FB pixel TP pixel
Kdy bude Avatar 2 konečně online? Událost roku trumfne Marvel i další hity © 20th Century Studios

Kdy bude Avatar 2 konečně online? Událost roku trumfne Marvel i další hity

Avatar: The Way of Water aktuálně řádí několik týdnů v kinech a zatím se nezdá, že by se z nich chystal odejít. James Cameron opět trefil homerun a strategie studia Disney zřejmě dozná výrazných distribučních změn.

3. 1. 2023 16:00 | Filmové novinky

Zatímco éra pandemie covidu-19 nás naučila zvykat si na zkrácenou formu distribuce filmů online, zdá se, že bychom se mohli do budoucna vracet ke starým návykům. Alespoň u filmů, které se stanou opravdu velkou událostí. Potvrzují to měnící se strategie hollywoodských studií. Ať už Warner Bros. či Disney, která začínají pracovat s časově variabilními distribučními okny. Pryč jsou časy, kdy studia slibovala nasazení filmů na svých streamovacích službách po pouhých 45 dnech v kině. Filmy jako Black Adam, Thor: Láska jako hrom a Black Panther: Wakanda nechť žije ukázaly, že se nasazování na jednotlivé platformy začíná opět povážlivě natahovat. Považte sami. Doctor Strange šel z kin online za 47 dní, Thor potřeboval 62 dnů a Black Panther má nově stanovenou premiéru po 81 dnech od nasazení do kin. A to až v momentě, kdy začalo být jasné, že kvůli převaze Avatara další velké miliony z kinosálů nevytěží.

Megahit Avatar: The Way of Water je však výrazně větší kolos než zmíněné komiksové velkofilmy a vzhledem k nízkým poklesům tržeb začíná být jasně patrné, že dalece překoná dosavadní způsob distribuce a půjde ve šlépějích prvního filmu, jehož tehdejší nasazení pro domácnosti se rovněž měsíce odkládalo. Avatar: The Way of Water aktuálně míří k metě 1,5 miliardy dolarů celosvětově a vzhledem k nízkým týdenním propadům (v uplynulém týdnu v USA film dokonce komerčně povyrostl o pět procent oproti Vánocům) a slabé konkurenci bude řádit až do půlky února, kdy do kin vstoupí Ant-Man And The Wasp: Quantumania.

Premiéra na Den Země?

Očekávaný závěr trilogie Mravenčího muže Avatarovi konečně sebere 3D a IMAX sály, to však pro Cameronův velkofilm nemusí být problémem. Pokud budou diváci i v osekaných termínech dále mířit do kin a hrnout účetním miliony dolarů, studio bude nasazení filmu online nadále odkládat. Vzhledem ke stávajícímu úspěchu se tak dá předpokládat, že Avatar využije minimálně před pandemií standardních 90 dní hájení v kinech před nasazením online, což by znamenalo, že by film vstoupil na Disney Plus až někdy v polovině března. Mnohem pravděpodobnější však je, že film půjde ve šlépějích prvního filmu, který si počkal až do dubna a svůj release pro domácnosti spojil s oslavami Dne Země. Ty i letos nastanou 22. dubna a jedná se i vzhledem k ekologickému poselství filmu o ideální termín. Extrémní variantou je pak 8. červen, kdy se slaví Světový den oceánů. Cameron by tímto datem šel ve stopách rovněž hodně pozdrženého vydání Top Gun: Maverick. Oficiálně však Disney zatím nic nepotvrdil. Sami jsme tedy zvědaví, zda se s touto logickou úvahou trefíme do černého. Dřívější než březnové nasazení ale určitě nečekejte. Ostatně pokud jste film doposud neviděli, měli byste spíš než na vyčkávání vsadit na návštěvu kina. Stojí to za to. Již dříve jsme zpracovali, které verze jsou v tuzemsku dostupné.

Zdroj: CBM

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  11 002 zobrazení   504 se líbí
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix zrušil jeden z největších nových sci-fi seriálů. Uzavření příběhu se nedočkáme
Netflix zrušil jeden z největších nových sci-fi seriálů. Uzavření příběhu se nedočkáme
03.01.2023 15:12:00 | Filmové novinky

Netflix i na počátku nového roku pokračuje v nemilosrdném rušení nerentabilních projektů. Poslední obětí této praktiky je vysokorozpočtové sci-fi od tvůrců seriálového hitu Dark.

Je 2. řada Wednesday v ohrožení? Fanoušky hitu Netflixu vystrašily zákulisní zprávy
Je 2. řada Wednesday v ohrožení? Fanoušky hitu Netflixu vystrašily zákulisní zprávy
03.01.2023 14:40:00 | Filmové novinky

Seriál Wednesday sice patří mezi největší hity Netflixu, nyní se však zdá, že by vůbec nemusel dostat očekávanou druhou řadu. Do tvorby pokračování totiž vstupují závažné zákulisní problémy.

Avatar 3 nabídne nečekané padouchy. Čeká nás ohnivé peklo
Avatar 3 nabídne nečekané padouchy. Čeká nás ohnivé peklo
02.01.2023 19:00:00 | Filmové novinky

Jelikož o úspěchu filmu Avatar: The Way of Water již nemůže být pochyb, je na místě se ptát, o čem vlastně třetí film bude? Závěr druhé části nabízí určité indicie, přičemž tvůrci nově nabídli další detaily. Na Pandoru mimo jiné míří noví zloduši.

Black Panther 2 míří konečně online. Exkluzivně dostane vylepšenou verzi
Black Panther 2 míří konečně online. Exkluzivně dostane vylepšenou verzi
02.01.2023 17:50:00 | Filmové novinky

Disney a Marvel konečně oznámili, kdy se nový megahit Black Panther: Wakanda nechť žije podívá na streamovací služby. Fanoušci komiksů si tentokrát počkají déle, než bylo v poslední době obvyklé.