FB pixel TP pixel
Megahit Avatar opět láme rekordy. Nový milník překonal jako první film historie © 20th Century Fox

Megahit Avatar opět láme rekordy. Nový milník překonal jako první film historie

S blížící se premiérou dlouho očekávaného pokračování Avatar: The Way of Water byl první díl filmové série opět uveden do kin. Avatar z roku 2009 byl uveden na dva týdny na celkem 40 trzích, díky čemuž jedničce připsal dalších bezmála 57 miliónů dolarů.

6. 10. 2022 12:20 | Filmové novinky

18 miliónů dolarů Avatar utržil na domácím trhu, tj. v USA, zatímco dalších 39 miliónů vydělal za hranicemi Spojených států. Celkem se tak jednička momentálně pyšní částkou 2,905 miliard dolarů a je jediným filmem, který hranici 2,9 miliard dolarů překonal. Porovnáme-li tržby Avatara na jeho domácím trhu, vydělal film 780 miliónů. Jde tak o čtvrté nejúspěšnější uvedení na americkém trhu. Lépe si v Americe vedly už jen marvelovky a Star Wars – Spider-Man: Bez domova (814 miliónů dolarů), Avengers: Endgame (858 miliónů dolarů v roce 2019) a Star Wars: Síla se probouzí (936 miliónů dolarů v roce 2015). Přihlídneme-li k inflaci, která v Americe od roku 2009 vzrostla, vydělal první Avatar na domácím trhu celkem 916 miliónů dolarů.

A co nám výše uvedená čísla říkají? Jednak, že velká část výdělku Avatara pochází ze světového trhu a také to, že v Americe jsou momentálně velmi populární komiksové filmy a Star Wars. O to větší úspěch Avatar je, neboť film jako takový není adaptací komiksové předlohy, ani se nejedná o spin-off ze světa Star Wars. Přestože v něm najdeme řadu paralel s jinými filmy, jde o svět, který vzešel z hlavy Jamese Camerona. Vraťme se ale k číslům. Avatar se nestal nejvýdělečnějším filmem hned po svém uvedení. Přetočíme-li hodiny zpět do roku 2009, zjistíme, že za otevírací víkend vydělal „pouhých“ 77 miliónů dolarů. Navíc šlo až o druhý nejúspěšnějším film měsíce. Prvním se tehdy stal postapokalyptický snímek Já, legenda s Willem Smithem v hlavní roli. Vše se změnilo až v nastávajících týdnech, kdy Avatar naprosto ovládl kina a během pár měsíců vydělal dokonce víc než Cameronův předchozí film Titanic.

Avatar čtyřikrát v kinech

Za 13 let od svého prvního uvedení se Avatar do kin podíval hned čtyřikrát. Vyjma premiéry v roce 2009 jsme se jej dočkali ještě v roce 2011, kdy diváci dostali prodlouženou verzi, která v kinech vydělala celosvětově dalších 45 miliónů dolarů. Další, tentokrát lokálně cílené znovuuvedení, přišlo v roce 2020. Šlo o uvedení v tzv. asijsko-pacifickém regionu, na které v roce 2021 navázalo speciální uvedení v Číně. Počtvrté se Avatar do kin podíval letos, díky čemuž sesadil z prvního místa nejvýdělečnějších filmů marvelovku Avengers: Endgame. Snímek Endgame o post nejvýdělečnějšího filmu bojoval tvrdě. I v tomto případě se jednalo o znovuuvedení v Číně za jediným účelem, trumfnout Avatara. To se filmu také úspěšně povedlo, na prvním místě se však neudržel dlouho. Avatar se tak s výdělkem necelých 3 miliard dolarů může opět pyšnit prvním místem. V nejlepší pětce mimo něj najdeme také již zmíněné filmy Avengers: Endgame (2,797 miliard dolarů), Titanic (2,2 miliard dolarů), Star Wars: Síla se probouzí (2,06 miliard dolarů) a Avengers: Infinity War (2,04 miliard dolarů).

Již letos se můžeme těšit na zbrusu nové pokračování z měsíce Pandora. Do dvojky Avatara se vrací většina původního obsazení a sice Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang a samozřejmě i Sigourney Weaver. Nově se můžeme těšit na jména jako Cliff Curtis, Edie Falco, Jemaine Clement, Kate Winslet, Michelle Yeoh, Brendan Cowell a Vin Diesel. Do našich kin dorazí Avatar: The Way of Water již 15. prosince 2022. O rok později bychom se měli dočkat hned třetího pokračování, které se natáčelo souběžně s druhým dílem. V následujících letech by pak sérii měl rozšířit také čtvrtý a pátý díl.

Zdroj: Collider

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Vojtěch Balák
Filmový a seriálový nadšenec, který se rád pohybuje v audiovizuálním světě a ještě raději o něm píše. Milovník hororů a sci-fi všeho druhu. Rád nahlédne i do komiksového světa, zvláště pak do toho plného živých mrtvých. Když zrovna nekouká na film, cestuje, fotí a dělá grafiku.
Nejšílenější sci-fi roku je konečně online! Diváci ho milují i nenávidí
Nejšílenější sci-fi roku je konečně online! Diváci ho milují i nenávidí
05.10.2022 16:00:00 | Filmové novinky

Jestli jste si mysleli, že Doctor Strange v multivesmíru šílenství byl pořádný blázinec o paralelních světech, ještě jste neviděli novinku režijního dua The Daniels. Ta vám totiž brány imaginace teprve rozkopne dokořán!

Avengers 6 budou cestovat multivesmírem. Konečně mají stěžejního tvůrce
Avengers 6 budou cestovat multivesmírem. Konečně mají stěžejního tvůrce
04.10.2022 12:15:00 | Filmové novinky

I když aktuálně běží teprve čtvrtá fáze Marvel Cinematic Universe, architekt celého sdíleného univerza, Kevin Feige, nedávno představil plány na šestou. Ta vyvrcholí adaptací legendárního komiksu Secret Wars a scenáristicky ji zaštítí muž, který do multiverza v rámci MCU už několikrát nahlédl.

Hororová událost roku míří na Netflix. Mrazivý trailer odhaluje zvrácenou podívanou
Hororová událost roku míří na Netflix. Mrazivý trailer odhaluje zvrácenou podívanou
04.10.2022 9:00:00 | Filmové novinky

Ještě před tím, než se na obrazovky Netflixu v prosinci dostane očekávaná animovaná verze Pinocchia od vizuálního mága Guillerma Del Tora, připravil si tento režisér lahůdku pro fandy hororů v podobě osmidílné antologie.

Velkolepý trailer Black Panthera 2 odhalil i nového Iron Mana!
Velkolepý trailer Black Panthera 2 odhalil i nového Iron Mana!
03.10.2022 15:50:00 | Filmové novinky

Marvel ukázal nový trailer na svůj očekávaný podzimní blockbuster Black Panther: Wakanda nechť žije. Fanoušci se mohou těšit na spoustu nových záběrů, mezi nimiž nechybí ani nástupce Iron Mana.