FB pixel TP pixel
HBO MAX v Česku startuje kampaň. Co všechno vám v ní neřekne? © HBO

HBO MAX v Česku startuje kampaň. Co všechno vám v ní neřekne?

Svoji kampaň pro vstup do ČR včera oficiálně zahájila služba HBO MAX. Kromě již dříve oznámeného posunutí na rok 2022 ale nic dalšího podstatného nezaznělo a diskuze se tak množí otázkami o přesnějším uvedení, ceně či nabídce. Pojďme se na tyto otázky podívat podrobněji.

Streaming novinky 9. 9. 2021 9:00 | Streaming novinky

Kdy přesně k nám HBO MAX dorazí?

Jak už jsme dříve psali, start HBO MAX se odložil z původně plánovaného listopadu 2021 na rok 2022. Rozhodnutí o odložení padlo oficiálně před dvěma měsíci na prezentaci HBO výsledků za druhé čtvrtletí a coby hlavní zdůvodnění se tu už tenkrát zmínila priorita jiných zemí a náročnější evropská lokalizace. Zatímco původně chtěla mateřská společnost WarnerMedia přepnout z lokálních HBO GO na HBO MAX v několika desítkách zemí a na několika kontinentech naráz, náročnější expanze tyto plány zarazila. Latinská Amerika šla víceméně dle plánu na konci června 2021, evropská expanze se ale rozdělila na dvě vlny. 26. října dostanou HBO MAX země jako Norsko, Švédsko, Finsko, Dánsko a Španělsko. Česko a další země střední a východní Evropy se posouvají do roku 2022. Neoficiálně se hovoří o únoru 2022, ale na oficiální potvrzení si budeme muset počkat nejdříve do října, kdy HBO slibuje spolu s uvedením ve Skandinávii také podrobný termín pro nás.

Co se stane s HBO GO? Budu platit dvě služby?

V oficiálních zprávách to málokdy najdete, ale je to jeden z nejčastějších dotazů. S uvedením HBO MAX stávající verze HBO GO skončí. Nebudou tedy dvě služby, HBO MAX plně nahradí HBO GO a nebude cesty zpět. Migrace zákazníků a jejich účtů je teď zřejmě nejvyšší prioritou technického oddělení, aby tak lidé mohli dál užívat stávajících přístupů. Podobně to fungovalo i v Latinské Americe, kde služba - stejně jako v našem regionu - už několik let funguje.

Kolik bude HBO MAX stát?

Tohle je možná zřejmě palčivější otázka než samotné datum startu. Dnes stojí HBO GO v Česku 159 Kč, podobná cenová hladina je i v dalších zemích střední a východní Evropy. HBO MAX ve své plně palbě však stojí v USA 15 dolarů (tedy nějakých 320 Kč) a ještě donedávna nabízelo pouze tento tarif. Na jaře 2021 uvedlo HBO MAX levnější tarif za 10 dolarů (cca 215 Kč), který s sebou nese hned tři nevýhody – maximální kvalita je HD, mezi pořady jsou reklamy a některé exkluzivní premiéry zde nejsou dostupné. Pro Latinskou Ameriku má HBO MAX jiný přístup. Existuje zde superlevná varianta za cca 110 Kč, která platí pouze pro sledování na mobilu či tabletu v HD. Standardní tarif pro sledování kdekoliv už stojí cca 160 Kč, umožňuje přehrávat na 3 zařízeních najednou, profily či stahování do offline. Vzhledem k tomu, že střední a východní Evropa je v průměru někde na půli úrovně cen mezi Severní a Jižní Amerikou, můžeme tipovat, že cena za levný tarif bude také někde na půli – tedy okolo 200 Kč. Ale nechme se překvapit oficiálním potvrzením.

Jaká bude nabídka na HBO MAX?

