FB pixel TP pixel
Disney zlodějem? Nová žaloba poukazuje na podivnou praxi uvádění filmů © 20th Century Studios

Disney zlodějem? Nová žaloba poukazuje na podivnou praxi uvádění filmů

Služba Disney Plus v poslední době zažívá krušné časy. Od března letošního roku ztratila více než 12 milionů předplatitelů. Do toho se moc nedaří ani filmům na stříbrném plátně. A aby toho nebylo málo, teď Disneymu přibyla i jedna žaloba.

Filmové novinky

Produkční společnost TSG Entertainment, která investovala více než 3 miliardy amerických dolarů do bezmála 140 filmů od studia Fox, obvinila v úterý společnost Disney z účetních podvodů. Společnost TSG Entertainment mimo jiné investovala například do druhého pokračování Avatara s podtitulem The Way of Water nebo do oscarového filmu Tvář vody španělského režiséra Guillerma del Tora.

Disney si hřál vlastní polívčičku

TSG Entertainment ve své žalobě tvrdí, že společnost Disney připravila společnost Fox o stovky milionů amerických dolarů. Disney podle žalobce upřednostnil vlastní zájem, když vycouval z lukrativní dohody s HBO a nasadil filmy od Foxu raději na svých vlastních streamovacích službách Disney Plus a Hulu. Podle TSG se Disney snažil pouze zvýšit cenu svých akcií a příjmy tehdejšího generálního ředitele Disney Roberta Chapeka a jeho nástupce Boba Igera.

Tato obvinění jsou podobná těm, která vznesla před dvěma lety vůči společnosti Disney herečka Scarlett Johansson kvůli filmu Black Widow. Ta tvrdila, že Disney uvedením filmu současně v kinech i na Disney Plus pouze posílil svou vlastní streamovací platformu, čímž ji připravil o část zisku. Ten totiž mimo jiné tvoří i procenta z tržeb v kinech. Johansson tehdy nakonec případ vyřešila mimosoudním vyrovnáním.

Již před dvěma lety ale byla obvinění mířena k odměnám pro Igera a Chapeka, kteří ze situace těžili nejvíc. Společnost TSG si dokonce najala stejného právníka jako herečka Johansson – Johna Berlinskiho z firmy Bird Marella.

Spolupráce přes 10 let

TSG Entertainment začala spolupracovat se společností Fox v roce 2012. Disney odkoupil Fox v roce 2019 a krátce poté propustil jeho zaměstnance v oddělení marketingu a distribuce, což podle obžaloby výrazně oslabilo tržby filmů od společnosti Fox. TSG poukazuje na porušení smlouvy, která byla uzavřena mezi společnostmi Fox a Disney. Společnost Disney se oficiálně nevyjádřila.

Zdroj: Variety

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Hollywood dostal pár facek. Selhání obřích blockbusterů naznačuje velké změny
Hollywood dostal pár facek. Selhání obřích blockbusterů naznačuje velké změny
16.08.2023 19:30:00 | Filmové novinky

Hollywoodské blockbustery letos nemají dobrý rok. Nejde přitom o problémy pouze jednoho studia. V potížích se začínají topit v podstatě všichni velcí hráči, kteří u pokladen kin zjistili, že situace s bobtnajícími rozpočty dosáhla bodu, kdy je nutné zařadit zpátečku.

Kazmova bublina splaskla! Recenze s ONEMANSHOW: THE MOVIE nemají slitování
Kazmova bublina splaskla! Recenze s ONEMANSHOW: THE MOVIE nemají slitování
16.08.2023 18:00:00 | Filmové novinky

Velkolepá reklamní kampaň, velikášské řeči, ale podle recenzí také jedna velká katastrofa. Recenze nenechávají na Kazmově ONEMANSHOW nit suchou. Jen pár recenzentů a influencerů nachází alespoň pár slov chvály.

Největší oscarový film Netflixu odhalen. Trailer slibuje proměnu hollywoodského fešáka
Největší oscarový film Netflixu odhalen. Trailer slibuje proměnu hollywoodského fešáka
16.08.2023 16:40:00 | Filmové novinky

Málokomu se podaří tak hladký a úspěšný přechod od herectví k filmové režii, jako se to povedlo Bradleymu Cooperovi. Jeho debut Zrodila se hvězda sice posbíral množství ocenění, přesto trvalo pět let, než natočil svůj druhý film. Dočkáme se jej koncem tohoto roku.

Fenomenální pokračování nejlepšího Spider-Mana je konečně online
Fenomenální pokračování nejlepšího Spider-Mana je konečně online
15.08.2023 16:50:00 | Filmové novinky

Fantastické pokračování snímku Spider-Man: Paralelní světy vstoupilo do českých kin 31. května letošního roku a po 75 dnech je novinka Napříč paralelními světy konečně dostupná online. Zatím jen na jedné službě, brzy ale přibudou další.