FB pixel TP pixel
Nejdražší seriál roku je naprostá katastrofa. Recenzenti se smějí laciné akci za 300 milionů © Amazon Studios

Nejdražší seriál roku je naprostá katastrofa. Recenzenti se smějí laciné akci za 300 milionů

Zdá se, že režijně-producentské duo Russoových se rozhodlo po komiksových megahitech s Avengery zapsat do dějin kinematografie sérií podprůměrných béčkových hloupostí. Alespoň tak po nejdražším filmu Netflixu hodnotí recenzenti i jejich nový (a taktéž masivně předražený) akční seriál Citadel.

28. 4. 2023 17:20 | Filmové novinky

Popravdě, čekal někdo něco lepšího? O komplikovaných porodních bolestech projektu Citadel od Amazonu si šuškal již několik týdnů celý internet a zahraniční insiderské servery se předháněly v informacích, co všechno se během tvorby nového špionážního seriálu pokazilo. Citadel měl původně stát 200 milionů dolarů a příběh dvou zaláskovaných agentů, kteří se na sebe musí rozpomenout a poté bojovat proti společnému nepříteli, měl dokonce odstartovat velkolepou seriálovou franšízu. Jenže recenze jsou naprosto katastrofální, což Amazon musí bolet dvojnásob, když do zpatlaného projektu narval po nástupu tvůrců Joea a Anthony Russoových dalších 100 milionů dolarů. Celkový rozpočet se tak zastavil na 300 milionech a šéfka Amazon Studios Jennifer Salke by se měla začít modlit, aby šlo o krále sledovanosti. Pokud ne, mohla by se z teplého místečka v Bezosovu kolosu poroučet.

Právě Salke totiž s nápadem na seriál přišla a právě ona najala tvůrce Avengers: Endgame, aby zachránili špionážní seriál, který původně vedl Josh Appelbaum. Tvůrci nepovedeného špionážního akčňáku The Gray Man Appelbauma vyhodili a jejich nový showrunner David Weil nechal celou řadu již natočených scén přetočit s tím, že je nutno posílit postavy, s nimiž by se měl divák ztotožnit. To se ale zdá se vůbec nepovedlo a seriál v hlavní roli s Richardem Maddenem a Priyankou Chopra Jonas dostává od kritiků krutě naloženo.

Předražená a laciná zábava

Vozí se samozřejmě hlavně po přepáleném rozpočtu, kdy stál ve výsledku každý díl kolem 50 milionů dolarů, tedy více než dvojnásobek toho, co stojí jedna epizoda Rodu draka. Seriál ale podle ohlasů vypadá naprosto tuctově a v mnoha momentech až směšně lacině. Což mimochodem sdílí s již zmíněným The Gray Man, kde taktéž nebylo moc patrné, kam všechny ty miliony šly a v českém zákulisí se vypráví četné historky o tom, jak se platili nadbytečný členové štábu, kteří pak jen postávali a nebyli k ničemu potřeba. Seriál se sice může opřít o docela slušnou chemii protagonistů, jenže zápletka je totálně schematická, předvídatelná, generická, mnohdy až šokujícím způsobem tupá a hlavně ani na moment se nesnaží být originální.

Relativně spokojení jsou pouze ti zástupci kritické obce, kteří otevřeně přiznávají, že se u seriálu raději nesnažili moc přemýšlet a užili si ho jako primitivní akční jízdu. Ani ti ale nehodnotí lépe než v rámci bezpečného průměru. Výsledkem tak je pouhých 53 procent pozitivních recenzí na Rotten Tomatoes s průměrným hodnocením 6,2 z 10 možných bodů. Hodnocení běžných diváků je lepší (85procentní spokojenost), ale reakcí je zatím z tohoto tábora příliš málo. Ode dneška jsou každopádně dostupné první dvě epizody a každý týden budou přibývat další. Citadel celkem nabídne pouhých 6 epizod.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Reklama
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nové Hunger Games konečně v pořádném traileru. Podívejte se na novou Katniss v akci
Nové Hunger Games konečně v pořádném traileru. Podívejte se na novou Katniss v akci
28.04.2023 16:15:00 | Filmové novinky

Už 16. listopadu letošního roku se vrátí jedna z nejpopulárnějších sci-fi poslední dekády. Osm let od uvedení filmu Hunger Games: Síla vzdoru totiž dorazí novinka Balada o ptácích a hadech, která představí novou hrdinku bojující o holý život.

Nový Vetřelec ukázal první fotku z natáčení. Fanoušci budou nadmíru spokojení
Nový Vetřelec ukázal první fotku z natáčení. Fanoušci budou nadmíru spokojení
27.04.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Režisér Fede Álvarez již několik týdnů točí nového Vetřelce s pracovním názvem Romulus a na takzvaný Alien Day ukázal první fotografii přímo z placu. A fanoušci musí být nesmírně spokojení, protože tohle skutečně vypadá jako vetřelčí zábava, kterou máme rádi.

První fotky z Duny 2: Největší sci-fi roku odhaluje sadistického padoucha
První fotky z Duny 2: Největší sci-fi roku odhaluje sadistického padoucha
27.04.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Studio Warner Bros. konečně představilo první fotografie z očekávaného pokračování největší sci-fi posledních let. Duna 2 ukáže nové postavy a chybět nebude ani sadistický zabiják Feyd-Rautha Harkonnen, kterého v původním filmu ztvárnil zpěvák Sting.

Transformers 7 v novém traileru drtí plechy v největší bitvě celé série
Transformers 7 v novém traileru drtí plechy v největší bitvě celé série
27.04.2023 15:45:00 | Filmové novinky

Transformeří sága rozhodně není u konce. Po filmu Bumblebee se navíc vrací i velkolepá akce z filmů Michaela Baye, když se tentokrát předvedou i nové znepřátelené frakce. Po robotických dinosaurech nás čekají všemožná zvířata, výsledkem čehož je mimo jiné souboj opice a škorpiona.