HBO MAX v Česku startuje kampaň. Co všechno vám v ní neřekne? © HBO

Současné HBO GO má i na evropské poměry velmi pěknou nabídku a chystané HBO MAX ho bude chtít dorovnat. Je však nutné okamžitě dodat, že se k nám chystá především kopie technické platformy, nikoli přesná kopie knihovny. Ta je – jak už ostatně známe z Netflixu či Amazonu – velmi rozdílná v každé zemi, podle toho, jak historicky kdo získal práva či co zrovna pro platformu dává smysl zakoupit. Určitě ale můžete počítat s komplet HBO originály (Hra o trůny, Rodina Sopránů, Sex ve městě), a to včetně originálu HBO Europe (česká Pustina je normálně dostupná na americkém HBO Max). Warneři také draze vyplatili své dříve rozdané televizní originály ( Přátelé, Teorie velkého třesku) a bude zajímavé sledovat, zda od Netflixu k přeberou i seriály jako Arrow, The Flash či další hitovky stanice CW. Z hlediska filmů patří do zlatého Warner fondu klasiky jako Pán prstenů, Harry Potter, Matrix, Temný rytíř a další, ale třeba tady i samotné HBO MAX různě uvolňuje a znovu nabírá tyto klasiky k sobě. Co by mohlo být příjemným osvěžením, jsou věci jako animáky z Looney Toones, které už lehce naskočily i do HBO GO. V traileru se také české HBO MAX chlubí licencemi obsahu, který nepatří do skupiny Warner - tedy, například Příběhem služebnice (původem Hulu, v některých trzích Disney+) nebo Miliardami (Showtime, někde bude na SkyShowtime), což je zajímavá zpráva, že o tyto populární nepůvodní tituly diváci nepřijdou.

Co bude s hity jako Duna či Matrix 4, budou hned online?

Největším hnacím motorem amerického HBO MAX byly letos paralelní premiéry kinohitů jako Godzilla vs. Kong, Mortal Kombat či Space Jam: Nový začátek. Kontroverzní rozhodnutí uvádět filmy stejně do kin i na HBO MAX sice spoustu lidí naštvalo, ale divákům se to moc líbilo a chtěli by v tom pokračovat. Do konce roku tak američtí diváci uvidí třeba ještě Dunu nebo The Matrix Resurrections, ale od příštího roku už se Warneři uvázali zpět ke klasické distribuci a filmy, jako nový Batman, už půjdou nejprve jen do kin a teprve po měsíci a půl online. To se celou dobu ale bavíme pouze o USA, v Latinské Americe byla situace jiná a většina paralelních premiér se zde neodehrála, filmy jako Space Jam 2, třetí V zajetí démonů nebo Sebevražedný oddíl šly na HBO MAX s mírným zpožděním. V Evropě se síla místních kin a dříve dohodnutých slov zdá ještě silnější, a tak se Skandinávie velmi pravděpodobně Matrixu 4 o Vánocích online nedočká. Protože jsme přesunutí do příštího roku, kdy se ZATÍM situace vrací k normálu, tyto události se nás netýkají. Ale mohlo by dojít k právu první volby a hitovky od Warnerů by se mohly objevit na HBO MAX třeba už tři čtyři měsíce od premiéry v kinech.

Bude už k dispozici 4K nebo Dolby Atmos?

Jednou z nejčastějších výtek vůči současné HBO GO je její slabá technická úroveň obrazu a zvuku. Obraz je maximálně HD a zvuk stereo, což v době pokročilých domácích kin náročnější fanoušky rozhodně neuspokojuje. Obzvláště když konkurence, jako Netflix, Amazon nebo Apple TV, v této oblasti nezahálí. Když se podíváme, co nabízí aktuální aplikace HBO MAX v USA, podpora 4K či prostorového zvuku tu je, ale zatím to rozhodně není standardem a má ho zatím jen malá část snímků. Tedy i většina originálů HBO či Warner z poslední doby stále jede jen v klasickém HD a bez fines jako je HDR/Dolby Vision (dynamičtější obraz) či Dolby Atmos (prostorový zvuk). Zde zřejmě není problém ani tak s přepisem či chybějícím zdrojovým materiálem jako spíše skutečností, že spuštění a i provoz filmů a seriálů v takové kvalitě je řádově náročnější, a proto i v USA nabíhá postupně.

