FB pixel TP pixel
Takhle se zrodil Nolanův Batman. Podívejte se na skvělý herecký test Christiana Balea © Warner Bros.

Takhle se zrodil Nolanův Batman. Podívejte se na skvělý herecký test Christiana Balea

Batman začíná z roku 2005 znamenal renesanci netopýřího hrdiny a položil základy jedné z nejlepších komiksových trilogií všech dob. Otázkou zůstává, zda by se to Christopheru Nolanovi povedlo, kdyby netrefil klíčový casting Bruce Waynea/Batmana, kterého nakonec ztvárnil Christian Bale. Testovací záběry ukazují, že byl jasnou volbou.

13. 6. 2023 16:20 | Filmové novinky

Nolan začal svého Batmana, který měl být restartem série po katastrofickém přijetí snímku Batman a Robin, chystat v lednu 2003, když spojil síly s Davidem S. Goyerem na sepsání scénáře. Nolanovým cílem bylo Batmana polidštit a vytvořit realistickou verzi Temného rytíře, která doposud nebyla dle jeho slov stvořena. Od začátku bylo záměrem vytvořit samotný origin postavy, který předchozí filmy pouze nastínily, ale nikdy neukázaly. Nolan se chtěl obecně odtrhnout od předchozích zpracování, což nakonec vedlo jeho ruku i při výběru padouchů, kteří se nesměli v dřívějších zpracováních (včetně Batmana ze 60. let) objevit.

Bale a ti druzí

Již v průběhu roku 2003 začalo obsazování hlavní role, přičemž mezi kandidáty na titulní roli Batmana byla celá řada zajímavých herců. Ve výběru byli mimo jiné Eion Bailey, Henry Cavill, budoucí Joker Heath Ledger, Billy Crudup, Hugh Dancy, Angel ze seriálu Buffy David Boreanaz, Cillian Murphy a Christian Bale, který se nakonec Batmanem v září 2003 skutečně stal. Výběr ale nebyl jednoduchý a do užšího výběru s dnes nezaměnitelným hereckým chameleonem se dostal i Cillian Murphy a Eion Bailey. Sami si můžete udělat obrázek o tom, kdo byl nejlepší Batman, protože existují nahrávky z testů, v nichž všichni tři herci vystupují v kostýmu ze snímku Batman navždy.

Proti Baleovi v době castingu mluvila jeho doslova muší váha, protože se vzpamatovával z natáčení snímku Mechanik. Nolanovi a Goyerovi však imponovaly hercovy jiné přednosti. Nolan oceňoval, že Bale nabízel rovnováhu mezi temnou a světlou stránkou komiksového superhrdiny. Goyer si na herci cenil ojedinělou vlastnost hrát dobře nejen Batman, nebo Bruce Waynea, nýbrž obě polohy. Což je něco, s čím měli v předchozích verzích problém jak Val Kilmer, tak George Clooney. A s čím očividně zápolili i Bailey (solidní Wayne, směšný Batman) a Murphy (solidní Batman a šíleně působící Wayne). Ztráta hmotnosti se navíc ukázala jako úplná malichernost, když Bale dokázal za pár měsíců nabrat 45 kilogramů svalů, čímž dokonce o 14 kilogramů překročil požadavky a musel pro změnu hubnout.

Z hrdiny padouchem

Ačkoli Cillian Murphy neuspěl jako Batman, Christophera Nolana svým výkonem a vzhledem zaujal natolik, že se rozhodl herce obsadit jako psychiatra Jonathana Cranea alias padoucha Scarecrowa. Pro Murphyho mluvila hlavně jeho ostře řezaná tvář a výrazné oči, které ho předurčily i pro jiné role psychopatů a sociopatů. Ostatně i na samotné nahrávce je vidět, že jako Batman by byl se svými rysy snadno rozpoznatelný. A jen tak mimochodem, na hereckém testu s Balem si můžete povšimnout zad herečky Amy Adams, která se nakonec sama dočkala role v DC Comics ve filmu Muž z oceli jako Lois Lane.

Zdroj: Screenrant / LA Times

 7 zobrazení  
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix rozjel týden velkých novinek. Přidal Venom 2 a chystá sci-fi, akci i romantiku
Netflix rozjel týden velkých novinek. Přidal Venom 2 a chystá sci-fi, akci i romantiku
12.06.2023 17:45:00 | Filmové novinky

Streamovací obr Netflix má před sebou jeden z největších týdnů za poslední měsíce. Hned v pondělí odstartoval komiksovým hitem Venom 2, chystá ale i další díl Vyproštění a jiné novinky. Mimo jiné temnou sci-fi a historickou romanci. Dočkají se i milovníci přírody.

Marigold ve třetí řadě Zaklínače nebude jen šaškem. Konečně má důležitější roli
Marigold ve třetí řadě Zaklínače nebude jen šaškem. Konečně má důležitější roli
12.06.2023 17:10:00 | Filmové novinky

Jednou z nejoblíbenějších postav seriálového Zaklínače je určitě Marigold v podání Joey Bateyho. Ten nyní prozradil, že neomalený bard ve třetí řadě Zaklínače sehraje větší roli a bude víc než jen komickou postavou.

Nejlepší filmy roku konečně online. Dorazil nový Rocky i velebení kanibalové
Nejlepší filmy roku konečně online. Dorazil nový Rocky i velebení kanibalové
12.06.2023 15:45:00 | Filmové novinky

Velmi milá překvapení nabízí v posledních dnech streamovací služba Amazon Prime Video. Ta totiž přidala celou sérii Rocky, v níž nově nechybí ani velmi očekávaná novinka Creed III. Naprostým zjevením je pak přítomnost kanibalistického hitu s Timothée Chalametem.

Iron Man má vlastní Top Gear! Downey Jr. v traileru předělává luxusní sbírku veteránů
Iron Man má vlastní Top Gear! Downey Jr. v traileru předělává luxusní sbírku veteránů
11.06.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Mysleli jste si, že Robert Downey Jr. a Tony Stark mají společnou jen zálibu v hezkých ženách a návykových látkách? Omyl. Souzní také v lásce k vozidlům všeho druhu. Downey během své kariéry nasbíral hezkou řádku veteránů a nyní s nimi hodlá ulehčit planetě Zemi.