FB pixel TP pixel
Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně

5. díl Hry o trůny stejně jako třetí rozdělil fanoušky na ty, kteří si jen chtěli užít bitvu a CGI, a na ty, kteří seriál sledují od prvního dílu, možná četli i knihy a vůbec nechápou, proč byla celá bitva prošpikovaná tolika nesmysly. Kolika přesně? Ani tentokrát nebyl žádný problém najít jich 51.

Tipy na film

Máme za sebou nejsledovanější epizodu Hry o trůny v historii seriálu. U obrazovek sedělo v neděli v noci přikovaných 12,5 milionu diváků a napříč všemi platformami HBO (GO i NOW) 18,4 milionu diváků, což jsou dva nové rekordy, které až dosud drželi poslední díl 7. řady (12,1 milionu) a 3. díl osmé řady The Long Night (17,8 milionu). Má to ale háček. Pátý díl s názvem „The Bells“ zároveň drží nelichotivé prvenství nejhůře hodnocené epizody v celé historii seriálu.

Každý chtěl vidět, jak bude poslední velká bitva Hry o trůny vypadat, ale zdaleka ne každý si ji mohl naplno užít, aniž by jej zevnitř nerozežírala nálož nesmyslů, nelogičností a nekonzistence. Diváci, kteří seriál berou pouze jako zábavu, si nepochybně přišli na své, protože produkční kvalita byla opět famózní. Z pohledu předchozího vývoje příběhu, postav a zákonitostí světa George R.R. Martina to však byla poměrně slušná katastrofa.

A to dokonce tak veliká, že si Bitva o Královo přístaviště vedle Bitvy o Zimohrad rovněž bez diskuze zaslouží svých 50+1 nesmyslů.

    1. Seriál strávil řadu dílů snahou Daenerys až komicky hloupě oslabit a Cersei naopak co nejvíc posílit, aby se pro poslední střet síly aspoň trochu vyrovnaly, načež naservíroval totální válcovačku, která se místo bitvy podobala spíš hromadné popravě gigantických rozměrů.

    2. Proč by někdo proboha umisťoval svůj tábor přímo pod hradby města, které se chystá obléhat? To v Králově přístavišti nemají vůbec nic, co by dolů na tábor dostřelilo? Zrovna tady chybí škorpiony a asi už žádný záložní nezůstal, to je ale pech! A Euron se zřejmě rozhodl, že tahle pláž neexistuje, takže sem nemůže připlout se svou flotilou a rozstřílet tábor na cucky. Tak jo.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    3. Královo přístaviště je ve stavu nejvyšší pohotovosti, připravuje se na obléhání, ale všichni včetně Cersei zapomenou zajistit malou pláž se vstupem PŘÍMO pod Rudou baštu, kam Davos bez problému (asi magie) propašuje člun a kam se bez problémů později z města dostane i Jaime?

    4. Jaime, kterého Tyrion (vědom si toho, že koná obrovský čin zrady) propouští 5 minut poté, co Varyse naprášil Daenerys za to, že je to zrádce a zasluhuje si uhořet.

    5. Ještě lepší bylo, když se Tyrion Jaimeho zeptal, proč si nesundal svou zlatou ruku, aby ho při snaze proniknout do Králova přístaviště nikdo nepoznal. Jeho bratr upřímně přitakal, že jej jeho sestra ostatně jednou prohlásila za nejhloupějšího Lannistera. A aby dostál svému lichotivému titulu, rozhodne se o pár hodin později napochodovat za denního světla do města plného vojáků… ano, se svou zlatou a zřetelně viditelnou rukou, kterou jako hlavní poznávací znamení svého velitele pravděpodobně zná každý člen armády Lannisterů, stále nasazenou. Jako by mu ten plášť měl nějak pomoci.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    6. Na druhou stranu je pravda, že i Arya a Ohař se do zabezpečeného města dostanou bez problémů. Jaimeho nepustili, Ohař ale vojáky s jasnými rozkazy od královny prostě pošle někam a vyrazí, načež je hlídka bez jakékoliv reakce nechá projet do města nepřítele.