Jak to bude s aplikacemi HBO MAX pro různé platformy?

HBO MAX v Česku startuje kampaň. Co všechno vám v ní neřekne? © HBO

Základnou HBO MAX bude samozřejmě prohlížeč na počítači (a žádná sláva to není) a podpora chytrých telefonů a operačních systémů Android či iOS. Zatím otazníky visí nad chytrými televizemi. Respektive jejich dostupnost je v USA slušná (Samsung, LG, Android TV). Velmi to však bolelo a dá se očekávat tvrdší boj i při vstupu na evropský trh. Není zatím upřesněno ani jak to bude s okamžitou dostupností aplikace pro herní platformy typu PlayStation a Xbox, prvně jmenovaný třeba v Latinské Americe zatím není, v USA si dost lidí na kvalitu stěžuje. Naopak na dobré cestě se zdá dohoda s místními operátory (O2, T-Mobile, Vodafone), kteří by měli mít k dispozici aplikaci HBO MAX ve svých set-top-boxech co nejdříve, aby tak mohli servírovat zákazníkům „klasického“ kabelové HBO i tuto nadstavbu místo stávajícího HBO OD (fungující podobně jako HBO GO).

Co tedy získám s příchodem HBO MAX?

S blížícím se přepnutím HBO GO do HBO MAX si určitě dost lidí položí otázku, co to pro ně prakticky bude znamenat. Základna obsahu bude stejná, část přibude, část zmizí. Technická kvalita by ale měla být lepší, i když to nebude platit automaticky pro všechny filmy. Podpora různých platforem bude ze začátku zřejmě stejná. Největší skok tedy bude zřejmě cena, a to směrem nahoru. Ta by se měla časem vykoupit tím, že získáme aplikaci, která se bude doufejme rozvíjet lépe a rychleji než stávající HBO GO. A také, že se strategií Warnerů a celého HBO bychom jejich primární hitovky měli dostávat servírované dříve než dnes.

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

 787 zobrazení  
Thor míří do Česka! Nejúspěšnější biják Netflixu mění místo natáčení
Thor míří do Česka! Nejúspěšnější biják Netflixu mění místo natáčení
03.09.2021 16:30:00 | Streaming novinky

Natáčení akčního thrilleru Vyproštění 2 od Netflixu by mělo zanedlouho začít. Na poslední chvíli se ale streamovací gigant rozhodl změnit australské lokace a zamíří do Prahy. Co ho k tomu vede?

Netflix spouští hry v rámci vlastní aplikace. Aktuálně probíhá testování
Netflix spouští hry v rámci vlastní aplikace. Aktuálně probíhá testování
31.08.2021 7:00:00 | Streaming novinky

Zprávy o vstupu Netflixu na videoherní trh dostávají stále konkrétnější podobu. Streamovací gigant totiž začal v Polsku testovat integraci herní nabídky do své aplikace.

Nechcete čekat na Disney+ další rok? Pojďme to společně změnit
Nechcete čekat na Disney+ další rok? Pojďme to společně změnit
24.08.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Všichni jsme byli zaskočeni tím, že Disney před týdnem oznámil posun spuštění Disney+ v Česku až na rok 2022. Nás upřímně tento krok inspiroval k tomu, abychom sepsali petici adresovanou studiu Disney a požadující, aby se spuštění urychlilo. Pojďte nám pomoci!

Využíváte VPN ke sledování Netflixu? Streamer vám možná pořádně zatopí
Využíváte VPN ke sledování Netflixu? Streamer vám možná pořádně zatopí
22.08.2021 7:00:00 | Streaming novinky

Netflix se rozhodl posvítit si na porušování svých pravidel a hodlá trestat uživatele, kteří využívají služeb VPN. Sledování Netflixu jiných zemí se tak nemusí vyplatit.