FB pixel TP pixel
7 důvodů, proč mít rád Star Wars: Poslední z Jediů © TMDB

7 důvodů, proč mít rád Star Wars: Poslední z Jediů

Devátá epizoda Hvězdných válek je za humny a netrpělivě ji očekávají dva typy fanoušků. Ti, co se na nový film těší a ti, kteří se jej hrozí. Je ale důvod se bát? Byl Poslední z Jediů tak hrozný film, jak někteří tvrdí? Našli jsme sedm důvodů, proč mít Posledního z Jediů spíš v oblibě.

Recenze 16. 12. 2019 0:00 | Recenze

Jde proti očekávání fanoušků a umí překvapit

Předchozí části s názvem Síla se probouzí fanoušci vyčítali, že až příliš kopíruje zápletku prvního filmu. Poslední z Jediů jde zdánlivě v podobných stopách, velmi často však z nastavené linky uhne a jde zcela jiným směrem. Čekáte souboj Kyla a Rey? Máte smůlu, dopadne to dost jinak. Doufáte, že Luke Skywalker svede plnohodnotný šermířský souboj? Bohužel. Sblíží se Rey s Finnem, nebo aspoň s Kylem? Zase špatně. Co Reyini rodiče? S jejím potenciálem musí být potomek nějakého starého mistra, klonem Anakina Skywalkera nebo…výsledkem shluku midichlorianů, ne? Kdepak, její rodiče jsou slepou uličkou, která má hysterické fandy jen naštvat. Poslední z Jediů pěstuje určitá očekávání, protože je ale zároveň o ztrátě iluzí, nebojí se o ně připravovat i fanoušky. Vůdce Snoke, hlavní padouch, ustavený jako největší zloduch trilogie? Ten zemře už ve druhém díle. Aniž by někoho zajímalo, kdo to vlastně je.

Akce

7 důvodů, proč mít rád Star Wars: Poslední z Jediů © TMDB

Akční scény jsou jedna velká lahoda. V době, kdy se hojně užívá střihu a close upů, které akční scény znepřehledňují, Poslední z Jediů nabízí přehledné a zároveň dynamické souboje s propracovanou choreografií a čistou mizanscénou. Žádný rychlý střih, jen plynulý pohyb kamery a přesné fyzické výkony herců.

Nejednoznačné postavy

Ani teď si nemůžeme být jistí, kam hrdinku Rey zavede její cesta. Poslední z Jediů dlouho naznačoval, že dívka má dost blízko k Temné straně. Podobný otazník visí i nad hlavou jejího protihráče Kyla. Rytíř zlovolného řádu Ren a otcovrah postrádá chladnokrevnost Dartha Vadera, oproti tomu projevuje značné pochybnosti o svém konání. Přidá se Rey k temné straně, nebo naopak přetáhne Kyla na stranu hrdinů? Film se nakonec uzavírá statem quo, povedlo se mu ale pracovat s nejistotou ohledně samotných hlavních postav. Koneckonců, kolik blockbusterů tohle dělá?

Je to plnění nerdovských představ

Spousta scén nejen v Posledním z Jediů, ale i v Síla se probouzí je v podstatě zosobněním fandovských fantazií. Jak by to vypadalo, kdyby se Luke a Darth Vader v klimaxu Návratu Jediho spojili a bok po boku vymlátili císařovu rudou gardu? Jak by vypadalo zničení Alderaanu z pohledu jeho obyvatel? Co kdyby Luke a Vader to telepatické spojení, naznačené na konci Impéria, víc využili a komunikovali spolu? Nová trilogie vypadá, jako by tvůrci chtěli plně využít potenciál všeho, co se jim na původní trilogii líbilo. Dá se to neocenit?

