FB pixel TP pixel
Co znamená potitulková scéna Black Widow pro budoucnost Marvelu? © TMDB

Co znamená potitulková scéna Black Widow pro budoucnost Marvelu?

Ačkoli se nejnovější a dlouho odkládaná marvelovka může jevit jako poněkud mdlá a zbytečná výplň dosavadní komiksové ságy, potitulková scéna jasně naznačuje, co nás již brzy čeká a nemine.

Zajímavosti

Ještě než se pustíme do toho, co všechno definitivně poslední scéna Black Widow znamená, řekněme si jednu podstatnou věc - TENTO TEXT OBSAHUJE SPOILERY! A když teď máme tento nutný úvod za sebou, pojďme na to.

Pokud jste poslední roky nežili na jiné planetě, pak pravděpodobně víte, že Natasha Romanoff alias Black Widow je mrtvá, protože zemřela při snaze Avengers získat mocný Soul Stone, kvůli čemuž se obětovala ve prostěch svého nejlepšího přítele Clinta Bartona alias Hawkeye. Na úplném konci nejnovější marvelovky nám tento moment tvůrci slovně připomenou, protože film končí příchodem Yeleny Belové (Florence Pugh) k hrobu její sestry, na kterém stojí "Dcera, sestra, Avenger." Yelena ale není u hrobu sama, neboť se u něj záhy objeví i tajemná postava Val v podání Julie Louis-Dreyfus. A pokud jste doposud neviděli seriál The Falcon and the Winter Soldier, pak musíte být zákonitě zmatení, neboť se Marvel vůbec neobtěžuje vysvětlovat, koho vlastně oblíbená herečka hraje. Vtipná je na tom skutečnost, že zmateně byste se cítili i v případě, že by Marvel poslal Black Widow do kin v původním předpandemickém termínu, neboť ten měl předcházet premiéře již zmíněné seriálové týmovce nejlepších kámošů Kapitána Ameriky, která postavu Val blíže představuje a dokonce zobrazuje naverbování US Agenta Johna Walkera do jejích služeb.

Co znamená potitulková scéna Black Widow pro budoucnost Marvelu? © TMDB

Louis-Dreyfus hraje Valentinu Allegru de Fontaine, která je v komiksovém světě známá jako Madame Hydra, což samo o sobě značí, že se nejedná zrovna o pozitivní postavu. Valentina je v podstatě takový odvrácený Nick Fury a jejím ultimátním cílem je podle dosavadních informací a jejích filmových a seriálových výstupů sestavení vlastního týmu (super)hrdinů, kteří jsou ale výrazně ambivalentnější a nekompromisnější než dobráčtí Avengeři. Ostatně právě proto se tomuhle týmu antihrdinů říká v komiksech Dark Avengers. A jak zjišťujeme z konce Black Widow, který se na rozdíl od zbytku filmu odehrává po událostech Avengers: Endgame, Valentina již zvládla do svých služeb naverbovat právě i Yelenu Belovou, která pro ni plní nejrůznější mise. Nezdá se ale, že by se jí její práce zrovna líbila, a proto Valentina tahá z rukávu silný trumf - mstu.

A tady přichází zajímavý moment, který musí řadě diváků vrtat hlavou, cílem Yeleny totiž není nikdo jiný než Hawkeye s tváří Jeremyho Rennera. Objeví se snad v Black Widow 2? Kdepak. Yelena Belová se naopak objeví v seriálu Hawkeye, který dorazí již tento podzim (premiéra nebyla doposud stanovena) a Clint Barton v něm bude předávat hrdinské žezlo chráněnce Kate Bishop. Zjevně ale bude prchat před Yelenou, která na rozdíl od diváků netuší, že Natasha na Vormiru svůj život obětovala a nebyla zavražděna. Právě to ji totiž Valentina bulíkuje, aby se zbavila jednoho z Avengerů. Jak navíc během Black Widow zjišťujeme, Yelena nemá Clinta zrovna v lásce, neboť její sestru přetáhl na stranu dobráků z SHIELDu a tím ji od Yeleny odtrhnul. Yelena má tudíž na Clinta solidní pifku hned ze dvou důvodů a v seriálu o Hawkeyovi bude sloužit jako hlavní padouch, který - jak asi tušíte - postupně dojde k prozření, co se vlastně během Avengers: Endgame stalo.

Co znamená potitulková scéna Black Widow pro budoucnost Marvelu? © TMDB

To zároveň značí, že ani Hawkeye nebude marvelovským seriálem, který se konečně vydá vstříc novým výzvám. Místo nich se bude zjevně opět hodně vzpomínat na minulost a vyrovnávat se se vším, co Marvel v uplynulé dekádě vybudoval. Upřímně řečeno, po třech seriálech na Disney+ a dvou kinofilmech (kromě Black Widow i Spider-Man: Daleko od domova) zní něco takového neuvěřitelně únavně, jako by se marvelovský tým bál udělat za Endgame konečně tlustou čáru a místo toho se neustále rochnil v tom, co bylo a zřejmě již nikdy nebude. Pro Clinta se samozřejmě bude jednat o zajímavou výzvu, protože bude muset pravděpodobně další Black Widow přesvědčit, aby zběhla na stranu dobráků, což se v tomto případě nemusí zcela povést.

