FB pixel TP pixel
Netflix roste pomaleji, než se čekalo. Zákaz sdílení účtů se mu ale vymstil jen někde © Netflix

Netflix roste pomaleji, než se čekalo. Zákaz sdílení účtů se mu ale vymstil jen někde

Další čtvrtletí je za námi a Netflix tak jako vždy reportuje svoje čísla. Streamer má za sebou slabší čtvrtletí a přidal jen 1,75 milionů uživatelů, burza si přála alespoň 2,5 milionu. Celkově ale stále neochvějně vede a hlásí úspěchy s novým předplatným za reklamu i zákazem sdílení účtů.

19. 4. 2023 12:20 | Streaming novinky

Poté, co Netflix přidal za poslední čtvrtletí roku 2022 hned 7,5 milionů nových předplatitelů, byly očekávaní analytiků, akcionářů či obchodníků zvýšená, ale cíl 2,5 milionů nepadl. Netflix přidal jen 1,75 milionů, což zní jako malé číslo, ale pro srovnání je nutné uvést, že minulý rok stejnou dobou musel nejen kvůli stažení z Ruska odepsat poprvé v historii 200 tisíc účtu mínus. Celkově už má nyní k 31. březnu 2023 dohromady 232,5 milionů předplatitelů. Při pohledu na jednotlivé regiony je vidět, že jeho růst v severní Americe se prakticky zastavil (plus 100 tisíc), poprvé ovšem klesl (o 400 tisíc) v Latinské Americe. Růst tak tedy táhla Evropa (plus 600 tisíc) a samozřejmě Asie + Pacifik (1,4 milionu). Největším regionem zůstává stále Evropa + Afrika + Blízký východ (77,3 milionů), následovaná severní Amerikou (74,4), Latinskou Amerikou (41,3) a Asií + Pacifikem (39,5).

Špatné ohlasy na zákaz sdílení účtů

Netflix ve své výroční zpráva přiznává, že zákaz sdílení účtu se nesetkal s příliš dobrou reakcí v Latinské Americe, což by šlo ruku v ruce s poklesem uživatelů. Pochvaluje si však nasazení v zemích jako je Kanada či Španělsko. Během dalšího čtvrtletí chystá nasazení v dalších zemích, a to včetně USA. Nevíme, zda to bude platit i pro Česko. Více spokojen je s reklamou, kde výnosy od uživatelů spojené s výnosy od zadavatelů reklamy překonaly už v průměru výnosy od středního tarifu bez reklam, proto se rozhodl i těm základním uživatelům zvýšit počet streamů a kvalitu a podpořit tak prodej nejlevnějšího tarifu. Opět zatím nevíme, kdy by měl dorazit k nám. Nenápadnou novinkou z výroční zprávy je oznámení vypnutí služby DVD.com, která kdysi Netflix odstartovala. Po 25 letech od spuštění, ano, slaví se zrovna v tyto dny, už si nebudete moci nechat zasílat DVDčka na půjčení domů.

Netflix slaví několik úspěchů

Za největší obsahové úspěchy Netflix považuje Vraždu na jachtě, novou řadu Outer Banks, seriálové překvápko Ginny a Georgia a samozřejmě Nočního agenta, který už je 6. nejpopulárnějším anglicky mluveným Netflix seriálem podle zhlédnutých hodin za první měsíc od premiéry. Druhá řada už byla odklepnuta, nebojte. Do aktuálního kvartálu může Netflix nasadit silnější zbraně jako je pokračování komiksovky Sweet Tooth: Chlapec s parožím či spin-off hitu Bridgertonovi, ještě před prázdninami se dočkáme i velmi očekávaného Vyproštění 2.

Na tahu je teď konkurence - zajímavé to bude hlavně u služby Disney+ (výsledky 10. 5.), která minulý kvartál dokonce klesla a z pozice dvojky (161,8 milionů) to bude mít v dohánění Netflixu těžší. Hody naopak čekají pravděpodobně 5. května u (HBO) Max, především díky The Last of Us, samostatná služba bez Discovery má odhadem cca 81 milionů uživatelů. Uvidíme, jak moc se daří také Paramount+ (56 milionů), ten už by mohl 4. května ukázat také čísla za SkyShowtime.

Zdroj: Variety

Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Netflixu roste v Česku masivní konkurence. Canal+ posiluje a má dohodu i s Apple
Netflixu roste v Česku masivní konkurence. Canal+ posiluje a má dohodu i s Apple
14.04.2023 16:15:00 | Streaming novinky

Společnost Canal+ není v mediálním ani streamovacím světě žádným nováčkem a ve své domovské Francii patří ke špičce. Podle všech indicií se chystá také do České republiky se svojí streamovací službou v plné parádě. A není to jediná novinka, která se okolo ní v poslední době vyrojila.

HBO Max definitivně končí. Nová služba slibuje seriál Harry Potter a 40 novinek měsíčně
HBO Max definitivně končí. Nová služba slibuje seriál Harry Potter a 40 novinek měsíčně
12.04.2023 20:00:00 | Streaming novinky

Tak je to oficiální. Společnost Warner Bros Discovery právě představila svoji budoucnost streamování. Nebude nosit jméno HBO Max, nýbrž jen Max.

Netflix mění přístup k tvorbě seriálů. Nechce tvořit propadáky, které hned zruší
Netflix mění přístup k tvorbě seriálů. Nechce tvořit propadáky, které hned zruší
09.04.2023 15:50:00 | Streaming novinky

Netflix se při svém vstupu na trh často vymezoval vůči tradičním televizím odlišným přístupem. Při výrobě seriálu se například obešel bez testovací pilotní epizody a vyráběl rovnou celou řadu. Tento model výroby se teď možná změní.

Aktuálně nejsledovanější seriál na Netflixu láme rekordy. Skoro nikdo ho nezná
Aktuálně nejsledovanější seriál na Netflixu láme rekordy. Skoro nikdo ho nezná
02.04.2023 19:10:00 | Streaming novinky

S koncem března se můžeme ohlédnout za uplynulými týdny a zhodnotit, kterým seriálům se na Netflixu dařilo nejvíce. Statistiky streamovací služby přitom ukazují minimálně jedno velké překvapení, které v Česku proplouvá doslova pod radarem.