FB pixel TP pixel
8 důvodů, proč je Viggo Mortensen Aragorn, kterého už nikdo nepřekoná © Warner Bros.

8 důvodů, proč je Viggo Mortensen Aragorn, kterého už nikdo nepřekoná

Amazon nás konečně znovu zavedl do Středozemě. Ač fanoušci doufali v prequel zaměřený na Aragorna či říši Angmar, sledujeme příběhy jeho předků včetně Elendila či Isildura. Možná někdy dojde i na Aragorna samotného, je však obrovskou tragédií, že jej už neztvární Viggo Mortensen.

16. 5. 2019 0:00 | Tipy na film

Mortensen už sice má přes 60 let, a pokud nedostane pořádnou CGI berličku, nelze očekávat, že by někdy mohl hrát mladého náčelníka Dúnadanú. Přesto si jako Aragorna vzhledem k jeho výkonu v trilogii Pán prstenů jen těžko můžeme představit kohokoliv jiného. Příběh toho, jak se s rolí vyrovnal, totiž budí i dnes po 17 letech obdiv a uznání. Viggo Mortensen nehrál Aragorna, Viggo Mortensen byl Aragorn a udělal se svou postavou několik věcí, které široce přesahovaly a dodnes přesahují standardní způsob, jakým se herci svým postavám věnují.

1. Aragorna původně vůbec hrát neměl

Peter Jackson byl poté, co nabídku odmítl Nicolas Cage, s výběrem Stuarta Townsenda pro roli Aragorna velmi spokojen. Jenže krátce po začátku natáčení začalo být jasné, že je tady problém, protože Townsendovi chyběla jedna ze základních Aragornových kvalit: i když je fyzicky mladý, atletický a výborný bojovník, Tolkien říká, že Aragon je starý mnoho desetiletí (během Sněmu lidí, elfů a trpaslíků v Roklince mu bylo 87 let, jelikož Númenorejci fyzicky stárnou asi o třetinu pomaleji než běžní lidé) a dle jeho popisu by měl mít určité gravitas a psychologickou únavu muže středního věku, nebo dokonce starého muže. Osmadvacetiletý Townsend byl zkrátka příliš lehká váha a působil příliš mladě na to, aby dokázal tento pocit dlouhověkosti předat. Měnit herce po začátku natáčení je noční můra každého režiséra. Výběr Mortensena, který si dokáže poradit i s těmi nejsilnějšími skřety a zároveň vyzařovat jistou únavu a dlouhodobou rozpolcenost tváří tvář svému osudu, se však nakonec ukázal jako pravděpodobně nejlepší možná volba.

2. Aragorna původně vůbec hrát nechtěl

8 důvodů, proč je Viggo Mortensen Aragorn, kterého už nikdo nepřekoná © TMDB

Viggo Mortensen je herec, který přirozeně preferuje práci v mnohem klidnějším a mnohem méně extravagantnějším prostředí, než jakým bylo natáčení Pána prstenů. Nakonec se roli rozhodl vzít pouze proto, že jej o to prosil jeho syn Henry Mortensen, velký fanoušek románů J. R. R. Tolkiena. A i přes to do ní dal vše, co mohl.

3. Talentovaný šermíř

Během natáčení trilogie Viggo Mortensen nepotřeboval téměř žádný trénink v soubojích s mečem a byl jediným z celého obsazení, kdo šel na plac bojových scén bez předchozích týdnů usilovného tréninku. Obsazení Pána prstenů trénoval v souboji s mečem olympijský šermíř Bob Anderson, který později prohlásil, že Mortensen byl nejlepší šermíř, kterého měl kdy možnost trénovat, což je od člověka takového kalibru vysoké uznání.

4. Nikdy nevzal do ruky falešný meč

Pro herce byly kromě plnohodnotných ocelových mečů připraveny i lehčí hliníkové varianty, které používali zejména při boji a kaskadérských scénách. Viggo však za všech okolností používal pouze ocelový meč a sblížil se s ním tak, že jej s sebou nosil opravdu všude. Existuje dokonce historka o tom, jak jej jednou na Novém Zélandu zastavili policisté, neboť se s mečem vydal na veřejnost.

5. Kulturní člověk

8 důvodů, proč je Viggo Mortensen Aragorn, kterého už nikdo nepřekoná © TMDB

Po otci dánský herec (a také malíř, básník a muzikant) není jen talentovaným šermířem, ale také lingvistou. Pro roli se dobrovolně rozhodl naučit mluvit Tolkienovou elfštinou, která se stala jeho šestým aktivním jazykem po angličtině, dánštině, francouzštině, italštině a španělštině (s dobrou znalostí katalánštiny). Později přidal ještě i arabštinu. A když už do jazyku investoval, poprosil tvůrce, aby jeho scénář obsahoval víc řádků napsaných v elfštině. Složil také hudbu pro skladbu „Aragorn’s Coronation“ (delší verze této skladby má název „The Return of the King“) do soundtracku Návratu krále, jejíž slova napsal Tolkien.

6. Pradlena i švec

Není známo, zda byl jediný, ale Viggo se během natáčení na svůj vlastní popud plně staral o své kostýmy. Pral si je a sám si je také opravoval i přes to, že masivní oddělení kostýmů by pro něj všechny tyto úkony samozřejmě udělalo.

