FB pixel TP pixel
Netflix mění přístup k tvorbě seriálů. Nechce tvořit propadáky, které hned zruší © Netflix

Netflix mění přístup k tvorbě seriálů. Nechce tvořit propadáky, které hned zruší

Netflix se při svém vstupu na trh často vymezoval vůči tradičním televizím odlišným přístupem. Při výrobě seriálu se například obešel bez testovací pilotní epizody a vyráběl rovnou celou řadu. Tento model výroby se teď možná změní.

9. 4. 2023 15:50 | Streaming novinky

Netflix je známý tím, že při výrobě svých seriálů na rozdíl od tradičních televizních hráčů nepraktikuje natočení pilotní epizody, která testuje, jak se daný seriál bude líbit. Naopak preferuje model, kdy natočí celou první řadu a až dle jejího diváckého úspěchu či neúspěchu se rozhodne v daném projektu pokračovat. Tato praktika může být pro Netflix finančně výhodnější, protože natočit testovací díl je často na výrobě seriálu nejdražší, a nakonec nemusí ani spatřit světlo světa, jak ukázal zrušený ultradrahý pilot k pokračování Hry o trůny od HBO.

Pro mnoho předplatitelů je ale frustrující pozorovat narůstající počet seriálů, které Netflix zařízl po první odvysílané řadě. Po první sérii byly zrušeny velkorozpočtové projekty jako 1899, Kovboj Bebop: Lovec odměn, Prokletá či Jupiter's Legacy. Nelze se tak divit mnoha divákům, že se jim nechce do nových seriálů investovat svůj čas, když neví, jestli daný projekt přežije první řadu a často otevřeně a v nejlepším skončí. Podle zpráv serveru Deadline to však vypadá, že bude Netflix poprvé následovat klasickou televizní výrobu s pilotním dílem. Streamer si totiž objednal natočení testovacího dílu plánovaného seriálu Little Sky, v němž by hlavní roli měla sehrát Samara Weaving (Krvavá nevěsta, Vřískot 6).

Podle Deadlinu chtěli vedoucí pracovníci Netflixu „...vidět pilotní díl, aby se ujistili, že tón a chemie rozsáhlého obsazení jsou správné, a připravili tak projekt na úspěch“, čímž prakticky parafrázovali definici pojmu pilotní díl. Zákulisní informace tvrdí, že tato praxe nesignalizuje trvalý posun ve výrobě. Little Sky je v současnosti jediným seriálem s pilotním dílem, který Netflix plánuje takto vyvíjet. Na druhou stranu, jestli bude mít tato praxe úspěch, streamovací gigant ji určitě bude praktikovat i u jiných projektů a my se snad jako diváci dočkáme méně zbrkle rušených seriálů.

Zdroj: TechRadar

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Aktuálně nejsledovanější seriál na Netflixu láme rekordy. Skoro nikdo ho nezná
Aktuálně nejsledovanější seriál na Netflixu láme rekordy. Skoro nikdo ho nezná
02.04.2023 19:10:00 | Streaming novinky

S koncem března se můžeme ohlédnout za uplynulými týdny a zhodnotit, kterým seriálům se na Netflixu dařilo nejvíce. Statistiky streamovací služby přitom ukazují minimálně jedno velké překvapení, které v Česku proplouvá doslova pod radarem.

Postaví se Netflixu Czechflix? Jsme mu nejblíž za posledních 6 let
Postaví se Netflixu Czechflix? Jsme mu nejblíž za posledních 6 let
27.03.2023 14:50:00 | Streaming novinky

O národní streamovací platformě označované jako Czechflix se mluví už několik let. Má však podobný projekt šanci na realizaci? Ve skutečnosti už tak trochu vzniká, i když neoficiální cestou.

Češi se učí platit za Netflix a spol. Za Evropou podle nových dat stále silně zaostáváme
Češi se učí platit za Netflix a spol. Za Evropou podle nových dat stále silně zaostáváme
27.03.2023 14:10:00 | Streaming novinky

Český statistický úřad dodal nová zajímavá data týkající se sledování placených streamovacích služeb. Z nich vyplývá, že platformy jako Netflix, HBO či Voyo i v loňském roce v Česku významně rostly.

Streamovací obři narvou filmy za miliardy do kin. Online exkluzivita se rozpadá
Streamovací obři narvou filmy za miliardy do kin. Online exkluzivita se rozpadá
26.03.2023 14:10:00 | Streaming novinky

Zatímco v době covidové zažívaly streamovací služby ohromné žně, když jim předplatitelé narůstali v podstatě za nic, nyní se musí znovu snažit. Nestačí však jen zvedat množství předplatitelů, a tak největší giganti znovu objevili zlatou husu, kterou celé roky pohrdají. Tradiční kina však mají pomoci nejen s příjmy.