FB pixel TP pixel
EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce? © TMDB

EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce?

Evropská unie vytáhla do boje za národní kinematografie a chce, aby služby jako Netflix či Amazon nabízeli v jednotlivých filmech více domácích filmů a seriálů. Chce dokonce určit kvótu 30 % pro podíl takových titulů. Co to znamená a jaký je současný stav nabídky všech půjčoven?

Streaming novinky

V EU se poslední dobou děje hodně věcí, které ovlivňují online půjčovny. Od dubna platí nařízení, které všechny placené videoslužby jako Netflix nutí k tomu, aby zobrazovaly obsah pro uživatele podle toho, kde je uživatel občanem a nikoliv tam, kde se vyskytuje. Zatímco dříve jste se mohli při překročení hranic podívat, co nabízí třeba německý Netflix, dnes už to nejde. Geoblocking padl, a to je jen první krok. Na začátku září bylo schváleno EU, jak budou muset nejen online půjčovny, ale i další online hráči řídit svůj obsah z hlediska zobrazování, linkování a ochrany práv. Toto se Netflixu a dalších moc netyká, naopak by jim to mělo spíše pomoci, pokud se nová směrnice autorského zákona podaří prosadit. Více v našem samostatném článku.

30 % nebo přispěj

EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce? © TMDB

Nejnovějším rozhodnutím z minulého tydne je vyhláška, která by měla všechny půjčovny na evropském trhu donutit k tomu, aby ve svém obsahu nabízeli určitou část evropského obsahu. Snaha EU je v tomto dostat nejen více národních a evropských filmů do většího povědomí než v současnosti, ale i zároveň přimět americké giganty k tomu, aby spoluprodukovaly filmy s místními producenty či platily prostředky do národní kasy. Od aktuálního schválení budou mít jednotlivé členské státy 20 měsíců na implementaci. A budou se muset rozhodnout, zda budou chtít po Netflixu a dalších buď tuto kvótu 30% (s možností zvýšení až na 40%), a nebo místo toho si vyberou “odškodné” a půjčovny budou platit místním vládám část z výnosů za předplatné. Kvótou se rozumí, že nabídka půjčoven v dané zemi bude tvořena národními filmy či seriály, a to jak staršími, tak i novými natočených ve vzájemné koprodukci.

Netflix se už musí v Evropě snažit

EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce? © TMDB

Jestli se vám to zdá neúnosné, tak vězte, že v Německu už to nyní takhle funguje. Netflix tam musel začít rozhodnutím soudu platit 2,5% ze svých německých výnosů do státní kasy a neuspěl ani se svým odvoláním. Paradoxně to přišlo v době, kdy Netflix začal z vlastního rozhodnutí víc v Evropě investovat do místních produkcí, protože se mu po úspěšném vstupu do Velké Británie či do Skandinávie už na hlavním evropském kontinentu tolik nedařilo. Především v Německu a Francii bojuje s úspěšnější konkurencí, proto tam začal produkovat velké seriály jako jako Dark (Německo) nebo Marseille (Francie).

Co bude s britskými filmy?

EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce? © TMDB

Evropská audiovizuální observatoř nedávno vydala souhrnnou zprávu, kde poskytla statistiky o tom, jaký je vlastně dnes podíl národní či evropské tvorby. Tato zpráva si všímá právě i podílů evropských filmů, což by mohlo znamenat, že kvótu půjde “naplnit” nejen národními filmy ale i zbylými evropskými. Otázkou bude, jak to bude po vystoupení Velké Británie z EU, protože právě britské filmy bývají po americké kinematografii těmi nejpopulárnějšími a z koláče evropských filmů tak ukousnou pořádnou porci. Za ČR tam moc čísel nenajdete, proto jsme si vytáhli z naší databáze statistiku, jak nejen za Netflix, ale i za všechny další společnost, které takové kvóty budou muset plnit. Pro informaci doplňujeme, že určujeme u titulů vždy jeden hlavní stát.

Je Netflix evropský? Spíše asijský

EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce? © TMDB

Netflix ze současné nabídky čítající zhruba 4.200 titulů nabízí u nás pouze 18% tvorby, která je evropská, toto procento ještě klesne, když vyřadíme Británii - na pouhých 8%. Zatím jsou na Netflixu pouze 2 české tituly (Lída Baarová a Milada), takže naše národní kvóta je na pomezí statistické chyby. Mimochodem kromě amerických filmů (podíl u nás 50%) je druhou nejsilnější skupinou asijská kinematografie (23%) a to ještě počítáme filmy Blízkého a Středního východu (tedy například Turecko) do samostatné skupiny. Kdo někdy zabrousil při listování Netflixu dál než za tři obrazovky, sám ví, že najde už jen turecké či jihokorejské tituly.

Amazon bude muset hodně přidat, HBO je téměř u cíle

EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce? © TMDB

Amazon Prime u nás dává k dispozici zhruba 800 titulů, podíl evropských filmů je zde 10%, po odečtení Británie opět 6%. Na Amazonu najdete také nově 2 české tituly, americké kinemografie drtivě převažuje (87%), zbytek tvoří asijské, především indické tituly. HBO GO je na tom nejlépe. Ze svých zhruba 1.400 titulů jich je evropských 29%, bez Británie to spadne na 19%. V nabídce je ale více než 50 českých titulů, včetně původní HBO tvorby jako Pustina či Hořící keř, to dělá zhruba 5%.