    7. Fakt, že Arya zabila Nočního krále, se negativně promítá i sem. Zaplatila za to ranou do svého skutečného osudu. Arya byla od začátku budována, aby zabila královnu. Královnu Cersei. Místo toho zabila někoho, kdo s jejím příběhem vůbec nesouvisí (Nočního krále). A pak, po 8 letech, co Cersei chtěla zabít a před spaním opakovala její jméno, se na poslední chvíli rozhodla mávnout nad tím rukou, protože jí Ohař řekl „ne“.

    8. Ta Arya, která vyvraždila celý rod Freyů, zavraždila Meryna Tranta, Rorge, Waif, vojáky Lannisterů a Nočního krále. Když ale dojde na osobu, která se nachází nejvýše v jejím seznamu pomsty, pokrčí doslova na prahu jejího domu rameny a odejde.

    9. Nemohl jí Ohař říct, ať jde domů dříve? Vážně ji proto musel s sebou vláčet ze Zimohradu až do Králova přístaviště? Aha jasně, musíme přece masakr v Králově přístavišti sledovat z něčího pohledu a Jon už je na to příliš vedlejší postava. Tak Aryi raději vezmeme to, k čemu je od začátku předurčena.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    10. Nemluvě o tom, že Arya v troskách hořícího města opakovaně umírá, jen aby se o chvíli později objevila sice zaprášená, ale očividně bez jakéhokoliv vážnějšího zranění.

    11. V jeden moment ji doslova zahalí plameny, ale zřejmě použije své neobyčejné schopnosti, které přesahují draky i Bílé chodce, aby z nich unikla.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    12. Mimochodem, kdo byla ta žena s dcerou, které Arya chytře poradila, že pokud chce přežít, musí ven z budovy, načež tato žena po 5 sekundách na ulici umírá a o pár sekund později ji následuje i její dcera? A proč měla tato neznámá žena, která nikoho nezajímá, v celém díle víc času před kamerou než Jaime a Cersei?!!!

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    13. A pak Arya objeví koně, který by se stal nejslavnějším koněm seriálu, kdyby mohl mluvit. Mohl by totiž všem říct, jak se tak velkému cíli podařilo přežít peklo uprostřed města bez zranění, které by mu znemožňovalo cval.

    14. Euron a jeho přinejmenším stovka lodí vypálí na Drogona projektily ze škorpionů a… všichni minou. Načež Daenerys na pár průletů kompletně zničí celou Železnou flotilu.

    15. No, kdo ví, kdo vlastně nakonec střílel. Z některých záběrů to vypadá, že všichni námořníci jen stojí na palubách, koukají a čekají na smrt, protože proč se bránit.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    16. Takže jeden škorpion dokáže zabít Rhaegala třemi přesnými zásahy na bůh ví jak dalekou vzdálenost, Bronn sundá ze vzduchu Drogona jediným zásahem z horšího modelu škorpiona, ale desítky projektilů, které musely létat vzduchem, tentokrát všechny do jednoho prostě minou, zatímco drak letí přímo na ně.

    17. Připomeňte mi někdo prosím, proč přesně tohle Daenerys neudělala ve 4. díle u Dračího kamene místo útěku a obětování své flotily? Aha, už vím, Euron tentokrát ve škorpionu neseděl a nestřílel. Kdyby střílel on sám, Daenerys by neměla šanci.

    18. Daenerys následně během zhruba 60 sekund zlikviduje veškerou obranu Králova přístaviště, která obsahuje další desítky škorpionů, jež z nějakého důvodu zapomenou střílet.

    19. Nějaký záškodník mimochodem zřejmě poškodil systém nabíjení u všech použitých škorpionů, protože zatímco ve 4. díle pálili jeden projektil za druhým, tady po prvním výstřelu nestihl znovu nabít vůbec nikdo.

    20. Změny se dotkly i Drogona, který kromě své neprůstřelnosti najednou na jedno plivnutí likviduje celé ulice včetně vícepatrových budov po obou stranách. Síla dračího ohně v plné parádě, ještě že Jon před pár týdny dokázal najít jediný kámen v celém Zimohradu, který tomuto ohni odolá a nerozpadne se na prach.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    21. A tak během 10 sekund i 20 000 vojáků Zlaté společnosti, na jejichž akci se mnozí těšili, mizí ze scény. Bohužel, kdyby celá armáda žoldáků i kapitán Harry Strickland v 8. řadě úplně chyběli, nic by se nezměnilo.

