FB pixel TP pixel
Disney+ má 73,7 miliónů předplatitelů, příchod do Česka nepotvrdil © TMDB

Disney+ má 73,7 miliónů předplatitelů, příchod do Česka nepotvrdil

Aktuálně ohlášené kvartální výsledky studia Disney přinesly očekávané zprávy o pokračujícím růstu předplatitelů služby Disney+ či velké ztráty v oblasti provozu parků či kinodistribuce. Pro nás nejzajímavější zprávy - tedy kdy bude Disney+ v Česku - jsme se stále nedočkali.

Streaming novinky

Investoři vyhlíželi výsledky studia Disney s obavami. Zatímco loni mohlo studio s myšákem ve znaku sklízet desítky miliard dolarů za ovládnutí trhu s marvelovkami, animáky či hranými remaky, letos - podobně jako spousta dalších filmových společností - kvůli pokračující epidemii covidu počítá ztráty. Oproti ostatním studiím má Disney velké potíže také v dalším segmentu, tedy provozu parků, což byla na absolutní čísla u Disneyho ta úplně největší část. I tam je to kvůli pandemii bída, a protože, podobně jako u kin, se nějaké masivní otevírání nechystá, vyhlídky pro rok 2021 nejsou vůbec dobré.

Disneyho zisk klesá

Disney+ má 73,7 miliónů předplatitelů, příchod do Česka nepotvrdil © TMDB

Celkově tu tedy za celý fiskální rok (Disney ho uzavírá v září) máme výnosy 65,4 miliard dolarů. Zdánlivě malý pokles oproti 2019 (kdy byly výnosy 69,6 miliard) ovšem drhne, když se podíváme na zisk. Hrubý zisk propadl o 45 % z 14,9 miliard na 8,1 miliardy, táhly ho dolů hlavně brutální poklesy v parcích, naopak kina vykázala relativně nízký pokles, protože do letošních tržeb se počítají i loňské věci jako Ledové království II nebo Star Wars: Vzestup Skywalkera.

Přeskočme proto k těm dobrým zprávám, a to jsou výsledky mediální (televize a online) sekce, která výrazně roste a letos už poprvé překonala právě i část parků. Nelze se proto divit nedávnému korporátním zemětřesení, kdy Disney oznámil streaming jako svojí absolutní prioritu. Online, nikoliv kina, teď je pro Disneyho první bod distribuce. Radost investorům dělá hlavně čerstvý roční oslavenec Disney+, který si oproti konci června mohl na konci září připsat už 73,7 miliónů předplatitelů, skok z 57,5 miliónů. Co přesně za těmito čísly stojí, můžeme jen spekulovat, ale má se za to, že víc Disney+ pomohly letní hitovky jako Hamilton či nucený přesun Mulan do onlinu, než aby za to mohla expanze do severní a jižní Evropy, která proběhla v září.

Kdy dorazí Disney+ do Česka?

Disney+ má 73,7 miliónů předplatitelů, příchod do Česka nepotvrdil © TMDB

A mimochodem expanze. Ta nás v Česku zajímala úplně nejvíce, ale tisková zpráva a šéf Bob Chapek ji odbyl jen velmi vágním vyjádřením, že “expanze do dalších evropských zemí se chystá v roce 2021”. To není nic nového pod sluncem, v Evropě ostatně už moc zemí nezbývá (bohužel právě ta naše střední a východní), na podrobnější plán si budeme muset počkat do 10. prosince, kdy se koná další setkání s investory a Disney tam přislíbil další informace právě jen k Disney+.

Aktuálně si tak stále musíme vystačit jen se zprávami z trhu, který přeci jen po dlouhém období klidu vykazuje určité známky aktivity a vše zdá se směřuje k tomu, že se něco velkého chystá během druhého čtvrtletí roku 2021. Na oficiální potvrzení však budeme muset čekat právě na 10. prosince. Dobrou zprávou je, že bychom se tam mohli dočkat ještě jedné novinky. Zatímco další streamovací služby v Disney impériu sice také rostou, tak ani Hulu (aktuálně 36,5 milionů) nebo ESPN+ (10,3 miliónů) se na velkou streamovací expanzi nechystají. Ale Disney připravuje ještě jednu streamovací službu, o které se zatím ví, že se bude jmenovat Star a bude konceptem vycházet z indického Hotstar, který Disney+ koupil od Foxů a podle všeho nosí úžasná čísla (prý až čtvrtinu předplatitelů). Obsah by měl být čistě dospělácký, tedy vlastně obdoba Hulu, ale zřejmě za levnější (indické) náklady.

Podrobnosti ale budeme jistojistě vědět až 10. prosince. Buďte připraveni.

 748 zobrazení   35 se líbí
Netflix jako klasická televize? Lineární vysílání testuje ve Francii
Netflix jako klasická televize? Lineární vysílání testuje ve Francii
10.11.2020 8:00:00 | Streaming novinky

Mezi některými předplatiteli zaznívají směrem k Netflixu časté výtky na nadměrnou nabídku titulů v jejich knihovně, z níž plyne i jistá nerozhodnost, co si vlastně večer pustit. Nejen tito diváci by mohli uvítat, že se pro ně streamer snaží simulovat klasické televizní vysílání.

Předplacené karty Netflixu jsou konečně v Česku. Přesně na vánoční trh
Předplacené karty Netflixu jsou konečně v Česku. Přesně na vánoční trh
05.11.2020 11:00:00 | Streaming novinky

Netflix nadále potvrzuje, že to s Českou republikou myslí vážně. Počeštěné uživatelské prostředí, přibývání českého obsahu i lokalizace. A nyní i možnost kupovat předplacené karty, které jsou v zahraničí standardem.

Nová Bondovka pod tlakem. O koupi za stamiliony mají zájem Netflix i Apple
Nová Bondovka pod tlakem. O koupi za stamiliony mají zájem Netflix i Apple
25.10.2020 10:30:00 | Streaming novinky

James Bond sice nemá v nové bondovce čas zemřít. To ale neznamená, že nám to bude dokazovat v kinech. Po dvou odkladech premiéry totiž může zamířit na streamovací služby, jako Netflix či Apple TV+. Ty už byly ohledně filmu v jednání se studiem MGM, které je nyní finančně hodně nervózní.

Streamingová služba Quibi končí. Investorům prodělala 2 miliardy dolarů
Streamingová služba Quibi končí. Investorům prodělala 2 miliardy dolarů
23.10.2020 11:00:00 | Streaming novinky

Teprve v dubnu spuštěná streamovací služba krátkých forem s názvem Quibi končí. Její majitelé se ji po neúspěšném startu snažili v poslední době prodat. To jim ale nevyšlo a platforma proto bude ukončena.