FB pixel TP pixel
Hollywoodská revoluce přichází. Tyhle filmy už letos v kinech neuvidíte © Sony Pictures

Hollywoodská revoluce přichází. Tyhle filmy už letos v kinech neuvidíte

Brzy vstoupíme do třetího roku, kdy pandemie převrátila filmovou distribuci a hollywoodská studia musela reagovat stahováním, posouváním či přesouváním filmů. Jak se jim loni dařilo, které filmy šly nakonec do kin a uspěly, které šly na streaming a jak to bude vypadat v letošním roce?

11. 1. 2022 7:00 | Streaming novinky

V přehledu se podíváme na pětici, respektive šestici hlavních hollywoodských studií. V tomto článku probereme studia Sony, Paramount a 20th Century, v dalším dílu dojde na Universal, Warner Bros a Disney.

Sony

Jediné velké hollywoodské studio bez streamingové služby to letos vyhrálo. Hned 4 filmy, od kterých se kvůli pandemii nečekaly žádné extra výsledky v kinech, prodalo do náruče Netflixu - konkrétně Rodina na baterky, Kouzelný drak, Vivo a Rodičovství (s Kevinem Hartem). Tam tyto animované či jinak na rodinu zaměřené filmy mají větší šanci uspět než na velkém plátně. Kdyby se nejednalo o koprodukci, na streaming by pravděpodobně zamířily i další dva zbylé filmy - rodinné dobrodružství Králíček Petr bere do zaječích a thriller Úniková hra: Turnaj šampiónů, takhle z kin vytáhly alespoň 150, potažmo 50 miliónů dolarů. Na podzim si potom studio nechalo do kin trojici svých největších a několikrát odložených klenotů - novou verzi Krotitelů duchů, druhého Venoma a samozřejmě třetího Spider-Mana. O rekordech Spider-Mana se toho už napsalo tolik, že je zbytečné dál plácat místo na disku, nicméně to jen potvrzuje, že v kinech aktuálně mohou fungovat jen tyto trháky.

Hollywoodská revoluce přichází. Tyhle filmy už letos v kinech neuvidíte © Sony Pictures

Pro letošní rok má Sony podobné pecky v zásobě znovu tři - komiksového Morbia, druhý díl Spider-Man: Paralelní světy a adaptaci dobrodružné videohry Uncharted. U zbylých titulů není vyloučeno, že v případě pokračující pandemie nastane opět přesun na streaming - ať už je to akční komedie The Man from Toronto (opět Kevin Hart), sci-fi thriller 65 či animovaný muzikál Lyle, Lyle, Crocodile. Otazník nabízí hvězdami (Brad Pitt, Sandra Bullock) nadupaný akčňák od tvůrce Johna Wicka s názvem Bullet Train, naopak už potvrzený pro online je čtvrtý díl Hotelu Transylvánie, který bude i u nás na Amazon Prime Video online už 14. ledna. Sony jinak už před časem uzavřelo zajímavou smlouvu s Netflixem, takže největší kinohity letošního roku si budou moct američtí předplatitelé Netflixu pustit jako první z velkých služeb. I tak si počkají nejméně půl roku po kinopremiéře.

Paramount

Aktuálně nejslabší hollywoodské studio bojuje o své přežití a spekuluje se o brzkém prodeji do náruče konkurenčního Universalu. Loňský rok měl Paramount pouze jeden slušný hit - druhé Tiché místo, které na jaře na chvilku zažehlo naději kinařů a vydělalo skoro stejně jako jednička. Ostatní věci už ale moc úspěšné nebyly - Tlapkovou patrolu ve filmu zachraňovaly hlavně světová kina lačnící po něčem animovaném. Že znalost značky hraje roli, ukázaly dost mizerné celosvětové výsledky rodinného filmu Velký červený pes Clifford. Vyloženě propadák byl restart série G.I. Joe. Film Snake Eyes přinesl pouhých 40 miliónů dolarů. Další věci prodal Paramount do náruče Netflixu (SpongeBob ve filmu: Houba na útěku) či Amazonu (Cesta do Ameriky 2, Bez výčitek, Válka zítřka, ve světě potom i sci-fi Nekonečný) nebo je poslal rovnou na svoji pomalu se rozbíhající službu Paramount+ (hororové pokračování Paranormal Activity či animák Rachot).

Hollywoodská revoluce přichází. Tyhle filmy už letos v kinech neuvidíte © Paramount Pictures

Letošní rok vypadá pro Paramount lépe, ale zachraňuje to hlavně Tom Cruise a jeho odložená dvojka mega trháků Top Gun: Maverick a Mission Impossible 7. Tato dvojice půjde určitě do kin a teprve po 45 dnech na Paramount+, alespoň tedy tam, kde je dostupný (USA, Latinská Amerika, uvidíme jak brzy bude SkyShowtime v Evropě). Potenciál má také druhý Sonic, ale pak už to bude mít Paramount hodně těžké. Dvojici animáků Luck a Spellbound už pro jistotu prodal Paramount do náruče Apple, prvního se na Apple TV+ dočkáme už v únoru. Se středně velkými filmy Paramount zatím bude riskovat v kinech - platí to čerstvě o hororovém pokračování Vřískot či dobrodružné komedii Ztracené město. Podle těchto výsledků zřejmě Paramount upraví distribuci svých dalších menších filmů - týká se to hlavně superhrdinské komedie Secret Headquarters (produkce Jerry Bruckheimer), animovaného muzikálu Under the Boardwalk a především dvojice filmů pro náročnější, což je žánr, který aktuálně v kinech vůbec nefunguje. Riskne Paramount kino premiéru nového filmu Babylon v režii Damiena Chazella (První muž, La La Land) a životopisu kapely Bee Gees, nebo je pro podzimní uvedení prodá některému ze streamingových obrů?