    22. Někdo by už také tvůrcům mohl vysvětlit, jak fungují hrady a že správně by obránci neměli bojovat před hradbami, ale za hradbami. Po Zimohradu člověka zodpovědného za obranu napadl identický taktický nesmysl i tady.

    23. Na Harryho Stricklanda se posléze vrhá mohutná jízda Dotrhaků, které zřejmě Melisandra stihla před svou smrtí hromadně vzkřísit že ano?

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    24. A mimochodem, kde se tam vzali všichni ti Neposkvrnění a Seveřané? Když srovnáme počet vojáků při pohřbu před Zimohradem a tady, armáda zčistajasna několikanásobně narostla. Kdo viděl trailer na poslední díl, už ví, že Neposkvrněných se do příštího dílu ještě pár set narodí.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    25. Proč se Daenerys při destrukci města rozhodla ignorovat Cersei? Kdyby Cersei chtěla, reálně mohla uniknout, protože Daenerys byla zaneprázdněná bezdůvodným zpopelňováním nevinných civilistů, čímž jí de facto poskytovala čas k útěku.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    26. Veškerá obrana je zničená, vaše armáda likviduje poslední zbytky odporu nepřítele a vy sedíte na super mocném drakovi na dohled vašeho úhlavního nepřítele. Postup je jasný – rozlétnout se vstříc Rudé baště – vyhodit ji do povětří – zabít tyranku Cersei a osvobodit lid od její hrůzovlády – zůstat věrný svému titulu „Breaker of Chains“, který Missandei poslední 4. řady neustále všem opakovala jako rozbitý diktafon – stát se královnou (kdo s tím bude mít problém, může si to jít vyříkat s Drogonem).

    27. Armáda Lannisterů se v tento moment odváží použít neuvěřitelný koncept zvaný logika. Uvědomí si, že bitva je prohraná a formálně se vzdá odhozením zbraní a rozezněním městských zvonů. Vědí, že jasně prohráli a nevidí důvod v dalším nesmyslném zabíjení.

    28. Daenerys oficiálně zvítězila a dosáhla svého životního cíle, Cersei prohrála. Co dál? Pojďme uskutečnit jedno z nejhloupějších tvůrčích rozhodnutí o osudu postavy v historii lidstva. Rozhodnutí, které říká hardcore fanouškům i divákům hledajícím pouze zábavu a zejména feministkám, které posledních 10 let zarputile brání činy Dany (a některé z nich po Daenerys bez legrace pojmenovaly své děti), aby se všichni pěkně chytli za ruce a vyrazili tam, kam světlo nesvítí.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    29. Vojáci Daenerys mohli všechny Lannistery zajmout, mohli zajmout i Cersei. Nebo všechny Lannistery sprovodit ze světa. Tvůrci ale za každou cenu chtějí v poslední řadě podkopat a ignorovat vše, co by mohlo dávat jakýkoliv smysl. A tak Dany popožene Drogona a z dlouhé chvíle se rozhodne zavraždit statisíce mužů, žen a dětí. Tohle už ani nelze nazvat podkopáním všech dosavadních očekávání, tohle je čistokrevná urážka inteligence diváků.

    30. Pokud by Daenerys zabíjela vše v dohledu do chvíle, než se město zdá, bylo by její konání pochopitelné. Přišla obsadit Západozemí, je to válka a ve válce umírají nevinní lidé. Udělala, co bylo nezbytné pro získání Trůnu a vybudování nové, lepší budoucnosti. Místo toho se tvůrci rozhodli, že zlo se prostě vzdá a Daenerys následně začne masakrovat nevinné, protože může.

    31. Co přesně Daenerys svou genocidou získala? Přízeň obyvatelstva zřejmě ne. Marně přemýšlím, který rod v celém Západozemí s ní nyní bude chtít mít co do činění.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    32. Zřejmě žádný, protože v jediném díle zničila všechno, co od začátku seriálu pracně budovala. Včetně svého cíle, protože je velmi pravděpodobné, že žádný Železný trůn, na kterém by ještě šlo sedět, už neexistuje.

    33. Jen ať klidně Královo přístaviště vypálí, proč ne. Musí pro to ale proboha existovat smysluplný důvod. Nejen fanatický chtíč tvůrců za každou cenu udělat něco, co nikdo rozhodně nebude čekat (protože to nedává žádný smysl).

