FB pixel TP pixel
Disney Plus nabírá obří množství předplatitelů. Zavádí ale reklamy a zdražuje © Marvel Studios

Disney Plus nabírá obří množství předplatitelů. Zavádí ale reklamy a zdražuje

Poslední z velkých streamovacích hráčů vypustil ven čísla a je to síla. Zatímco Netflix klesá, Peacock stagnuje a Paramount+ s HBO Max přidávají spíše menší čísla, Disney+ překonal všechna očekávání a za poslední kvartál. I díky expanzi do našeho regionu nabral 14,4 milionů nových předplatitelů. V dílčích i celkových čísel tak dohání Netflix.

11. 8. 2022 11:00 | Streaming novinky

Během svých kvartálních výsledků servíroval Disney jednu zajímavou novinku za druhou. Pojďme si je projít postupně a začneme čísly. Za druhý kvartál roku 2022 přidal Disney+ hned 14,4 milionů nových předplatitelů, třikrát více, než čekali burzovní analytici. A je velká šance, že mezi těmito nováčky jste i vy, protože i díky expanzi do střední a východní Evropy, severní Afriky a na Blízký východ měl Disney+ kde brát. Zatímco v USA už Disney+ prakticky neroste (pouhých 100 tisíc nových a celkem 44,5 milionů), v Evropě, Latinské Americe či Austrálii skočil o 6 milionů na 49,2 milionů předplatitelů. Tahounem je stále jihovýchodní Asie v čele s Indií, kde pod značkou Hotstar drtí ostatní konkurenci a přidal 8,3 milionů, aby dosáhl na číslo 58,4 milionů.

Celkově dotahuje Netflix

V celkových číslech je to dohromady už 152,5 milionů a Disney+ tak začíná podstatně odskakovat všem soupeřům a dohánět Netflix rychleji než ostatní. Kdybychom chtěli sečíst i čísla za ostatní služby patřící do stáje Disney (Hulu aktuálně 46,2 milionů a ESPN+ nyní 22,8 milionů předplatitelů), dostali bychom se k metě 221 milionů. Což sice není úplně fér, protože pokud máte teoreticky předplaceny všechny tři služby, počítáte se hned třikrát, ale jako číslo do prezentace to bude vypadat krásně. Už jen proto, že to poprvé překonává celková čísla Netflixu, který má po aktuálním poklesu už jen 220,7 miliónů předplatitelů. Nejbližší pronásledovatel HBO Max po spojení s Discovery má jen 90,4 milionů. Někde mezi číslovkou 150 až 200 milionů je také Amazon Prime Video, ale ten svoje čísla naposledy oficiálně potvrdil před rokem.

Disney Plus nabírá obří množství předplatitelů. Zavádí ale reklamy a zdražuje © FlixPatrol

Rozjetý Disney se mohl po ohlášení takového nárůstu pustit i do dalších novinek, které potěší akcionáře, ale rozhodně už ne tolik nás předplatitele. V USA se bude zdražovat, současná cena 7,99 dolarů sice zůstane, ale bude se jednat o verzi s reklamami. Kdo by chtěl mít stejný luxus jako dnes, bez reklam, bude si muset zaplatit dražší verzi za 10,99 dolarů. Vše se odehraje 8. prosince zatím jen v USA, ale jakmile se tento model osvědčí, půjde bezpochyby i do dalších států. V Evropě či Austrálii je cena zhruba na hranici 8,99 dolaru/eur (našich 199 Kč), což je dané tím, že máme na rozdíl od USA dospěláckou sekci Star s pořady, které mají v USA v samostatné službě Hulu a v Latinské Americe také extra ve službě Star+. Zdražování bylo u Disney+ otázkou času, samotná služba aktuálně generuje zhruba miliardovou ztrátu za poslední kvartál, tedy o 300 miliónů dolarů více, než se čekalo a zhruba čtyřikrát více než před rokem. Nemilou zprávičkou je také snížení odhadu počtu předplatitelů pro další roky - zatímco dříve Disney+ čekal 240 až 260 milionů v roce 2024, nyní si tipuje sám pro sebe cca 215 až 245 milionů a to je z jednoho prostého důvodu, protože přišel v Indii o práva na kriket.

Ve výsledcích se může konglomerát Disney pyšnit také stoupajícími tržbami z Disney parků a všech aktivit, které se neodehrávají online. Nejenže se lidé po pandemii vracejí zpět za atrakcemi, ale také kupují více Disney hraček a samozřejmě chodí více do kina. Disney sice nemůže být úplně nadšen z tržeb Doctora Strange v mnohovesmíru šílenství či Rakeťáka, protože od obou si sliboval ještě pár set milionů navíc, ale do dalších měsíců kouká s optimismem. Aktuálně v kinech úřaduje Thor: Láska jako hrom a na podzim se samozřejmě ještě ukáže Marvel a Black Panther: Wakanda nechť žije. Z hlediska streamingu byl největším jarním hitem Obi-Wan Kenobi či Ms. Marvel, tento kvartál mají úřadovat She-Hulk: Neuvěřitelná právnička nebo Andor.

Zdroj: Variety

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
HBO ruší brzké premiéry megahitů z kin. Předplatitelé za změnu strategie zaplatí
HBO ruší brzké premiéry megahitů z kin. Předplatitelé za změnu strategie zaplatí
09.08.2022 14:00:00 | Streaming novinky

Na začátku roku uklidnilo studio Warner tvůrce, že jejich filmy už nebudou v jeden den v kině a na HBO Max, jako tomu bylo v roce 2021. Stanovila se nová mezera, která pro kinofilmy dává mezeru 45 dní, takto jsme se dočkali nového Batmana nebo Fantastických zvířat. Nové vedení ale nastavuje i nový směr.

Na seriálu Pán prstenů mohl pracovat i režisér filmů. Nenávist vše zarazila
Na seriálu Pán prstenů mohl pracovat i režisér filmů. Nenávist vše zarazila
09.08.2022 7:00:00 | Streaming novinky

Nechybělo mnoho a Peter Jackson se mohl autorsky podílet i na novém seriálovém Pánu Prstenů od Amazonu. Nakonec ale ze spolupráce sešlo.

Potvrzeno, HBO Max a Discovery se spojí, služba u nás bude za dva roky
Potvrzeno, HBO Max a Discovery se spojí, služba u nás bude za dva roky
05.08.2022 8:00:00 | Streaming novinky

S velkým očekáváním byly vyhlíženy kvartální výsledky nového konglomerátu Warner Bros Discovery, kam patří i HBO Max. Jednak jsme byli zvědaví na čísla předplatitelů, a pak, zda se potvrdí dohady o zrušení HBO Max a začlenění pod Discovery. Také nás zajímalo, jaké další úspory společnost chystá. Dostali jsme odpovědi jen částečné.

Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky!
Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky!
04.08.2022 19:30:00 | Streaming novinky

Přesně před 7 lety byla spuštěna první verze Filmtora jako rozcestník v online nabídce půjčoven. A před 5 lety jsme začali stabilně počítat kolik přivádíme jednotlivým online půjčovnám. Data za tuto dobu nyní poprvé veřejně nabízíme a můžete tak vidět, zda mezi vámi je oblíbenější Netflix nebo HBO a jak se jejich poměr změnil.