FB pixel TP pixel
Konečně opravdu boží Star Wars? Nový špiónský seriál má tvůrčí tým snů © Lucasfilm

Konečně opravdu boží Star Wars? Nový špiónský seriál má tvůrčí tým snů

Ačkoli si sága Star Wars nikdy nestěžovala na nedostatek zdatných tvůrců, nový seriál Andor, který je spin-offem filmu Rogue One, dostává podle oficiálních informací kreativní tým snů, který nemá v historii série konkurenci. Očekáváme tedy nemalé věci.

1. 6. 2022 13:00 | Filmové novinky

Na sérii Star Wars se v průběhu let a u rozličných projektů vystřídala celá řada výrazných tvůrců. Od George Lucase, který celý svět předaleké galaxie vytvořil, přes Lawrence Kasdana až po Hosseina Aminiho (Drive) či Stuarta Beattieho (Collateral), kteří se podíleli jako scenáristé na nejnovějším seriálu Obi-Wan Kenobi. Zdá se však, že nový projekt Andor všechny dosavadní filmy a seriály kreativní kvalitou trumfne, když oficiální stránka amerických scenáristických odborů (WGA) zveřejnila, že se na 12 epizodách první řady očekávaného špionážního thrilleru podíleli Tony Gilroy i jeho bratr Dan Gilroy.

Tonyho Gilroye nejvíce proslavila série o Jasonu Bourneovi, přičemž ke Star Wars přičuchl díky přetáčení mnoha scén v druhé polovině filmu Rogue One: Star Wars Story, jehož je Andor spin-offem. Gilroy podle všeho napsal hned tři epizody první řady Andora a jeho bratr Dan, který natočil výtečného Slídila, měl rovněž napsat tři scénáře. Bratrské duo tak má stát za první polovinou úvodní řady, která má již nyní před premiérou 31. srpna schválené rovněž 12dílné pokračování. Zdá se tedy, že Lucasfilm a Disney Andorovi velmi věří. Ostatně silná jména stojí i za režií. Kromě Tonyho Gilroye se za kameru postavil jeden z tvůrců netflixovské Koruny Benjamin Caron, Toby Haynes z Black Mirror nebo držitelka ceny BAFTA Susanna White, která točila epizody Miliard, The Deuce či chválenou sérii Generation Kill.

Kreativní obsazení tak dokonale zapadá žánru špionážního a politického thrilleru, o který se Andor i při pohledu na první upoutávku vehementně (a úspěšně) snaží. Projekt rozhodně vytváří dojem, že je v pevných autorských rukou s jasně danou vizí. Co se děje týče, podíváme se 5 let před události Rogue One, kdy je rebélie proti Impériu teprve v počátcích a zatímco se zvěd Povstalců Cassian Andor snaží získat spojence napříč planetami, senátorka Mon Mothma musí odrážet podezření, že je velezrádcem. V hlavních rolích se objeví Diego Luna, Genevieve O'Reilly a chybět nebude ani Forest Whitaker jako povstalecký vůdce Saw Gerrera, jehož mentálně zdravou verzi jsme viděli už ve hře Jedi: Fallen Order.

Zdroj: WGA

 2 692 zobrazení   228 se líbí
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Star Wars nezastavují. Nový seriál bude o rytířích Jedi, klony mají nový trailer
Star Wars nezastavují. Nový seriál bude o rytířích Jedi, klony mají nový trailer
31.05.2022 8:00:00 | Filmové novinky

Nadupaný podzim v podání seriálů z vesmíru Star Wars pokračuje. Lucasfilm na globální oslavě nejslavnější vesmírné ságy představil trailer na očekávanou druhou řadu seriálu Bad Batch, ve kterém se vrací parta vadných klonů, komandér Cody nebo wookieeský Jedi.

Mandalorian 3 dorazí později, než se čekalo. Co ukázal tajný trailer?
Mandalorian 3 dorazí později, než se čekalo. Co ukázal tajný trailer?
31.05.2022 7:00:00 | Filmové novinky

Nával novinek ze světa Star Wars nekončí. Po premiéře Obi-Wana, traileru na Andora či oznámení několika nových chystaných projektů přišla řada i na Mandaloriana.

Pán prstenů se třese! Epická fantasy Willow má úchvatný první trailer
Pán prstenů se třese! Epická fantasy Willow má úchvatný první trailer
27.05.2022 16:00:00 | Filmové novinky

Willow je zpět! Legendární osmdesátková fantasy v hlavní roli s Warwickem Davisem ožije v novém seriálu. Na trpaslíkova další dobrodružství nyní láká Disney+ ve vizuálně vymazleném traileru.

Nejlepší Star Wars film za 17 let má vlastní seriál. A trailer vypadá skvěle
Nejlepší Star Wars film za 17 let má vlastní seriál. A trailer vypadá skvěle
26.05.2022 21:00:00 | Filmové novinky

Snímek Rogue One patří bez diskuze mezi to absolutně nejlepší, co série Star Wars nabídla od premiéry Pomsty Sithů. A mezi filmy, které vyplodil Lucasfilm po prodeji Disneymu, se jedná dokonce o film zdaleka nejlepší. A nyní přichází seriálový spin-off, který kombinuje špionáž s politickým thrillerem.