FB pixel TP pixel
10 důvodů, proč je The Boys nejlepší komiksový seriál současnosti © TMDB

10 důvodů, proč je The Boys nejlepší komiksový seriál současnosti

Minulý týden, a u nás skoro bez povšimnutí, uvedl Amazon Prime svůj nový seriál The Boys. Pár dní stačilo v USA, aby se z tohoto seriálu natočeného podle stejnojmenné komiksové předlohy, stal černý kůň sezóny. A my to chceme změnit u nás. Pojďte si přečíst recenzi, proč jsou The Boys tím nejlepším, co aktuálně vzniklo.

Recenze

Protože je to úplně jiné, než současné komiksovky

Než o něčem napíšu, že je to nejlepší seriál, je třeba nejdříve férově vyjmenovat v porovnání s čím je nejlepší. U televizních seriálů aktuálně jede několik různých směrů. DC se už dlouhá léta soustřeďuje na pohodovou nenáročnou zábavu jako Arrow nebo The Flash, které nevadí, že není provázaná s filmy. Poslední rok to zkouší i s drsnějšími efekty a náročnějšími postavami, jako třeba Titans nebo Doom Patrol a taky to šlape. Marvel se v seriálech snaží taky, ale přestože své ofiko seriály s filmy svazuje, jde mu to podstatně hůře (Agenti S.H.I.E.L.D., Inhumans). Lépe to jde Marvelu prostřednictvím víceméně oddělených licencí, ať už je to psychologické drama Legion nebo drsné mlátičky jako Daredevil či The Punisher od Netflixu. A občas se mimo tuhle hlavní komiksovou dvojku objeví něco, co je úžasně ulítlé (Happy, originálně vymyšlené (The Umbrella Academy) nebo prostě dobrě a vtipně napsané (The Tick).

Protože je předlohou strašně sprostý komiks

The Tick má na svědomí Amazon Prime a ten se před dvěma lety ujal adaptace komiksu The Boys, který se snažili deset let marně zfilmovat v Hollywoodu. Není divu, že film podle tohoto komiksu nenašel uplatnění, protože The Boys je tak drsný a sprostý komiks, že vedle něj vypadají Strážci - Watchmen jako pohádka pro novorozence. Na prvních třech stránkách ošuká hlavní hrdina místoředitelku CIA, pak si od ní nechá přiklepnout peníze a vydává se stopovat superhrdiny, kteří sice navenek vypadají jako úžasné bytosti, ale ve skutečnosti většina z nich myslí na to, koho a jak ojet. Přikládám obrázek.

10 důvodů, proč je The Boys nejlepší komiksový seriál současnosti © TMDB

Fandové komiksu se už potutelně smějí, protože vědí, že za tímhle povrchem je velmi chytrá a velmi originální zápletka, kterou vymyslel Garth Ennis. Ano, ten samý Garth Ennis, co vymyslel třeba Preachera, dlouhá léta psal marveláckého Punishera a má spoustu dalších zářezů na Soudci Dreddovi, Hitmanovi nebo Hellblazerovi. Prostě, kurva, legenda, jak by s neopakovatelným britským přízvukem řekla hlavní postava, Billy Butcher. A protože díky bohu poslední roky konečně někdo dokázal mít koule udělat i dobré filmové nebo televizní adaptace těhle komiksů, mohla jít do světa i seriálová adaptace The Boys. Samozřejmě, když máte za zády producenta Rychle a zběsile nebo dvojku Seth Rogen a Evan Goldberg, která dokáže získat od Hollywoodu prachy i na animák o tom jak souložej housky a párky, je to hned o něčem jiném.

Protože dělá ze Supermana magora

Takže seriáloví The Boys jsou tu a vy byste je měli rychle sjet a být první, co o nich začnou vyprávět svým kámošům, než jim to prozradí někdo jiný. Protože o tomhle by za pár měsíců mohl mluvit každý. Proč? Posuďte sami skvělou zápletku: Představte si svět, ve kterém existuje jedna taková Liga spravedlnosti, akorát tady se jí říká The Seven. Parta superhrdinů, kde nechybí supermanský vzorňák Homelander, tajemný detektiv Black Noir, superrychlý A-Train, podvodní vládce Deep, neviditelný Translucent či odvážná válečnice Queen Maeve. Lidi je milují a jejich mateřská korporace Vought, která na ně má veškeré licence, si mastí kapsy na filmech, hračkách a všech dalších věcech, za které se dneska utrácí peníze. Nemá to ale s nimi moc jednoduché. Tito superhrdinové jsou totiž ve skutečnosti samej průser. Superrychlík A-Train občas někoho nevinného v super rychlosti rozšmelcuje na atomy. Queen Maeve evidentně nasává a moc si nerozumí s ostatními. Deep by chtěl pořád osvobozovat delfíny. No a Translucent je perverzák, co rád nahý a neviditelný pozoruje holky na záchodě.