© TMDB

iTunes a Google Play budou či nebudou muset plnit?

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci | Česko | 2018 | Komedie | Romantická komedie

Nařízení by se zřejmě nemělo dotknout “nestreamovacích” služeb jako iTunes nebo Google Play, které prodávají stažení filmů jednotlivě. Jejich statistiky jsou podobné jako má Amazon, podíl evropské tvorby je v průměru 15% a především na iTunes už najdete skoro 150 českých titulů. Oba dva hlavní hráči nabízejí ale obrovskou databázi (iTunes více než 5.000) a tak se i tyto slušná čísla rychle ztratí.

 28 %
Sledovat Online na České kino  České kino | od 5. 12. 2022
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | od 17. 5. 2020
Sledovat Online na Prima Plus  Prima Plus | od 20. 3. 2021
Sledovat Online na Voyo  Voyo | od 4. 2. 2021

České půjčovny v pohodě

EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce? © TMDB

Lokální česká trojka, O2TV, Alza a Banaxi, která také nabízí filmy k jednorázovému půjčení či koupi, je v těchto statistikách výrazně lepší. Jejich katalog je jednak výrazně menší (v průměru okolo 1.000 titulů) a pak i vyrostli díky omezenějším prostředkům na akvizice drahých hollywoodských filmů především na levnějších českých či evropských filmech. U Alzy dokonce podíl českých, britských a dalších evropských filmů činí 71%, špatně na tom není ani Banaxi (51%) a normu by s trochu práce teoreticky splnila i O2TV (28%).

Menší půjčovny plní už dnes

EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce? © TMDB

Bez starostí budou také lokální české streamingové služby. U Obbodu dosahuje jen podíl českých titulů úctyhodných 20%, u UPC My Prime (Horizon) je to 18%. Hůře je na tom Filmbox, ten české tituly nenabízí vůbec, ale dohání to jinou evropskou tvorbou. V průměru tyto tři půjčovny mají podíl české a evropské tvorby 30-40%. Dá se očekávat, že by normu bez problému splnily i okrajové a specializované půjčovny jako Dafilms, Aerovod či Aniont, které také vyrostly na lokálním obsahu, konkrétně Aerovod má podle našich statistik největší podíl evropských titulů (75%) a je prakticky splněným snem evropských poslanců.

České televize bez starostí

EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce? © TMDB

A nakonec tu ještě máme archívy českých televizní stanic. Ti samozřejmě své služby mohutně zásobují svojí vlastní původní tvorbou, navíc Česká televize (iVysílání) a Prima Play za svůj archiv ani nechtějí platit, tudíž by byly zřejmě úplně vyňaty z podobného nařízení. Jedině Nova se svým placeným Voyo a historicky velkým archivem koupených filmů možná muset trochu šetřit. Pro čistě internetové televize jako Stream, iDnes Kino či nově spuštěný Mall TV jsme ani statistiky nevyráběly, jsou zdarma a jejich archiv je z 99% český.

A nakonec jeden velký graf s kompletními statistikami

Další vývoj?

EU chce po Amazonu či Netflixu více evropských filmů, kolik to bude práce? © TMDB

Další novinky ve vývoji v celé kauze vám budeme samozřejmě dále přinášet.

 209 zobrazení   15 se líbí
Na Amazon Prime se objevily první české filmy, přibylo titulů s češtinou
Na Amazon Prime se objevily první české filmy, přibylo titulů s češtinou
01.10.2018 9:00:00 | Streaming novinky

Dlouhé měsíce se okolo Amazon Prime nic nedělo, ale poslední týdny se situace změnila. V nabídce se objevily první tituly od českých distributorů, a to včetně prvního českého filmu - Láska je láska. Titulky či dabing mají nově další zajímavé filmy - ostatně podívejte se na náš přehled.

HBOGO prudce zlevnilo, stojí jen 129 Kč. Chystá se cenová válka?
HBOGO prudce zlevnilo, stojí jen 129 Kč. Chystá se cenová válka?
25.09.2018 19:00:00 | Streaming novinky

Potichu a bez velké reklamy se změnila cena za měsíční předplatné za službu HBOGO. Místo 199 Kč stojí jen 129 Kč a stává se tak nejlevnější online službou na českém trhu. Vzhledem ke kvalitě nabídky a stoprocentní české podpoře se tak stává bezkonkurečně nejlepší nabídkou. Znamená tato akce chystanou válku s Netflixem?

Evropský parlament schválil směrnici proti pirátům i vyhledávačům
Evropský parlament schválil směrnici proti pirátům i vyhledávačům
13.09.2018 | Streaming novinky

Evropský parlament včera schválil novou podobu směrnice o autorském právu. V posledních měsících bylo okolo ní hodně živo, řešila se budoucnost novinářů, úložišť, filmů i svobody na internetu. O čem celá směrnice je, proč je kontroverzní a co se bude nyní díl dál?

Spuštění nové Disney půjčovny se blíží, jaké filmy nabídne?
Spuštění nové Disney půjčovny se blíží, jaké filmy nabídne?
30.08.2018 | Streaming novinky

Už za rok budou moci američtí diváci online sledovat nové filmy ze světa Star Wars, Marvelu či Pixaru za předplatné jen na nové služby značky Disney. Co všechno o ní víme, jaké filmy a seriály budou exkluzivně a máme se bát i my?