7. Milovník koní

8 důvodů, proč je Viggo Mortensen Aragorn, kterého už nikdo nepřekoná © TMDB

Mortensen získal silné pouto ke koním, se kterými během trilogie pracoval. Nakonec si rovnou dva koupil: Prvního, protože to byl hřebec, který ztvárnil jeho koně Brega, na němž během natáčení jezdil, a druhého, aby měl ten první kamaráda. Vlastně koupil koně tři, třetího pořídil pro kaskadérku zastupující Liv Tyler (Arwen) ve scénách na koni, kterých se herečka bojí. Kůň, na němž Arwen jezdila ve Společenstvu prstenů, byl později nabídnut k prodeji v aukci, avšak kaskadérka, která si jej oblíbila, na něj neměla peníze.

8. Během natáčení se mnohokrát zranil a dvakrát měl blízko k smrti

Ve Společenstvu prstenu po Aragornovi velitel smečky Ukur-hai Lurtz vztekle hodí nůž, který mu před tím Aragorn zabodl do nohy. Až dlouho po natáčení Peter Jackson prozradil, že v záběru, který se nakonec dostal do filmu, Lurtz kvůli omylu s rekvizitami hodil skutečný nůž, který však Viggo Mortensen dle scénáře dokázal mečem odrazit. Po útoku vrků ve Dvou věžích zase Aragorn pluje v bezvědomí řekou a je považován za mrtvého. Zde se štábu téměř podařilo Vigga zabít podruhé, když přehnali váhu kostýmu a silný proud jej málem utopil. Další zranění pochází rovněž ze Dvou věží, kde se Aragon domnívá, že po dlouhém pronásledování našel ohořelé ostatky hobitů Smíška a Pipina, vztekle nakopne skřetí helmu a zoufale vykřikne. Scéna se točila čtyřikrát a pokaždé v ní byl Viggo lepší. Při čtvrtém nakopnutí si zlomil dva prsty na noze a místo přerušení se pokusil nával bolesti přenést do role. Jackson byl tak spokojen, že záběr opět použil přímo do filmu. Při natáčení jiné scény se mu rovněž podařilo zlomit si zub. Poprosil však pouze štáb, aby mu jej přilepil zpět a on mohl scénu dokončit.

 3 053 zobrazení   294 se líbí
Tomáš Durčák
Dumavý samotář se zájmem o vše, co ještě neví. Původně chtěl z dlouhé chvíle jenom trochu psát o GoT, načež se z něj přes noc stal někdo, kdo už si sem musel napsat svůj medailonek. Nepohrdne dobrým filmem, seriálem, knihou, hudbou ani divadlem (zkrátka kulturní člověk každým coulem). Jako šéfredaktor už vedl pár projektů, kterým se dařilo i nedařilo, a pár lidí, kterým psaní šlo i nešlo. Jeho 46 chromozomů mu mimo jiné do vínku dalo nevypnutelný a mimořádně citlivý Grammar Nazi radar, díky kterému je sice nejlepším korektorem českého jazyka široko daleko, ale internetové diskuze bez prožití slabšího infarktu číst nemůže.
Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně
Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně
15.05.2019 18:00:00 | Tipy na film

5. díl Hry o trůny stejně jako třetí rozdělil fanoušky na ty, kteří si jen chtěli užít bitvu a CGI, a na ty, kteří seriál sledují od prvního dílu, možná četli i knihy a vůbec nechápou, proč byla celá bitva prošpikovaná tolika nesmysly. Kolika přesně? Ani tentokrát nebyl žádný problém najít jich 51.

Téma: Labyrint tržeb aneb jak Hollywood (ne)vydělává na živobytí
Téma: Labyrint tržeb aneb jak Hollywood (ne)vydělává na živobytí
10.05.2019 12:00:00 | Tipy na film

O Netflixu píšeme prakticky pořád, často také o jeho finančních výsledcích. Zatímco počty jeho předplatitelů jsou ohromující, výnosy už analytikům tak úžasné nepřipadají, především v souvislosti s rozpočty, které vynakládá na seriály a filmy. Je v Hollywoodu vůbec možné na filmech vydělat? A jak to spočítat? Tak to si dnes ukážeme.

10 hokejových filmů a seriálů, které vás naladí na Mistrovství světa
10 hokejových filmů a seriálů, které vás naladí na Mistrovství světa
10.05.2019 | Tipy na film

Na Slovensku startuje Mistrovství světa v ledním hokeji, a tak nás po roce opět čekají líté souboje o placatý nesmysl a tradiční napětí, jestli ve čtvrtfinále uhrajeme úspěch, anebo zklamání. Pokud jste se ještě nenaladili do potřebné pohody, máme pro vás několik filmových tipů.

10 filmů, kterými Češi trumfli Hollywood
10 filmů, kterými Češi trumfli Hollywood
09.05.2019 | Tipy na film

Nejen v Hollywoodu se dějí filmové zázraky. I české filmy dokázaly několikrát zahýbat filmovými dějinami. Na filmy tu sice obvykle není moc peněz, ale znáte to, zlatý český ručičky, spousta nadšení a vynalézavosti… A ono to jde. Podívejte se na 10 filmů, kterými Češi předčili hollywoodské kolegy.