Protože má skvělé (anti)hrdiny

10 důvodů, proč je The Boys nejlepší komiksový seriál současnosti © TMDB

Takže hrdiny, ehm záporáky, už máme, co hlavní hrdinové? No jednak je tu mladík Hughie, co nedávno přišel kvůli superhrdinům o přítelkyni. Pak je tu drsňák Butcher, co hodně dávno přišel kvůli superhrdinům o přítelkyni. Nebo Francouz, co by moc a moc chtěl mít za přítelkyni superhrdinku. A konečně Mother’s Milk, který už nechce se superhrdiny nic mít a radši by se doma muchloval se svojí partnerkou. A dohromady svede tuhle ztroskotanou partičku, co si začne říkat The Boys, jeden společný zájem. Podívat se, jak se suprákům dostat na kobylku. Jestli už máte na jazyku Sebevražedný oddíl, tak vás hned zastavím. Ne, tohle není variace na rádoby drsnou partičku, která se nás ve filmové adaptaci před třemi roky snažila přesvědčit, že Will Smith umí ještě hrát a Jai Courtney už možná konečně taky. Zapomeňte na videoklipy, tupý humor a síťované punčochy Harley Quinn a zkuste si spíš vzpomenout na něco drsnějšího a psychologičtějšího. Třeba jak se v komiksu (a částečně ve filmu) divně chovali Strážci - Watchmen. Nebo jak pokroucené vztahy měli supráci v poslední době v Doom Patrol nebo The Umbrella Academy. Už se chytáte? Tak teď ještě přidáme na intenzitě.

Protože je to skvělá komiksovka bez efektů i akce

Nejlepší na The Boys totiž vůbec nejsou ty běžné věci, které znáte ze superhrdinských filmů či seriálů. Ve všech osmi epizodách totiž skoro nejsou žádné akční scény. Málokterý ze superhrdinů opravdu naplno ukáže svoje superschopnosti. Ne, na konci není žádný CGI fight s digitálním monstrem, ale velmi komorní scéna, ve kterém si tři hlavní protagonisté jen povídají (jeden z nich je omotaný výbušninou, ale to teď není podstatné). A co je ještě zajímavější, film není až tak podobný komiksu, přesto si dokázal najít svoji velmi ojedinělou parketu. Komiks je totiž o hodně velkých zvrhlostech, sexuálních či násilných, které superhrdinové provádějí. Vyšetřování The Boys, většinou založené na stopování, pozorování a další “nudné” kriminální práci, se točí většinou okolo přistižení při těchto orgiích. I když v seriálu najdeme několik zatím dosud neviděných sexuálních praktik (žábry!), není to něco, kvůli čemu byste měli začít The Boys sledovat. Měli byste je totiž sledovat kvůli postavám.

Protože má skvělé postavy

A že je to nádherná sestava. Hlavní partička superhrdinů je samozřejmě pokřivenou verzí hlavních DC hrdinů, z nichž nejzajímavější je ústřední Homelander. Zpočátku ideální kopie Supermana, ale čím víc ho poznáváme, tím se jeho šílenější stránky vyplavují ven. Co nedávno jen mizerně naťukl Syn temnoty, to Homelander dotahuje do dokonalosti. Ano, co kdyby byl “Superman” hodný jen navenek, ale uvnitř by se s jeho neomezenou mocí nacházely příznaky maniaka? Antony Starr (Banshee) vám to předvede do nejmenších detailů a už si teď může doma na poličce dělat místo na Emmy nebo na Zlatý Glóbus.

Protože má skvělé herce

10 důvodů, proč je The Boys nejlepší komiksový seriál současnosti © TMDB

Jeho hlavním protivníkem je drsńák Billy Butcher. S ksichtem Karla Urbana (viz Soudce Dredd) se takováhle role hraje skoro sama, ale i Urban si poradil nejen s těžkým britským přízvukem (sám je Novozélanďan), ale i s krásným vykreslením toho, co všechny další jeho Boys žene dopředu. Nejsou to svaly, ani chytrost, ale mimořádná vůle si to se supráky vyřídit. Urbanovi je v partičce rovnocenným soupeřem mladý Jack Quaid (ano, syn Dennise Quaida a Meg Ryan), který tedy nevypadá moc jako jeho komiksová předloha, ale jeho přerod z uprdněného mladíka v talentovaného detektiva je podobně skvělý. Mimochodem, v komiksu vypadá jeho Hughie takhle a jestli vám přijde, že to je Simon Pegg, tak potom oceníte vtip tvůrců seriálů, kteří nechali Hughieho otce v seriálu hrát...no, ano, Simona Pegga.