    34. Osobně nejsem fanouškem Daenerys, ale celá řada diváků ji dlouhodobě považuje za ikonu a vzor, ke kterému vzhlížejí (a opět, někteří po ní fakt pojmenovali své děti). Nezbývá, než je litovat, protože se z jejich oblíbené postavy přes noc stal samozvaný masový vrah s drakem, který koná přesný opak toho, co by skutečná Daenerys udělala.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    35. Jorah Mormont se zamiloval do a zemřel ve snaze bránit psychopata, Barristan Selmy zemřel ve službách psychopata a masového vraha, Tyrion si místo svého nejlepšího přítele, který mu zachránil život, vybral psychopata a Jon se zamiloval do psychopata a ohnul před ním koleno. No nezní to krásně? Úplně z toho stříká smysl a konzistence.

    36. Pokud existoval jeden zaručený způsob, jak kompletně zničit jakoukoliv snahu diváků ponořit se do 5. dílu, tvůrci ho našli a na jedničku uskutečnili. A tak se člověk po zbytek dílu musí nad záběry umírajících civilistů spíš lehce pousmát a nevěřícně kroutit hlavou stejně jako v Zimohradu. Jak nám má na komkoliv nadále záležet, když tvůrce baví neustále fanouškům plivat do tváře?

    37. Šedý červ jde ve šlépějích své královny a pro jistotu začne pobíjet bezbranné vojáky a následně i civilisty, aby si to vzdání se náhodou někdo nerozmyslel a nezačal klást odpor. Jon chvíli jen kouká, načež se ochotně přidá a v dalších minutách se aktivně on a jeho muži podílejí na plenění a vraždění ve městě.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    38. Jon by se přirozeně mohl držet své cti, která je pro něj hodnotou číslo jedna. Mohl by svým mužům nakázat zaútočit na Neposkvrněné. Mohl by už tady vydat rozkaz ukončit boje a stáhnout se z města. Jenže to by dávalo smysl, takže na to zapomeňte.

    39. Euron samozřejmě nějakým záhadným způsobem, který se nedozvíme, výbuch jeho vlastní lodi a tlakovou vlnu, která by ho minimálně na pár minut poslala do bezvědomí a navždy pod vodu, přežil.

    40. Načež ho tvůrci příhodně teleportují – světe div se – na onu malou plážičku pod Rudou baštou. A co osud nechtěl, přesně ve stejný okamžik, kdy zrovna okolo prochází Jaime. Wow, nečekané.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    41. Předně klobouk dolů Euronovi. Na to, jak dlouho v Králově přístavišti bydlí, se mu už podařilo najít tajnou chodbu pod Rudou baštou, kterou většina osob, jež ve stejném hradě žili celý život, nikdy neobjevila, a ještě sem z otevřeného moře doplavat v čase Michaela Phelpse ve špičkové formě.

    42. A Euron, od něhož bychom očekávali, že v tenhle moment naskočí do Davosova člunu a začne pádlovat co nejdál od téhle apokalypsy, ve které ho čeká jenom smrt, se tak nějak rozhodne, že by vlastně bylo fajn Jaimeho zabít.

    43. Načež má v souboji s jednorukým Jaimem ten stejný válečník, který v předchozí řadě sám zlikvidoval Písečné hady Obaru i Nymerii, nečekaně velké problémy.

    44. A když Jaimeho konečně smrtelně zraní, jeho mozek mu nenabídne dostatečně příhodný důvod, aby jej dorazil. Místo toho dovolí Jaimemu sebrat meč a vrazit mu ho do břicha. Euron následně umírá s úsměvem a vykřikuje, že to on zabil Jaimeho Lannistera, o čemž se už k jeho smůle nikdy nikdo nedozví. Wtf?

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    45. Cleganebowl vypadal jako násilně vložená scéna, kterou tvůrci původně vůbec neplánovali, ale zrovna tady se rozhodli jít prosbám fanoušků na ruku. Stejně jako bezejmenná žena i tohle zbytečně kradlo čas důležitějším postavám a událostem a stejně jako Thor i Ohař z nějakého důvodu strašně dlouho nešel po hlavě…

    46. Stále nechápu, proč zombie Hora nepovraždil všechny už v minulé řadě během sněmu v Dračí jámě, když tam uviděl Ohaře. Protože tady je poslušný, poslušný a najednou vidí Ohaře, načež se vykašle na veškerou loajalitu a promptně zabíjí Qyburna, který ho stvořil.

