliček o Mission Impossible © TMDB

Na otázku, jak hodlá ten či onen nově vzniklý problém vyřešit, Ethan Hunt v Mission: Impossible – Falout často odpovídá, že „to prostě nějak vymyslí“. A velmi podobně ke svému řemeslu přistupoval i Christopher McQuarrie, který se už během natáčení Rogue Nation naučil, že spíš než podřizovat filmové lokace předem zhotovenému scénáři (a výsledně tak jedno na úkor druhého nevyhnutelně ochudit), u Mission: Impossible to chce přístup přesně opačný.

Před začátkem natáčení Falloutu McQuarrie věděl akorát to, jak zhruba chce pracovat s Ethanem Huntem a ostatními postavami, jaký bude emocionální středobod filmu a taky to, že chce mít automobilovou honičku v Paříži, Toma Cruise běžícího po střechách Londýna a souboj helikoptér na Novém Zélandu (částečně proto, že jiná země by tak nebezpečné natáčení nedovolila). To ale bylo víceméně všechno a konkrétní scénář a konkrétní dějové zvraty vznikaly v podstatě za pochodu během samotné produkce.

Dobrým příkladem takového přístupu je, že v podstatě jedinou lokací, která se zformovala teprve v průběhu natáčení, bylo Norsko. Až když totiž filmový štáb dorazil na Nový Zéland, kde se částečně točilo finále celého filmu, si režisér uvědomil, že vrtulníkovou honičku bude chtít zakončit vzájemnou srážkou a pěstní mlátičkou na nebezpečném útesu. Právě za tímto účelem se tak film ze dne na den přemístil ze Zélandu do Norska, zatímco v samotném filmu obě země zastupovaly himalájský Kašmír, ve kterém se příběh finále Falloutu odehrává. Jak ostatně McQuarrie na toto téma dodal, Misi nelze naplánovat dopředu. Je třeba jen bedlivě sledovat, jakou cestu si chce zvolit sama.

Ještě temnější Ethan Hunt

6 zákulisních perliček o Mission Impossible © TMDB

Mission: Impossible – Fallout si mimo jiné zajímavě hrálo s motivem, kam až je Ethan Hunt k dosažení svého cíle schopen zajít a jestli záchrana milionů životů ospravedlňuje smrt několika jedinců. V jedné konkrétní scéně dokonce vidíme, jak Ethan v rámci svého utajení zabíjí nevinné policisty, jen abychom si záhy mohli ulevit, že šlo jen o vizi toho, co by se stát mohlo.

Režisér Falloutu chtěl ale údajně zajít ještě dál a měl pro Ethanův příběh připravený mnohem temnější zvrat. A když se o něj navíc podělil s Tomem Cruisem, ten jeho původní koncept vzal prý ještě dál a udělal ho ještě o něco temnějším. O co přesně jde se ale režisér McQuarrie nikomu nesvěřil, a to pro případ, že by tento nápad mohl využít v potenciálním sedmém dílu, který by tak (pokud se McQuarrie znova ujme kormidla) byl ještě mnohem temnější než Mission: Impossible – Fallout.

A vzhledem k tomu, jaký šestá Mise slaví jak finanční, tak kritický úspěch, nemá studio Paramount snad jediný důvod, proč otěže příštího pokračování předávat komukoliv jinému.

 480 zobrazení   26 se líbí
10 nejlepších žraločích filmů všech dob
10 nejlepších žraločích filmů všech dob
13.08.2018 | Tipy na film

Žraločí filmy patří k létu a sluníčku stejně jako vychlazený drink na hospodské zahrádce nebo na rozžhavené pláži. Po následující desítce vás ovšem rozvlněné moře úplně lákat nebude.

10 nej seriálů, které stále chybí online
10 nej seriálů, které stále chybí online
10.08.2018 | Tipy na film

Na Amazon Prime se čerstvě objevil online seriál Ženatý se závazky, čím je splacen další online dluh českým divákům. Kolik takových dluhů ještě zbývá? Vybrali jsme desítku nejdůležitějších seriálů, které ještě v nabídkách půjčoven chybí.

10 srpnových novinek na Netflixu s titulky
10 srpnových novinek na Netflixu s titulky
09.08.2018 | Tipy na film

Na konci července sice zmizelo z Netflixu několik pěkných titulů, ale naštěstí hned počátkem srpna se objevilo několik velmi pěkných novinek. Nechybí zde filmařská klasika Dotek zla, teenagerský hit Hořkých sedmnáct nebo podceňovaný thriller Správci osudu.

10 důvodů, proč je Mission Impossible nejlepší sérií současnosti
10 důvodů, proč je Mission Impossible nejlepší sérií současnosti
08.08.2018 | Tipy na film

V kinech právě řádí už pošesté Tom Cruise a dokazuje, že žádná mise není úplně nemožná. Co je ale možné je, že Mission Impossible se za 22 let stala nejlepší sérií současnosti. Nevěříte? Tak se podívejte, proč si to myslíme.