10 důvodů, proč je The Boys nejlepší komiksový seriál současnosti © TMDB

Koho tam máme dál? Třeba skoro už zapomenutou Elisabeth Shue, která coby nesmlouvavá šéfka Vought Corporation dělá z Robin Wright v Domku z karet politickou amatérku, a nebo mladičkou Erin Moriarty, která coby nová superhrdinka Starlight osciluje mezi vidláckou naivitou a tvrdou bojovníci, co si projde peklem.

Protože se to všechno skvěle doplňuje

Prostě každou z postav je radost sledovat a jejich postupně odhalující osudy (naštěstí jen formou krátkých flashbacků) patří k tomu nejlepšímu, co seriál nabídne. Největší napětí nepřichází z toho, že sledujete jejich bitky, ale jejich rozhovory . Co k nim vedlo a co po nich bude následovat. Tvůrci seriálu si vymysleli úplně novou zápletku, než je v komiksu, a je třeba před nimi vyseknout poklonu, jak moc chytře vymyšlené to je. Ať už jsou to vývoje postav, zrod padouchů a nebo celý koncept okolo Vought Corporation a jejich marketingových aktivit. Jestli tam neuvidíte, jak moc PR a marketingové kličky čistící průsery superhrdinů připomínají současné politiky, tak se stavte v nejbližší optice pro nové brýle.

Protože je to prostě skoro dokonalé

10 důvodů, proč je The Boys nejlepší komiksový seriál současnosti © TMDB

Prostě a jednoduše - The Boys není kromě pomalejšího tempa v úvodu a hodně otevřeného závěru, kde chybí několik dovětků, prakticky co vytknout. Ale taková je daň, když budujete drama. Ano, The Boys jsou víceméně hlavně konverzační drama, nikoli klasický akční, superhrdinský či záhadou nasáklý seriál. Zasazení superhrdinského tématu do běžného světa, plných běžných problémů (odhalení slabin superhrdinů má také svou velmi originální linku), to všechno z něj dělá opravdu skvělý seriál. Uživatelé IMDB si to myslí taky a současných 90 % je opravdu to nej, co komiksy nabídly. Věřte tomu. Konečně máte opravdu dobrý důvod si předplatit Amazon Prime. I když teda bez českých titulků. Holt, nikdo není dokonalý.

Protože to nekončí

P.S. Druhá řada samozřejmě bude. Ostatně po WTF konci jedničky ani nic jiného nepřicházelo v úvahu.

Reklama  1 615 zobrazení   14 se líbí
MAKRORECENZE: Má třetí řada Stranger Things ještě co nabídnout?
MAKRORECENZE: Má třetí řada Stranger Things ještě co nabídnout?
11.07.2019 | Recenze

Seriál Stranger Things patří mezi nejúspěšnější původní pořady Netflixu a třetí řada fenomén nostalgické podívané z 80. let opět podtrhla. Změnilo se od minulých řad něco? Přišli bratři Dufferovi s něčím novým? Anebo je v Hawkinsu vše při starém a je to tak prostě fajn? Redakční mudrcové hodnotí...

První dojmy: Sedmilhářky jsou zpět. S Meryl Streep prahnoucí po Emmy
První dojmy: Sedmilhářky jsou zpět. S Meryl Streep prahnoucí po Emmy
12.06.2019 | Recenze

Sedmilhářky byly příjemným překvapením seriálové sezóny roku 2017 a měly původně skončit s jedinou sezónou. Thrillerová minisérie se svěžím nádechem feminismu o jednom podivném úmrtí v prestižní komunitě byla však natolik populární, že se nyní vrací s posilou v podobě Meryl Streep.

RECENZE: Jak se (ne)povedla nejnovější komiksárna X-Men: Dark Phoenix?
RECENZE: Jak se (ne)povedla nejnovější komiksárna X-Men: Dark Phoenix?
06.06.2019 9:00:00 | Recenze

Do kin vstupuje několikrát přetáčená a produkčními problémy těžce sužovaná komiksovka X-Men: Dark Phoenix. Jak se povedlo navázat na práci režiséra Bryana Singera a na předchozí díly mutantí série, jež při svých počátcích redefinovala komiksový žánr jako takový?

RECENZE: Avengers: Endgame přiváží „best of“ hrdinské akce a ryzích emocí
RECENZE: Avengers: Endgame přiváží „best of“ hrdinské akce a ryzích emocí
25.04.2019 1:00:00 | Recenze

10 let a 22 filmů skládal Marvel svou velkolepou skládačku, která má nyní poslední dílek z takzvané Infinity ságy. Podařilo se Marvelu dostát očekáváním a dodat fanouškům vše, co chtěli vidět? Redakce Filmtoro má jasno... a posmrkané kapesníky.