FB pixel TP pixel
Nejlepší závodní film dekády? Gran Turismo trhá asfalt ve fenomenálním traileru © Sony Pictures

Nejlepší závodní film dekády? Gran Turismo trhá asfalt ve fenomenálním traileru

Zdá se, že prokletí videoherních adaptací je skutečně minulostí. Po megahitech The Last of Us a Super Mario Bros. totiž přichází závodnická pecka Gran Turismo, která chce být ve filmu stejně působivá jako s herním ovladačem v ruce. A daří se jí to.

2. 5. 2023 16:05 | Filmové novinky

Studio Sony dupe do svých filmových adaptací ve velkém. Dobrodružné Uncharted bylo ještě přinejlepším průměrné, The Last of Us ale ukázalo, jak by se herní adaptace měly dělat. A závodní Gran Turismo vypadá na závodní pecku, která tu nebyla roky. Jasně, můžeme se pousmát nad archetypálním příběhem chudého kluka, jehož videoherní dovednosti ho dovedou až za volant skutečného závodního auta. Můžeme se smát i tomu, že tvůrci do filmu nacpou i povinnou romanci, aby do kina zamířily i něžné polovičky. Režisér Neill Blomkamp ale nabízí parádní záběry na rychlé vozy a dupe do pomyslného pedálu jezdeckých dramat a pubertálních emocí, jak to jen jde.

Ačkoli se film opírá o inspiraci skutečnými událostmi, neváhá si ze sebe dělat trochu legraci skrze skvělého Davida Harboura. Navíc úplně nezahazuje videoherní stránku a naopak ji smysluplně zapracovává do zápletky, Už z traileru tak sice víme, jak všechno skončí, Sony ale očividně hodně míří na fandy předlohy a zároveň na mladší ročníky, které závodnické klasiky nemají kdovíjak najeté a tohle by pro ně mohla být oblíbená adrenalinová pecka budoucích let. Tak snad to vyjde, i když hitovost jako u Super Maria čekat asi nelze. Premiéra je aktuálně stanovena na 10. srpna 2023.

Zdroj: Sony Pictures

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Válečná pecka jako od Tarantina. Netflix ukázal vlastní verzi Hanebných panchartů
Válečná pecka jako od Tarantina. Netflix ukázal vlastní verzi Hanebných panchartů
02.05.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Netflix právě vydal mimořádně zábavný trailer k chystané válečné černé komedii Krev a zlato, která nezapře svou inspiraci Tarantinovými Hanebnými pancharty. Těšit se můžeme na luxusní vizuál a zabíjení nacistů ve velkém.

Maniakální Kozub bere Netflix útokem. Na dvě české komedie a akční novinku ale nestačí
Maniakální Kozub bere Netflix útokem. Na dvě české komedie a akční novinku ale nestačí
01.05.2023 14:00:00 | Filmové novinky

Štěpán Kozub v posledních týdnech slavil na Netflixu úspěch s dramatem Spolu. Nyní se vrací s ještě temnějším příběhem, který se pomalu prodírá žebříčkem nejúspěšnějších titulů streamovací služby. Na české komedie ale zatím nemá.

Z HBO v dubnu zmizelo přes 70 filmů. Včetně sci-fi a akčních hitů
Z HBO v dubnu zmizelo přes 70 filmů. Včetně sci-fi a akčních hitů
01.05.2023 13:30:00 | Filmové novinky

HBO má za sebou další masivní čistku titulů ze své nabídky. V průběhu měsíce dubna katalog prořídl o více než 70 starších titulů, které čítají velké velké blockbustery i festivalovou kvalitu.

Ant-Man 3 konečně míří na Disney Plus. Za čekání nabídne speciální verzi
Ant-Man 3 konečně míří na Disney Plus. Za čekání nabídne speciální verzi
30.04.2023 12:30:00 | Filmové novinky

Disney konečně odtajnil datum uvedení posledního Ant-Mana s podtitulem Quantumania na své vlastní streamovací službě. Dá se tedy odhadnout, jaká bude další strategie studia v případě dalších velkých filmů.