FB pixel TP pixel
Točit nové seriály nedává smysl. Šéf HBO odhalil smutnou pravdu o tom, co sledujeme © HBO Max

Točit nové seriály nedává smysl. Šéf HBO odhalil smutnou pravdu o tom, co sledujeme

Streamovací služby čím dál častěji ruší nové seriály po jedné či dvou řadách a mnoho diváků se diví. Jak ale upozornil šéf společnostiWarner Bros. Discovery, pod kterou spadá i HBO, realita sledovanosti seriálů je hodně smutná. A za jejich rušení si diváci do velké míry mohou sami.

25. 5. 2023 17:00 | Filmové novinky

Neuplyne v podstatě ani jeden měsíc, aby některá ze streamovacích služeb neohlásila, že ukončuje jeden ze svých nových seriálů. Mnohdy dají streameři projektu šanci jen na jednu řadu, někdy umožní existenci alespoň dvěma řadám. Čím dál častější ale je, že seriály nedostávají adekvátní zakončení a diváci se poté rozhořčují na sociálních sítích, že nedává vůbec smysl seriály rozkoukávat. Jak ale ukazují tvrdá data Davida Zaslava z Warner Bros. Discovery, za rušení seriálů si můžeme jako diváci do velké míry sami.

Pět seriálů tvoří 90 procent sledovanosti

Jak totiž Zaslav, současný šéf WBD, odhalil, z aktuálních statistik jasně vyplývá, že „90 % sledovanosti HBO Max dělá pět seriálů, a když to rozšíříme na dvacet seriálů, dělá to 98 % toho, co lidé sledují.“ Zaslav tak de facto říká, že většina obsahu minimálně jeho streamovací služby, která se nově přejmenovala na kratší Max, diváky nezajímá. Jenže bylo by krátkozraké vidět vinu v nyní již bývalém HBO. Jak totiž ukazuje graf sdílený na Twitteru mediálním odborníkem Dougem Shapirem, tato smutná divácká realita platí očividně i pro Netflix.

Není přitom problém najít i další data, která Zaslavova slova potvrdí. Ostatně stačí se podívat na údaje z platformy FlixPatrol, která sledujte trendující tituly na desítkách trhů u všech velkých streamovacích služeb. Zaměřme se na výmluvné globální statistiky z loňského roku, které mimo jiné ukazují, že na Disney Plus byly nejpopulárnější tyto tituly: Simpsonovi, Chirurgové, Griffinovi, Bluey, Taková moderní rodinka, Malcolm v nesnázích, She-Hulk: Neuvěřitelná právnička, Jak jsem poznal vaši matku, Andor a Moon Knight. Jasně tak je vidět inklinace diváků k léty ověřeným titulům, které buď stále pokračují, anebo se k nim diváci historicky vrací. Co na to HBO? Tam loni vládla stará dobrá Hra o trůny, druhá byla Teorie velkého třesku a třetí místo sledovanosti obsadili Přátelé. Dále v TOP 10 roku 2022 najdeme i seriály Rod draka, Láska klepe na dveře, Rick a Morty, Příběh služebnice, A jak to bylo dál: Nová kapilota Sexu ve městě a novinku Schodiště. Výmluvné, že?

Zdá se však, že nejvíc prokleté jsou samozřejmě ty služby, které těží ze svého bohatého rodinného katalogu plného kultovních hitů. Minimálně v rámci statistik loňského roku totiž třeba Netflix a Amazon hýří i spoustou novinek. Na Amazonu byly největšími hity Pán prstenů: Návrat krále, Banda, Jack Reacher, Na seznamu smrti nebo Médium, což jsou 4 novinky a jeden vracející se seriál. Na Netflixu pak zářily nejvíce seriály Stranger Things, Manifest, Neskutečná Anna, Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera a Bridgertonovi nebo Wednesday. Tj. tři novinky a tři ověřené hitovky. Jistě, jde stále o zjednodušený pohled, zdá se však, že pokud mají služby bohatou knihovnu titulů, mohly by si hodit pomyslné nohy na stůl a o nic se nestarat. Víme však, že takto diváci nefungují a pokud by služba stagnovala a neustále nepřidávala obsah, diváci by měli pocit, že platí zbytečně. Koukají však na onen nový obsah? Zdá se, že nikoliv, maximálně si ho přidají do svých seznamů ke zhlédnutí a pak jdou a pustí si svůj oblíbený starý seriál. Streameři následně nový titul zruší a diváci naskáčí na sociální sítě a pláčou nad tím, že onu novinku chtěli vidět a nyní už to nedává smysl. Jedná se o začarovaný kruh, jehož jsme všichni součástí. Ostatně sami nahlédněte do své divácké minulosti. Jak často se vracíte k evergreenům a kolik času skutečně věnujete novinkám?

Zdroj: FlixPatrol

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Tvůrce Simpsonových dodnes nenávidí jen jedinou epizodu. Bál se poškození pověsti
Tvůrce Simpsonových dodnes nenávidí jen jedinou epizodu. Bál se poškození pověsti
25.05.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Tvůrce seriálového fenoménu Simpsonovi, Matt Groening, dodnes nemůže přijít na jméno epizodě Zrodila se hvězda, pod kterou se odmítl podepsat a dokonce se s kolegy kvůli ní rozhádal. Bál se poškození své reputace.

Nejen Keatonův Batman. Režisér Flashe potvrdil cameo herce, který čekal 25 let
Nejen Keatonův Batman. Režisér Flashe potvrdil cameo herce, který čekal 25 let
24.05.2023 15:35:00 | Filmové novinky

Komiksovka Flash se nezadržitelně blíží do kin a režisér Andy Muschietti právě odpálil malou marketingovou bombu, když potvrdil, že se ve filmu neobjeví jen dva Batmani, ale i nejikoničtější hrdina všech dob. Logicky vás tedy v článku čekají spoilery.

Dva Batmani i velkolepé cestování časem. Finální trailer Flashe je úchvatný
Dva Batmani i velkolepé cestování časem. Finální trailer Flashe je úchvatný
24.05.2023 12:50:00 | Filmové novinky

Studio Warner Bros. zveřejnilo definitivně poslední upoutávku na chystaný komiksový snímek The Flash, v němž se kromě šarlatového rychlíka objeví také dvojice Batmanů a Supergirl.

Nejkontroverznější seriál roku sklízí nadšení i odsudky. V hlavní roli září dcera Johnnyho Deppa
Nejkontroverznější seriál roku sklízí nadšení i odsudky. V hlavní roli září dcera Johnnyho Deppa
23.05.2023 16:00:00 | Filmové novinky

Již 4. června bude na HBO Max dostupný nový kontroverzní seriál od tvůrce Euforie Sama Levinsona a zpěváka The Weeknd s názvem Idol. V Cannes byly k vidění první dva díly, které vyvolaly nadšení i odsouzení.