FB pixel TP pixel
Disney uvede Eternals a další svoje letošní hitovky jen do kin © Marvel Studios

Disney uvede Eternals a další svoje letošní hitovky jen do kin

Ještě před dvěma lety by podobný titulek zněl divně, ale v aktuální nejisté situaci je to pro kinaře a filmové fanoušky mimořádná zpráva. Disney aktuálně potvrdil, že Eternals, West Side Story či nové Kingsmany nedá paralelně na streaming, ale uvede je exkluzivně v kinech.

Streaming novinky

Disney nečekal na tržby druhého víkendu Shang-Chi a risknul to. Jeho zbylé pecky s letopočtem 2021 půjdou opravdu jen do kin a nikoli paralelně na Disney+ či jiné online kanály. Právě úspěch poslední marvelovky, která aktuálně za osm dní od premiéry utržila již 109 miliónů jen v USA, ho motivoval k tomu, aby i zbylé své letošní filmy nechal pro fanoušky jen v kinech. Rozhodnutí také podpořily moc pěkné výsledky akční komedie Free Guy, která od své exkluzivní kinopremiéry na začátku srpna vydělala celosvětově už 243 miliónů dolarů. A co si budeme povídat, to poslední, co Disney potřebuje, je další spor ala Scarlett Johansson, se kterou se kvůli hybridnímu uvedení v kinech i online a podílech z výnosů soudí od uvedení Black Widow.

Eternals a další

Kterých filmů se tedy exkluzivní kinopremiéra týká? Je to především další marvelovka Eternals, která se chystá na začátek listopadu a spekulovalo se, že právě ona by mohla s blížící se podzimní vlnou nákaz být horkým kandidátem na paralelní uvedení na Disney+. Nebude tomu tak a online ji diváci uvidí nejdříve 45 dní od kinopremiéry. Stejně to bude i s dalšími Disney filmy do konce roku, kam konkrétně patří historický epos Poslední duel od Ridleyho Scotta (premiéra v polovině října), remake West Side Story od Stevena Spielberga (polovina prosince), akční prequel Kingsman: První mise a animáky Rozbitý robot Ron (druhá polovina října) a Encanto (druhá polovina listopadu). Druhý jmenovaný je Disney Animation originálem a má slíbeno, že na Disney+ dorazí na Vánoce. To samozřejmě platí pro teritoria, kde Disney+ je, u nás to bohužel ještě dlouho nehrozí.

Aktuální Disney rozhodnutí jde tak trochu proti trendu posledních dnů, kdy další studia naopak nervově nevydržela a vzhledem k pokračující nejisté situaci okolo kin vyhlásila ústupovou strategii. Studio Universal se nově rozhodlo, že dvojka restartovaného Halloweenu půjde s názvem Halloween zabíjí nově v jeden den do kin i na streamingovou platformu Peacock. Samozřejmě pouze v USA, u nás vyhlížejte 21. říjen. Svůj další větší film, sci-fi drama Finch (původně BIOS) s Tomem Hanksem, už před časem Universal prodal do náruče Apple TV (premiéra 5. listopadu). Posledním letošním titulem Universalu je pokračování animáku Zpívej, uvidíme, jak dlouho vydrží plánovaná vánoční kinopremiéra.

Komplikované pandemické rozhodování

Zajímavé věci se dějí také u Paramountu. V rámci korporátních tanečků se do čela šplhá Brian Robbins. A ten se rovnou nechal slyšet, že studio ustoupí z produkce velkých kinohitů a hodlá se primárně soustředit na produkci obsahu pro jejich streamovací platformu Paramount+. Studio ostatně do konce roku už nemá ŽÁDNOU plánovanou kinopremiéru, před několika týdny se spolu s Tomem Cruisem dohodlo, že Top Gun: Maverick půjde místo letošního podzimu až příští rok v květnu a Mission Impossible 7 místo příštího léta až o tři měsíce později. Na trhu se také víří spekulace, že Paramount (resp. jeho vlastník Viacom) a Universal (resp jeho vlastník Comcast) se baví o spojení, ostatně jejich společná aktivita v Evropě, kdy společně spustí streamovací platformu SkyShowtime, tomu tak trochu nasvědčuje.

Vedle Warnerů, jejichž radikální strategie uvádět paralelně filmy do kin i na HBO MAX pořád drží (zdravíme fanoušky Duny či Matrixu 4), se teď tedy nejvíc pozornosti točí okolo posledního velkého studia - Sony. To má v rukávu do konce roku hned několik předpokládaných hitů, jako Venom 2: Carnage přichází, noví Krotitelé duchů: Odkaz, a především Spider-Man: Bez domova, a pokud pandemie na podzim opět zesílí, bude mít velký problém, protože na rozdíl od konkurence nemá svoji streamovací službu. V případě neradostného vývoje jsou na stole víceméně jen dvě varianty - posun (více pravděpodobné) či prodej (již méně), ale je také možné, že to Sony riskne a bude spolu s Disney držet statečně prapor exkluzivních kinopremiér.

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  619 zobrazení  
HBO MAX v Česku startuje kampaň. Co všechno vám v ní neřekne?
HBO MAX v Česku startuje kampaň. Co všechno vám v ní neřekne?
09.09.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Svoji kampaň pro vstup do ČR včera oficiálně zahájila služba HBO MAX. Kromě již dříve oznámeného posunutí na rok 2022 ale nic dalšího podstatného nezaznělo a diskuze se tak množí otázkami o přesnějším uvedení, ceně či nabídce. Pojďme se na tyto otázky podívat podrobněji.

Thor míří do Česka! Nejúspěšnější biják Netflixu mění místo natáčení
Thor míří do Česka! Nejúspěšnější biják Netflixu mění místo natáčení
03.09.2021 16:30:00 | Streaming novinky

Natáčení akčního thrilleru Vyproštění 2 od Netflixu by mělo zanedlouho začít. Na poslední chvíli se ale streamovací gigant rozhodl změnit australské lokace a zamíří do Prahy. Co ho k tomu vede?

Netflix spouští hry v rámci vlastní aplikace. Aktuálně probíhá testování
Netflix spouští hry v rámci vlastní aplikace. Aktuálně probíhá testování
31.08.2021 7:00:00 | Streaming novinky

Zprávy o vstupu Netflixu na videoherní trh dostávají stále konkrétnější podobu. Streamovací gigant totiž začal v Polsku testovat integraci herní nabídky do své aplikace.

Nechcete čekat na Disney+ další rok? Pojďme to společně změnit
Nechcete čekat na Disney+ další rok? Pojďme to společně změnit
24.08.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Všichni jsme byli zaskočeni tím, že Disney před týdnem oznámil posun spuštění Disney+ v Česku až na rok 2022. Nás upřímně tento krok inspiroval k tomu, abychom sepsali petici adresovanou studiu Disney a požadující, aby se spuštění urychlilo. Pojďte nám pomoci!