FB pixel TP pixel
Disney Plus zakazuje sdílení hesel. Inspiruje se Netflixem a můžeme si za to sami © Marvel Studios

Disney Plus zakazuje sdílení hesel. Inspiruje se Netflixem a můžeme si za to sami

Společnost Disney se definitivně rozhodla udělat krok kupředu v boji proti lidem, kteří sdílí hesla ke streamovacím službám Hulu a Disney Plus. Pro nové uživatele v USA již platí nové podmínky, na stávající dopadne změna od 14. března. Do Česka by restrikce měly dorazit ještě letos.

Streaming novinky

Disney se po novém roce konečně rozhoupal k dlouho slibovanému většímu zakročení proti uživatelům, kteří parazitují na cizím předplatném streamovacích služeb Hulu a Disney Plus. Společnost snahu zamezit sdílení oznamovala již v loňském roce, kdy změny oznámila i kanadským klientům. Tehdy však ještě nebylo známo, jak bude pokračovat expanze do dalších států. Nyní DIsney přikročil k restrikcím i v USA a očekává se, že do konce letošního roku dojde k rozšíření i v dalších regionech včetně Česka.

Nové podmínky pro americké uživatele služeb Hulu a Disney Plus jsou datované k 25. lednu letošního roku a jsou tudíž aktuálně platné pro nové předplatitele. Ti stávající si mohou sdílení účtů užívat do 14. března letošního roku, poté bude Disney požadovat přechod uživatelů mimo registrovanou domácnost na vlastní účet. Disney v podmínkách rovněž uvádí, že má právo účty sdílející hesla rušit. Disney prozatím nezveřejnil, jakým způsobem hodlá přihlášení uživatelů ověřovat, dá se však očekávat, že využije stejnou metodu jako Netflix, který sleduje IP adresy, z nichž dedukuje hlavní domácnost, kterou uživatelé navíc musí potvrdit. Kdokoli není u Netflixu připojen v rámci dané IP adresy, je posléze vyzván k založení vlastního účtu, případně může být přidán do domácnosti za poplatek 79 Kč/měsíc.

Disney potřebuje peníze

Rozhodnutí Disney zamezit sdílení účtů je zcela logické, neboť se na příkladu Netflixu jasně ukázalo, že streamovací služby tímto způsobem přichází o nemalé částky kvůli tomu, že se více lidí skládá na jeden účet místo toho, aby každý platil plnou cenu dané služby. Ačkoli mnozí uživatelé předpokládali, že se zavedením restrikcí největší globální streamer přijde o miliony uživatelů, opak se stal pravdou a Netflixu naopak rekordně narůstají platící zákazníci. Může za to nejen nutnost vlastního předplatného, ale i v zahraničí již dostupný levný tarif s reklamou, který po letech rozhoupal čísla předplatných v USA.

Svým způsobem si tak uživatelé za omezení sdílení hesel mohou sami tím, že v případě Netflixu ukázali, že jsou ochotní za službu platit, i když budou muset sáhnout hlouběji do peněženky, případně sledovat během pořadů i reklamy. Na základě úspěchu Netflixu bylo jasné, že se ostatní společnosti rychle inspirují a udělají ze zamezení sdílení hesel nový trend ve snaze navýšit své zisky. Někteří analytici nicméně spekulují, že ne každé službě se může zamezení sdílení hesel vyplatit jako Netflixu, který má největší zásah mezi uživateli a je de facto stálicí v domácnostech. Jiné služby s menším dosahem mohou být pro uživatele postradatelnější a zamezení sdílení nemusí automaticky vést k novým předplatným. Tyto teorie však letošní rok zcela jistě potvrdí, či vyvrátí.

Zdroj: The Verge / Forbes / Engadget

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Konkurence Netflixu spojila síly. Canal+ už obsahuje i hlavní hity od Apple
Konkurence Netflixu spojila síly. Canal+ už obsahuje i hlavní hity od Apple
02.02.2024 15:30:00 | Streaming novinky

Canal+ od 1. února zavádí dlouho očekávané spojení se streamovací službou Apple TV+. V rámci uzavřeného partnerství bude nabídka Apple dostupná v rámci několika balíčků.

Netflix přepisuje historickou tabulku rekordů. Oscarová novinka dotírá na sci-fi Trol
Netflix přepisuje historickou tabulku rekordů. Oscarová novinka dotírá na sci-fi Trol
25.01.2024 14:30:00 | Streaming novinky

Netflix vstoupil do nového roku skutečně snově a již za pár týdnů zřejmě definitivně přepíše svou tabulku nejsledovanějších cizojazyčných filmů, která na nového krále čeká již více než rok. Akční sci-fi Trol pravděpodobně překoná kruté drama o přežití ve zmrzlých Andách, jež má čerstvou nominaci na Oscara.

Netflixu masivně narostl počet předplatitelů. Překonal veškeré odhady a přidá wrestling
Netflixu masivně narostl počet předplatitelů. Překonal veškeré odhady a přidá wrestling
24.01.2024 13:30:00 | Streaming novinky

Netflix má za sebou skvělý konec roku 2023. Odhalily to jeho nejnovější kvartální výsledky, podle nichž službě narostl počet předplatitelů o 13 milionů. Jedná se o dalece větší počet, než se obecně očekávalo.

Disney čelí totálnímu rozvratu. Vrací se zneuznaný šéf, který nenávidí současný Marvel
Disney čelí totálnímu rozvratu. Vrací se zneuznaný šéf, který nenávidí současný Marvel
04.01.2024 13:30:00 | Streaming novinky

Disney v posledních letech nezažívá nejlepší období. Společnost sice aktuálně znovu vede Bob Iger, teď se ale k firmě začíná vracet i jeden z předchozích výrazných manažerů Ike Perlmutter. Ten má s Igerem nevyřízené účty a některé zdroje ho označují za šovinistu a rasistu, který nesnáší šéfa Marvelu Kevina Feigeho. Podaří se mu znovu usednout do sedla a rozvrátit společnost, v níž má miliony dolarů?