FB pixel TP pixel
Nová konkurence Netflixu odstartovala v Česku. Nabízí exkluzivní sportovní přenosy © Canal+

Nová konkurence Netflixu odstartovala v Česku. Nabízí exkluzivní sportovní přenosy

Nový měsíc a s ním nová streamovací platforma v Česku. Původem francouzská služba se dnešním dnem rozšiřuje k nám a za 189 Kč nabídne několik stovek filmů a seriálů. Chystá také původní lokální tvorbu, největším esem však budou sportovní práva na Premier League.

28. 4. 2023 13:00 | Streaming novinky

O Canal+

Jak jsme popisovali před 2 týdny, Canal+ patří pod mediální konglomerát StudioCanal, který má velkou tradici nejen v rodné Francii, ale i na celém kontinentu a vlastně i celém světě. Jedná se o jednu z mála evropských společností, které o sobě mohou tvrdit, že jsou něco jako “hollywoodské studio”. Streamovací platforma Canal+ vznikla v rodné Francii už v roce 2008, od té doby se rozšířila do dalších zemí a když započítáme i Afriku či jihovýchodní Asii, má 25,5 milionů předplatitelů. A nyní chce další také z Česka a Slovenska, kam se dnes rozšiřuje.

Canal+ v Česku

Nová konkurence Netflixu odstartovala v Česku. Nabízí exkluzivní sportovní přenosy © Canal+

Společnost Canal+ resp. její mateřský vlastník, v Česku i na Slovensku už ale nějaký pátek jsou. Prostřednictvím kabelových kanálů Canal+ Sport a nově Canal+ Action už můžete sport a filmy sledovat klasicky v televizi. Jestliže máte satelitní televizi Skylink nebo FreeSat, tak tu si StudioCanal resp. sekce M7 před pár lety koupila a patříte mezi cca 1,5 milionů Čechů a Slováků, jejichž služby také nesou tuto značku. StudioCanal také nedávno plně pohltilo distribuční společnosti SPI, která nejen u nás provozuje filmové kanály FilmBox a streamovací službu FilmBox+. A do tohoto košatého systému nyní nově zapadá streamovací služba Canal+.

Canal+ platforma a předplatné

Jestliže jste zákazníkem operátora Skylinku a máte balíček obsahující Canal+ (například Kombi), dostanete obsah z Canal+ přímo v aplikaci Skylink. Pokud máte přes jiného operátora předplacený balíček, který obsahuje Canal+ Sport či Canal+ Action, součástí nyní je také možnost získat přístup do streamovací služby Canal+. Takhle to fungovalo už částečně dříve, ale platforma se nyní vyměnila za tu, která je standardem všude ve světě. A umožňuje tím pádem získat i předplatné napřímo, aniž byste měli dříve něco od Skylinku nebo Canal+. Měsíční předplatné činí 189 Kč (7,49 eura) a lze ho platit buď kartou nebo PayPalem na webu. Přímé propojení s FilmBox+ (kanály či službou) zatím služba nenabízí.

Aplikace pro Canal+

Nová konkurence Netflixu odstartovala v Česku. Nabízí exkluzivní sportovní přenosy © Canal+

Sledovat Canal+ lze díky téměř celosvětovému záběru na hezkém množství platforem. Standardem jsou aplikace pro chytré telefony Apple či Android. Canal+ také podporuje například Apple TV či u nás ne moc rozšířené platformy FireTV Stick od Amazonu. Rozšiřuje se také podpora chytrých televizích od Samsungu (2017 a výše) nebo LG (webOS v 3.5 a a vyšší). Herní konzole zatím v nabídce nejsou. Sledovat filmy lze až na 4 zařízeních zároveň, filmové kanály jsou omezené na 2 zařízení.

Kvalita a výbava Canal+

Sledovat na Canal+ můžete jednak několik set videí (seznam viz dále) či samotné lineární vysílání Canal+ Sport a Canal+ Action. Samostatnou kapitolou je Sport, na to se také mrkneme extra. Technická kvalita je standardní. Všechna videa jsou max HD, podporu 4K služba nemá a nechystá. K dispozici je český dabing či původní verze s českými titulky. Žádné vychytávky typu Dolby Atmos, HDR atd. také nečekejte. Dabing odpovídá tomu, že pro něj získala práva stanice Canal+ dříve, proto je česká lokalizace prakticky stoprocentní.

Canal+ a Sport

Historicky největším klenotem kanálu Canal+ jsou sportovní přenosy a především práva na anglickou fotbalovou Premier League. Jako předplatitelé máte možnost si pustit nejen živé vysílání pokud právě fotbal běží, ale mrknout se zpětně i do archivu aktuální sezóny a pouštět si pořady zpětně. Okolo fotbalu je Canal+ hodně pečlivý, takže má i vlastní české komentátory, fotbalové studio, reportáže a další pořady. Ostatně proto tiskovou konferenci pro novináře spolukomentoval legendární Jaromír Bosák, v jednom z pořadů bude vystupovat i Karel Poborský. A Canal+ nedávno projevil zájem i o práva na českou fotbalovou ligu.

