FB pixel TP pixel
Jeho temné esence: Zapomeňte na film, seriál HBO a BBC je výtečnou adaptací © TMDB

Jeho temné esence: Zapomeňte na film, seriál HBO a BBC je výtečnou adaptací

V Londýně na slavnostní premiéře měli diváci a kritici možnost zhlédnout první díl vysoce očekávané fantasy Jeho temné esence. A z prvních reakcí se zdá, že spolupráce mezi HBO a BBC se vydařila, a my se můžeme těšit na promyšlenou, dobrodružnou podívanou.

Filmové novinky

4. listopad se kvapem blíží a jeden z nejočekávanějších letošních fantasy seriálů vstoupí na naše obrazovky. Jak tedy dopadla nová adaptace knih Philipa Pullmana s Ruth Wilson, Jamesem McAvoyem a Dafne Keen, kterou společně vytvořili americká televize HBO a britská veřejnoprávní BBC? Vybraní novináři a fanoušci se již dostali k slavnostní premiérové projekci devadesátiminutového prvního dílu, která se konala v Londýně, a z dostupných reakcí to vypadá, že filmovou adaptaci z roku 2007 Zlatý kompas s Dakotou Blue Richards, která podle mnohých fanoušků z dějového hlediska přeskakovala důležité pasáže, aby v důsledku původní knihu i tematicky značně zploštila, můžeme s klidným svědomím zapomenout. Celému týmu se totiž povedlo vytvořil svět, ve kterém se naopak nikam nespěchá a vše se důkladně buduje a rozvíjí s důrazem na věrnost předlohy.

I když je výprava bohatá a zpracovaná do detailu, kamerové přelety dechberoucí a triky včetně zvířecí deamonů jsou velmi realistické, z prvních reakcí se zdá, že právě o ně tu v první řadě nejde, a hlavně pomáhají dotvářet soběstačný svět a možná překvapivě až intimní drama herecky na všech pozicích precizně zvládnuté. Podle většiny reakcí je seriál právě svědomitě vystavěným dramatem, kterému se podařilo zachytit atmosféru knihy, jeho věrný živoucí svět s pečlivě vybudovanými charaktery, jeho zvláštní dětský pohled na svět, stejně jako se nevyhýbá jeho úskalím i temnotě. I sám autor předlohy Philip Pullman, který se zúčastnil světové premiéry, pěl na adaptaci chválu s tím, že je poctěn a polichocen, jak se jeho knihy převedly do televizního seriálu. Jestli nejsou pozitivní reakce přehnané a jestli si popřípadě udrží kvalitu i s dalšími díly se můžeme přesvědčit sami během letošního podzimu a zimy. První řada nabídne osm dílů a podle HBO a BBC bychom se během příštích let měli dočkat dohromady tří řad.

 1 629 zobrazení   43 se líbí
Bratrstvo neohrožených dostane další díly, seriál od HBO přebírá Apple
Bratrstvo neohrožených dostane další díly, seriál od HBO přebírá Apple
14.10.2019 11:30:00 | Filmové novinky

Seriál, jenž se stal etalonem televizní kvality a v různých žebříčcích nejoblíbenějších seriálů historie jen málokdy chybí, se díky společnosti Apple dočká dalších dílů. Za kvalitu projektu budou opět ručit Steven Spielberg a Tom Hanks.

Zklamaný George R. R. Martin: 8. řada Hry o trůny nebyla věrná předloze
Zklamaný George R. R. Martin: 8. řada Hry o trůny nebyla věrná předloze
10.10.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Dlouhou dobu mlčel a možná proto měl osobní či smluvní důvody. Nyní však autor předlohy seriálu Hra o Trůny pomalu odhaluje svůj názor na to, jakým způsobem byl seriál ukončen. A k jeho kritice nedostatečné kvality poslední řady už se přidal i jeden z režisérů veleúspěšného seriálu.

Hvězda Jokera se pokračování nebrání
Hvězda Jokera se pokračování nebrání
10.10.2019 | Filmové novinky

Nejnovější představitel gothamského zlosyna Jokera nepatří mezi velké fanoušky filmových pokračování. Dle jeho posledních vyjádření se však zdá, že v případě prince zločinu by byl schopen udělat výjimku.

Nové seriály Marvel Cinematic Universe, které budou dostupné na Disney+
Nové seriály Marvel Cinematic Universe, které budou dostupné na Disney+
09.10.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Disney+ se sice v našich končinách ještě minimálně rok nedočkáme, až se k němu však dostaneme, budeme mít možnost sledovat velké množství nových seriálů. Zaměřme se tedy nyní na novou tvorbu v rámci MCU a ukažme si, jak bude souviset s filmy.