FB pixel TP pixel
Netflix ztratil míň uživatelů, než čekal. Rozšiřuje poplatky za sdílení účtu © Netflix

Netflix ztratil míň uživatelů, než čekal. Rozšiřuje poplatky za sdílení účtu

Tak to bylo o fous. Velmi očekávané výsledky Netflixu za druhý kvartál jsou tu a je to nakonec menší pohroma, než všichni čekali. Sám Netflix si před třemi měsíci předpovídal minus 2 miliony předplatitelů, někteří analytici tipovali ještě více. Nakonec je to jen minus 1 milion, který navíc Netflix očekává, že již tento kvartál získá zpět.

20. 7. 2022 12:30 | Streaming novinky

Málokteré výsledky očekávali všichni s takovým napětím, jako výsledky Netflixu za druhé čtvrtletí. Za první tři měsíce Netflix ztratil (nejen kvůli stažení z Ruska) poprvé za posledních 10 let předplatitele, navíc sám si pro období duben až červen předpovídal, že odepíše další 2 miliony. A to v době, kdy všichni jeho konkurenti, ať už Disney+, HBO Max či Paramount+, rostli. Pokud by tento trend v druhém kvartálu pokračoval či se dokonce ještě zhoršil, a další konkurenti by dál rostli, jen by to přiživilo obavy o kondici streamovací jedničky a do jisté míry i celého trhu.

Nyní se zdá, že nejen Netflixu svítá na lepší časy. Ztráta 1 milion předplatitelů je nakonec menší, než se čekalo. Nejvíce se klesalo v USA (minus 1,3 miliony) a v Evropě (minus 0,8 milionu), v Latinské Americe to byla čistá nula v rozdílu, jediný region, který stoupal, byla Asie a Pacifik (1 milion plus). Do dalšího kvartálu, který právě probíhá, si Netflix předpovídá, že tuto ztrátu smaže a přidá opět 1 milion. Aktuální číslo tedy zní: 220,6 milionů předplatitelů celosvětově.

Pomáhají Stranger Things

Netflix ztratil míň uživatelů, než čekal. Rozšiřuje poplatky za sdílení účtu © Netflix

Co je za touto krizí Netflixu? Už v minulé zprávě to Netflix zdůvodňoval tuhou konkurencí, slabší ekonomikou či nasyceným trhem. Nepřiznaným, ale všeobecně přijímaným důvodem, byla také absence kvalitního obsahu. V druhém kvartálu ale mohl Netflix vytáhnout své největší eso, a to je seriál Stranger Things. Ten díky nové řadě (z níž ta větší část patří ještě do minulého čtvrtletí) vygeneroval za první měsíc více než 1,3 miliardy hodin, což je druhé nejlepší číslo Netflixu historie (první drží stále Hra na oliheň). Doznívala také třetí řada The Umbrella Academy a novinka Advokát.

Už delší dobu se šíří oficiální i neoficiální zprávy o tom, jaká panuje v Netflixu situace interně. Propouštění či rušení celých oddělení (animace) sám Netflix připustil, teď se snaží uklidnit investory tím, že v aktuální zprávě oznámil akvizici animačního studia Animal Logic (Lego příběh, Králíček Petr), se kterým už připravuje nové filmy.

Nové předplatné na obzoru

Největší pozornost se upírá k novinkám okolo předplatného. Už víme, že Netflix chce spustit levnější předplatné, kde budou reklamy, také víme, že mu s tím pomůže Microsoft, teď nově víme, že se první země dočkají této novinky na začátku roku 2023. Už mnohem dříve ale Netflix utáhne oprátky v další věci a to je zpoplatnění za sdílení účtů. Zatím tuto novinku testoval v Chile, Kostarice a Peru, nyní se rozšiřuje tato novinka na Argentinu, Chile, Salvador, Honduras a Dominikánskou republiku. Za každou lokaci, kterou neoznačíte jako “domov” (kde můžete mít kolik chcete zařízení), bude Netflix v těchto zemích požadovat cca 3 dolary. S rozšířením do dalších zemí Netflix dle svých slov nespěchá.

Netflix ztratil míň uživatelů, než čekal. Rozšiřuje poplatky za sdílení účtu © Netflix

Akcie Netflixu i dalších teď nepochybně čeká divoká jízda. A zraky se už pomalu začnou obracet na výsledky dalších společností. Potvrdí Disney+ či HBO Max, že mohou růst i v době, kdy se Netflixu (víceméně) nedaří, a nebo se začne únava ze streamovací projevovat také u nich?

Zdroj: BBC

 218 zobrazení   14 se líbí
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Netflix na prodej? Nový partner pro levnější předplatné vyvolal spekulace
Netflix na prodej? Nový partner pro levnější předplatné vyvolal spekulace
17.07.2022 9:00:00 | Streaming novinky

Netflix konečně oznámil, jakého zvolil partnera pro chystané zahrnutí reklam na streamovací službě. Analytici jsou ale na pochybách a dokonce poukazují na možný tajný plán v podobě prodeje.

Rekordní sledovanost Stranger Things dál roste. Netflix ale podvádí
Rekordní sledovanost Stranger Things dál roste. Netflix ale podvádí
13.07.2022 16:00:00 | Streaming novinky

Stranger Things pokračují ve své krasojízdě mezi anglicky mluvenými seriály na Netflixu. Jenže streamovací gigant chce pro seriál ještě větší slávu, a tak tahá z rukávu poněkud podvodný trumf.

HBO Max končí s rozšiřováním. Připravuje se na další změnu služby
HBO Max končí s rozšiřováním. Připravuje se na další změnu služby
08.07.2022 10:30:00 | Streaming novinky

Svět streamingu tento týden beze sporu ovládla streamovací stanice HBO Max se svými restrukturalizačními plány, které mnohé filmaře i diváky nemile překvapily. Nyní tato internetová televize oznámila pozastavení svého vstupu do Francie i dalších zemí.

Stranger Things 4 trhá rekordy sledovanosti. Konkurenci jasně drtí
Stranger Things 4 trhá rekordy sledovanosti. Konkurenci jasně drtí
06.07.2022 12:00:00 | Streaming novinky

I když v interních statistikách Netflixu Stranger Things stále není králem sledovanosti, z dat agentury Nielsen je jasné, že v USA se tomuto hororovému sci-fi zdaleka nic nevyrovná.