A pak zde máme samotný potenciál zmíněných Dark Avengers, o jejichž vzniku si teď už musí štěbětat každý vrabec na komiksovém okapu. Dokud Val verbovala jen Johna Walkera, mohlo se jednat o slepou uličku a otevřená vrátka do budoucna. Po angažování Yeleny je ale jasné, že Marvel má širší plán, který čítá verbovačku nelítostného týmu antigerojů, kteří se nebojí sáhnout k tvrdším a méně etickým prostředkům. A jelikož v Black Widow přežije i samotný(á) Taskmaster, i zde je možnost budoucího přidání do nabídky alternativních Avengers. Potitulková scéna z Black Widow ovšem naznačuje jeden, pro řadu filmových fanoušků Marvelu smutný fakt - bez seriálů si prostě nevrznete. Kevin Feige ostatně již dříve vyhrožoval, že filmový a seriálový svět MCU bude vzájemně provázaný, nikdo ale asi nečekal, že v rámci těchto rozdílných médií, z nichž to seriálové není ani globální legálně dostupné, bude hrát takto výraznou roli v budování čtvrté a možná i páté a šesté fáze marvelovského universa.

Co znamená potitulková scéna Black Widow pro budoucnost Marvelu? © TMDB

To s sebou přináší řadu problémů. Jednak již zmíněný problém s nedostupností seriálů v řadě zemí bez nutnosti používat torrenty a také neoddiskutovatelnou únavnost samotného marvelovského snažení, které nyní de facto servíruje každý měsíc nový titul. Ať už v kině či na streamovací platformě. A ještě do konce roku stihne kromě Hawkeye také Ms. Marvel, a do kin pošle Shang-Chiho, Eternals a Spider-Mana. Nevím, jak vy, ale ačkoli jsem velký fanda Marvelu, tohle tempo je i pro mě neskutečně vražedné, obzvlášť ve chvíli, kdy projekty komiksového giganta nejsou žádné vyložené pecky, ale spíše obstojné výplňovky, které dějově především stojí na místě, anebo hledí do minulosti, se kterou se snaží mentálně vypořádat. Aktuální fáze MCU, která s Black Widow oficiálně startuje, zatím působí jako nejisté přešlapování na místě, které jen pomaloučku vykládá na stůl nové karty. Tak snad se z nich začnou postupky rýsovat dřív, než je poskládají kamarádky nuda a únava z prozatím nikterak ambiciózně vypadajících plánů na rozvoj MCU.

 9 854 zobrazení  
10 důvodů, proč milujeme Florence Pugh a vy byste měli taky
10 důvodů, proč milujeme Florence Pugh a vy byste měli taky
07.07.2021 18:00:00 | Zajímavosti

Když se v roce 2016 objevila v roli chladnokrevné paní domu v Lady Macbeth, nikdo netušil, o koho se jedná, ale všem ihned přirostla k srdci. O tři roky později se Florence Pugh dočkala své první oscarové nominace a nám nezbývá než tuhle svéhlavou a talentovanou Britku víc a víc obdivovat.

Pattinsonův Batman: Co všechno víme o novém filmu s netopýřím mužem?
Pattinsonův Batman: Co všechno víme o novém filmu s netopýřím mužem?
22.06.2021 7:00:00 | Zajímavosti

Režisér Matt Reeves dokončil hlavní fázi natáčení asi nejočekávanějšího DC filmu příštích let - nové Batmanovy sólovky. Co a hlavně kdo nás v ní čeká? Shrnuli jsme vše, co zatím o nové misi slavného hrdiny víme.

Vražda ze V zajetí démonů 3 se opravdu stala. Jak případ probíhal?
Vražda ze V zajetí démonů 3 se opravdu stala. Jak případ probíhal?
13.06.2021 6:00:00 | Zajímavosti

I třetí film ze série V zajetí démonů vychází ze skutečných událostí. Tentokrát se s Warrenovými vydáme do 80. let, kdy řešili vraždu, která měla být způsobená posednutím démonem.

10 důvodů, proč je Tom Hiddleston naprosto boží
10 důvodů, proč je Tom Hiddleston naprosto boží
09.06.2021 7:00:00 | Zajímavosti

Od prvního vystoupení v roli Lokiho Tom Hiddleston uhranul miliony diváků svým herectvím i charismatem. A skvělý rozhodně nebyl jen v roli zrádného Thorova bratra. Zajímavý ovšem je i mimo filmové fikční světy.