Filmy na Canal+

Nová konkurence Netflixu odstartovala v Česku. Nabízí exkluzivní sportovní přenosy © A24

Aktuálně evidujeme v nabídce necelých 500 filmů, z nichž ale naprostou většinu si budete pamatovat z jiných streamovacích platforem. Vlajkovou lodí je aktuálně oscarový vítěz Všechno, všude, najednou, ten je však dostupný i jinde. Hodně filmů pochází ze stáje hollywoodského studia MGM (Rocky), které by člověk čekal dnes už mnohem více na Amazon Prime Video, dále několik menších věcí v koprodukci s Paramountem ( Paranormal Activity) či Warnery (Zmizení, Transcendence). Zbytek jsou nezávislé filmy různé kvality i stáří, kořením je něco málo českých filmů (Bába z ledu, Snowboarďáci). Bohužel jsme se zatím nedočkali filmů zkrachovalého studia Carolco, jehož práva vlastní právě Canal+ a bylo tak šancí konečně mít online starší pecky jako Terminátor 2 nebo Cliffhanger. Seznam filmů a seriálů najdete zde.

Seriály na Canal+

Nová konkurence Netflixu odstartovala v Česku. Nabízí exkluzivní sportovní přenosy © Canal+

V nabídce je potom i několik desítek seriálů (The Responder, Kruk), které patří do původní tvorby Canal+ vyrobené v rozmezí několika posledních let. Není to rozhodně kompletní výčet a ty nejslavnější (Veliká, Špión) chybí, protože už jsou předprodané jinam. Ne každý nový a promovaný titul stojí za to vypíchnout, na tiskové konferenci propagovaný nový Django (v nabídce od 4. května) má aktuálně na IMDB nelichotivé hodnocení 43 %. Platí každopádně, že původní tvorba Canal+ bude vždy postupně přibývat i do našich končin a čekejte tak jednotky nových původních seriálů za rok. Ohlášená spolupráce s Apple TV+ je zatím pouze v začátcích a nic z něj v nabídce aktuálně nenajdete.

Původní česká tvorba

Příjemným překvapením je oznámení české účasti v této původní tvorbě. V nabídce už nyní najdete dva roky starý seriál Planeta Singles: Osm příběhů, jeden díl se natáčel i v Praze a hraje v něm Zdeněk Piškula. Do budoucna chystá Canal+ českou filmařskou scénu dál využít, takže byl ohlášen vznik seriálu Dcera národa, žánrově romantická komedie z 19. století v hlavní roli s dcerou Karla Havlíčka Borovského, a s kredity tvůrců jako Miro Šifra, Lucie Vaňková a Matěj Chlupáček. Premiéru čekejte nejdříve za rok.

Canal+ a konkurence

Služba přichází do již slušně zaplněného českého trhu, kde v únoru vznikly další dvě streamovací služby (Prima+ a SkyShowtime) a už nějaký ten pátek se perou mezi sebou Netflix, HBO Max, Disney+ či Voyo. Prosadit se v takové konkurenci je pro každého nového hráče těžké a Canal+ sám na tiskovce přiznal, že nehodlá této špičce plně konkurovat. Za svoji výhodu považuje to, že služba se otevře až pro již zmíněných 1,5 miliónů zákazníků Skylink. A vzhledem k silné orientaci na sportovní práva v čele s Premier League se dá čekat, že cílová skupina bude někde jinde. Ve filmové či seriálové nabídce nepřináší prakticky nic nového a technicky také neohromí. Uvidíme, co chystaná česká seriálová tvorba.

Zdroj: Tisková zpráva Canal+

 4 760 zobrazení   22 se líbí
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Třetí řada Zaklínače se omluví fanouškům. Tvůrci napraví klíčové vztahy z knih
Třetí řada Zaklínače se omluví fanouškům. Tvůrci napraví klíčové vztahy z knih
28.04.2023 11:50:00 | Streaming novinky

Už za dva měsíce se na Netflix již potřetí vrátí seriál Zaklínač i Geralt z Rivie, naposledy v podání Henryho Cavilla. Fanoušci mají své oprávněné obavy, nicméně uniklé informace právě z chystané třetí řady nyní ukázaly, jakým způsobem chtějí tvůrci napravit minimálně vztah Geralta a Yennefer.

Filmy od Netflixu v kinech nečekejte. Šéf služby má jinou strategii úspěchu
Filmy od Netflixu v kinech nečekejte. Šéf služby má jinou strategii úspěchu
21.04.2023 10:00:00 | Streaming novinky

Apple a Amazon před nedávnem oznámili změnu strategie, když se rozhodli promítat vybrané filmy v kinech v široké distribuci. Co na to Netflix?

Netflix roste pomaleji, než se čekalo. Zákaz sdílení účtů se mu ale vymstil jen někde
Netflix roste pomaleji, než se čekalo. Zákaz sdílení účtů se mu ale vymstil jen někde
19.04.2023 12:20:00 | Streaming novinky

Další čtvrtletí je za námi a Netflix tak jako vždy reportuje svoje čísla. Streamer má za sebou slabší čtvrtletí a přidal jen 1,75 milionů uživatelů, burza si přála alespoň 2,5 milionu. Celkově ale stále neochvějně vede a hlásí úspěchy s novým předplatným za reklamu i zákazem sdílení účtů.

Netflixu roste v Česku masivní konkurence. Canal+ posiluje a má dohodu i s Apple
Netflixu roste v Česku masivní konkurence. Canal+ posiluje a má dohodu i s Apple
14.04.2023 16:15:00 | Streaming novinky

Společnost Canal+ není v mediálním ani streamovacím světě žádným nováčkem a ve své domovské Francii patří ke špičce. Podle všech indicií se chystá také do České republiky se svojí streamovací službou v plné parádě. A není to jediná novinka, která se okolo ní v poslední době vyrojila.