    47. Ohař následně dostává mrtvici a zapomíná, že kolem něj zrovna prochází Cersei, kvůli které celé tohle krveprolití probíhá a nechá ji odejít i přes to, že je neozbrojená a její bodyguard se porouchal a přestal ji chránit. Kdyby mohl, zřejmě by jí ještě pokynul kloboukem a popřál šťastnou cestu.

Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Královo přístaviště špatně © TMDB

    48. Po zhruba 20 minutách Drogonova řádění, kdy Královo přístaviště začíná připomínat Pompeje po výbuchu Vesuvu, Jon procitá ze sna a nařizuje svým mužům, aby přestali bojovat a město opustili. Ehm, trošku pozdě ne?

    49. Cersei je po tomhle díle objektivně menší zlo než Daenerys, která ve schopnosti rozsévat smrt s přehledem více než konkuruje Nočnímu králi.

    50. A cihly oficiálně v seriálu zabily víc hlavních postav než Noční král :).

    51. Daenerys osvobodila Yunkai, Astapor a Meereen, přičemž zachránila životy stovek tisíc otroků. Jen proto, aby stejný počet, ne-li více, nevinných následně zcela bezdůvodně zavraždila. Pamatujete ještě, co Daenerys říkala Jonovi v 7. řadě?

Po tomhle díle už každý musí chápat, proč Bran přišel o všechny emoce a jen tupě zírá do prázdna. Představte si, že by se vám tenhle díl zhruba od 5. řady neustále přehrával v hlavě. Dneska byste vypadali podobně jako on.

A nám fanouškům Hry o trůny zbývá jediné. Popřát fanouškům Star Wars hodně štěstí do dalších let. Filozofie podrývání a sabotování veškerých logických očekávání pánů Benioffa a Weisse už zatočila s dílem George Martina. Nyní je na řadě George Lucas.

 4 462 zobrazení   55 se líbí
Téma: Labyrint tržeb aneb jak Hollywood (ne)vydělává na živobytí
Téma: Labyrint tržeb aneb jak Hollywood (ne)vydělává na živobytí
10.05.2019 12:00:00 | Tipy na film

O Netflixu píšeme prakticky pořád, často také o jeho finančních výsledcích. Zatímco počty jeho předplatitelů jsou ohromující, výnosy už analytikům tak úžasné nepřipadají, především v souvislosti s rozpočty, které vynakládá na seriály a filmy. Je v Hollywoodu vůbec možné na filmech vydělat? A jak to spočítat? Tak to si dnes ukážeme.

10 hokejových filmů a seriálů, které vás naladí na Mistrovství světa
10 hokejových filmů a seriálů, které vás naladí na Mistrovství světa
10.05.2019 | Tipy na film

Na Slovensku startuje Mistrovství světa v ledním hokeji, a tak nás po roce opět čekají líté souboje o placatý nesmysl a tradiční napětí, jestli ve čtvrtfinále uhrajeme úspěch, anebo zklamání. Pokud jste se ještě nenaladili do potřebné pohody, máme pro vás několik filmových tipů.

10 filmů, kterými Češi trumfli Hollywood
10 filmů, kterými Češi trumfli Hollywood
09.05.2019 | Tipy na film

Nejen v Hollywoodu se dějí filmové zázraky. I české filmy dokázaly několikrát zahýbat filmovými dějinami. Na filmy tu sice obvykle není moc peněz, ale znáte to, zlatý český ručičky, spousta nadšení a vynalézavosti… A ono to jde. Podívejte se na 10 filmů, kterými Češi předčili hollywoodské kolegy.

Nejlepší herecká camea v Avengers: Endgame
Nejlepší herecká camea v Avengers: Endgame
08.05.2019 18:00:00 | Tipy na film

Avengers: Endgame nedávno pokořil hranici dvou miliard dolarů a brzy se zřejmě stane nejvýdělečnějším filmem všech dob. A peníze bude Marvel potřebovat, neboť do filmu nacpal téměř 500 milionů dolarů, které padly i na platy herců, kteří se objevili na pár vteřin. Tady jsou ty nejlepší z nich.