Zvládá být psychologickým dramatem stejně jako dobrodružným blockbusterem

7 důvodů, proč mít rád Star Wars: Poslední z Jediů © TMDB

Mezi všemi těmi honičkami, vesmírnými přestřelkami a porcováním nepřátel světelnými meči zvládá Poslední z Jediů i větší ponor do temnot vědomí svých postav. Kylo někde hluboko ví, že jedná špatně, ale zároveň si uvědomuje, že není cesty zpět. Rey se ho pokouší přivést na Světlou stranu, sama ale bojuje s touhou podlehnout temnotě. Luke Skywalker se neukryl na vzdálené planetě, protože by zoufal ze svého selhání, jak mu fanoušci vyčítají. Ukryl se před vědomím, že sám není tak dobrý člověk, jakým se celý život snažil být. A konečně Finn si musí udržet odhodlání, přestože během své první mise pro Povstalce ztrácí veškeré iluze. Každá z postav během filmu čelí vlastní vnitřní temnotě, ne vždy s dobrým výsledkem. Což nás vede k tomu, že…

Je to vlastně dost depresivní film

Tématem Posledního z Jediů je ztráta iluzí. Rey se naučí, že i legendární Skywalker má chvíle slabosti a že její vztah s Finnem nejspíš neskončí tak, jak doufala. Finn prochází špínou boje za správnou věc. Poe zjišťuje, že jeho horkokrevný styl nadělá víc škody, než užitku a Kylo se musí smířit s tím, že z něj holt nebude další Darth Vader. U většiny dějových linií se navíc nakonec ukáže, že se postavy snažily zbytečně a máloco z toho dopadne dobře. Na vánoční blockbuster spojený s velkou značkou docela odvážný krok.

Vykresluje daný svět o dost komplexněji

7 důvodů, proč mít rád Star Wars: Poslední z Jediů © TMDB

Z původní trilogie se může zdát, že danou galaxii obývají příslušníci Impéria, Povstalci, zločinci a různá společenství, kterých se nic z toho netýká. Prequelová trilogie zase ukázala známý svět z pohledu politických špiček, ústavních činitelů a vládních zmocněnců. Poslední z Jediů se soustředí mimo jiné na dopady galaktické války na svůj svět. Najdeme tu obchodníky, kteří z konfliktu těží a hrají na obě strany, i obyčejným životem žijící obyvatele, jež tito obchodníci vykořisťují. Máme tu tak konkrétní doklad toho, že konflikt nezasahuje jen příslušníky jedné či druhé strany, ale ovlivňuje všechny vrstvy galaxie.

Fanoušci nejvíce obviňují tvůrce nové trilogie, že suše vykrádají původní sérii a ničí původní mýty. Z jiného úhlu pohledu ale především rozšiřují jejich možnosti.

 2 341 zobrazení   61 se líbí
Manželská historie od Netflixu je feel-good dramedií roku
Manželská historie od Netflixu je feel-good dramedií roku
25.11.2019 | Recenze

Jedno manželství, jeden pár, jedno dítě, jeden rozvod. Recept na instantní (pod)zimní depresi nebo upřímná sonda do tajů manželství? Přinášíme recenzi z Londýnského filmového festivalu.

Je Scorseseho gangsterská sága Irčan filmem roku?
Je Scorseseho gangsterská sága Irčan filmem roku?
15.10.2019 | Recenze

Scorsese, De Niro, Pesci, Pacino. Projekt The Irishman, na který se čekalo více než dekádu, letos konečně dorazí do kin a především na Netflix a do vašich obýváků. Přinášíme recenzi z mezinárodní premiéry na Londýnském filmovém festivalu.

10 důvodů, proč je The Boys nejlepší komiksový seriál současnosti
10 důvodů, proč je The Boys nejlepší komiksový seriál současnosti
05.08.2019 12:00:00 | Recenze

Minulý týden, a u nás skoro bez povšimnutí, uvedl Amazon Prime svůj nový seriál The Boys. Pár dní stačilo v USA, aby se z tohoto seriálu natočeného podle stejnojmenné komiksové předlohy, stal černý kůň sezóny. A my to chceme změnit u nás. Pojďte si přečíst recenzi, proč jsou The Boys tím nejlepším, co aktuálně vzniklo.

MAKRORECENZE: Má třetí řada Stranger Things ještě co nabídnout?
MAKRORECENZE: Má třetí řada Stranger Things ještě co nabídnout?
11.07.2019 | Recenze

Seriál Stranger Things patří mezi nejúspěšnější původní pořady Netflixu a třetí řada fenomén nostalgické podívané z 80. let opět podtrhla. Změnilo se od minulých řad něco? Přišli bratři Dufferovi s něčím novým? Anebo je v Hawkinsu vše při starém a je to tak prostě fajn? Redakční mudrcové hodnotí...