20th Century

Značka 20th Century sice patří do stáje Disney a nejedná se tak plně o samostatné studio, ale strategie, distribuce a především zaměření filmů je zatím od Disneyho hodně odlišná. A zatím to vypadá, že i pro další rok bude dospělácké vymezení bývalých Foxů pokračovat. Loni mělo studio na kontě několik kousků, nad kterými sice kritici tleskali, ale do kina na ně prakticky nikdo nepřišel (Poslední souboj, Francouzská depeše, West Side Story, Ulička přízraků) a ještě větší dávku filmů, kterým už netleskal nikdo a do kina nepřišel už vůbec nikdo (Paroží, The Eyes of Tammy Faye, Temný dům, Rozbitý robot Ron). Zřejmě kvůli smlouvám se uvádění těchto filmů na online dělalo dost nahodile a bez pevné strategie, něco se objevilo po pár týdnech na Hulu či dospělácké sekci Star na Disney+, něco si muselo počkat na uvedení online několik měsíců. Rovnou na streaming se Disney odvážil poslat jen komedii Vacation Friends, animák Diary of a Wimpy Kid a příšerný remake Sám doma. Výjimkou potvrzující pravidlo byla akční komedie Free Guy, která se s celosvětovými tržbami 331 miliónů dostala do TOP 15 loňských nejúspěšnějších filmů. Podobně laděný prequel Kingsmanů ovšem zůstal za očekáváním.

Hollywoodská revoluce přichází. Tyhle filmy už letos v kinech neuvidíte © 20th Century Studios

Letošní skladba vypadá ještě více rozporuplně. Nová Doba ledová jde už koncem ledna na Disney+, to samé restarty Noci v muzeu nebo Dvanáct do tuctu, ale celovečerní animák Bobovy burgery má zatím stále květnovou kinopremiéru. Několikrát odložená výpravná krimi Smrt na Nilu (pokračování Vraždy v Orient expresu) si jde v únoru pro popravu do kina, podobný osud čeká zřejmě hvězdami (Christian Bale, Margot Robbie, Robert De Niro) nabité drama Canterbury Glass od Davida O. Russella. U dalších filmů už rovnou Disney ohlásil uvedení na Hulu, resp. na dospěláckou sekci Disney+, ale zatím bez konkrétního data. Týká se to například nového Predátora s názvem Prey, či thrilleru No Exit. O nový film Bena Afflecka s názvem Deep Water se podělí Hulu (USA) a Amazon Prime Video (svět). Jediným opravdu velkým filmem s logem 20th Century, který má šanci uspět a který určitě půjde stůj co stůj do kin, i kdyby na lístky nebylo, je samozřejmě Avatar 2, který podle všeho opravdu existuje a v prosinci se ho konečně dočkáme.

Konec první části

Jak je vidět, studia budou bojovat i tento rok a nejsou vyloučené změny na poslední chvíli. Obecně platí, že opravdu velké komiksové, sci-fi či akční trháky (Morbius, Uncharted, Spider-Man: Paralelní světy 2, Top Gun 2, Mission Impossible 7, Avatar 2) určitě uvidíme v kině, pandemie maximálně může premiéru posunout. Už je také jasné, jaké typické filmy už zamířily nebo brzy zamíří rovnou na streaming - animáky, rodinné filmy, komedie. Zatím někde mezi jsou filmy pro náročnější publikum či středně drahé akční či sci-fi filmy. U těch se bude lámat chleba tento rok a rozhodne se, jak se k nim bude přistupovat v budoucnu. Pokračování článku najdete zde!


 8 616 zobrazení   132 se líbí
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Vysmívaný film Netflixu s DiCapriem láme rekordy sledovanosti
Vysmívaný film Netflixu s DiCapriem láme rekordy sledovanosti
7. 1. 2022 18:00:00 | Streaming novinky

V Netflixu si pomalu zvykají, že pokud se recenzentům nějaký film nelíbí, obvykle to znamená, že se bude jednat o masivní megahit. Po akci Red Notice se nyní dočkal i Leonardo DiCaprio.

Počet předplatitelů HBO překonává odhady. Pomáhají hity jako Matrix 4
Počet předplatitelů HBO překonává odhady. Pomáhají hity jako Matrix 4
6. 1. 2022 13:40:00 | Streaming novinky

Streamovací služba HBO Max novinkou Matrix Resurrection ukončila déle než rok trvající exkluzivní paralelní uvádění premiér, které byly dostupné zároveň v kinech i přímo na Maxu. Kolik tato strategie přinesla nových zákazníků?

Nejsledovanější filmy roku online. Frčel víc Tenet, nebo Godzilla?
Nejsledovanější filmy roku online. Frčel víc Tenet, nebo Godzilla?
27. 12. 2021 7:00:00 | Streaming novinky

Streamování filmů neznamená jen Netflix, případně jiné SVOD služby. Ve hře je i TVOD, z něhož letos hodně těžily tituly Warnerů.

Čekají nás premiéry českých filmů online? Exkluzivitu nechce jen Netflix
Čekají nás premiéry českých filmů online? Exkluzivitu nechce jen Netflix
16. 12. 2021 7:00:00 | Streaming novinky

S nástupem pandemie a problémů kin hledají filmy cesty, jak se dostat k divákům. Hollywoodské filmy se buď houfně přesouvají rovnou online a nebo mají alespoň paralelní uvedení v kinech i online. U českých filmů to zatím nehrozí, ale situace se také vyvíjí zajímavým směrem.