FB pixel TP pixel
Předražené a nenáviděné fiasko. Joker 2 v kinech překvapivě narazí, naštval i věrné fanoušky © Warner Bros.

Předražené a nenáviděné fiasko. Joker 2 v kinech překvapivě narazí, naštval i věrné fanoušky

Studio Warner Bros. přichází do kin s pokračováním svého velkého globálního hitu Joker. Očekávání spojená se snímkem Joker: Folie a Deux byla ohromná, zdá se však, že studio v kinech narazí. Může si za to ale samo. Pokračování bylo extrémně drahé a zdá se, že kreativně neohlídaný projekt naštval i skalní příznivce prvního filmu.

Filmové novinky 4. 10. 2024 17:20 | Filmové novinky

Joker rozděloval publikum již v roce 2019, kdy vstoupil do kin s reimaginací v podání Joaquina Phoenixe. Řada diváků snímku režiséra Todda Phillipse vyčítala od samého začátku okaté vykrádání motivů, scén a momentů z ikonických snímků režiséra Martina Scorseseho. Jiní filmu vyčítali adoraci anarchistů, glorifikaci násilí, případně bulvarizaci lidí s mentálními potížemi. Z filmu byl ale miliardový hit, a tak studio Warner Bros. přesvědčilo režiséra Phillipse, aby vytvořil pokračování. Zdá se však, že kontrolu nad ním nezvládlo.

Předražený projekt

Velkým problémem pro návratnost filmu je extrémní rozpočet. Původní film stál pouhých 50 milionů dolarů, pokračování už ale stálo čtyřnásobek této částky a podle informací magazínu The Hollywood Reporter šly peníze hlavně do kapes samotných tvůrců. Na snovou odměnu si měl přijít samotný režisér, škodný nebyl ani Phoenix a masivní část rozpočtu měla spolknout Lady Gaga jako Harley Quinn, jíž se Warneři snažili k projektu uplatit, aby zlákali do kin ženské publikum. Zároveň se studio mermomocí snažilo v kampani zakrýt muzikálové prvky, které publikum vůbec nenadchly. A to ať už jde o kritiky či běžné návštěvníky kinosálů.

Aktuální predikce mluví o tom, že film má v USA i ve světě daleko k tomu napodobit úvodní tržby prvního filmu. Ten si před 5 lety v úvodním víkendu přišel na skoro 100 milionů dolarů jen v USA a dalších 155 přisypal ze světa. Nyní mají být tržby napříč glóbem poloviční. Filmu samozřejmě vůbec nepomohly hrozné recenze po uvedení na festivalu v Benátkách, které film označovaly ve velké míře za ubíjející přehlídku nenápadité choreografie a stupidního scénáře, která zaujme pouze hereckými výkony představitelů hlavních rolí a jinak je úplně zbytečná. A pak se začaly do éteru šířit zvěsti o klíčových momentech filmu a očekávání šla na bod mrazu.

Bídné reakce diváků

Ani běžní diváci totiž tentokrát film nechválí a naopak se proti němu staví jako proti projektu, který zdecimoval postavu Jokera a vysmál se jejímu odkazu. Film je označován za otravný, nesnesitelný, s Jokerem nemající nic společného a s koncem, který mnozí fandové označují za absolutně nepřijatelný a ničící i původní snímek. Jde o zajímavý obrat vůči projektu, který byl 5 let na vrcholu očekávání mnohých fanoušků filmu i komiksových adaptací. Až tržby po úvodním víkendu ale definitivně ukáží, zda tvůrci skutečně dalece přešlápli. Se vznikem třetí dílu se však i vzhledem k událostem druhé části nepočítá.

Zdroj: Rotten Tomatoes / THR

Reklama  1 416 zobrazení   72 se líbí
Zombies ovládli svět a naděje neexistuje. Nový trailer Netflixu slibuje hnilobu a depresi
Zombies ovládli svět a naděje neexistuje. Nový trailer Netflixu slibuje hnilobu a depresi
04.10.2024 16:30:00 | Filmové novinky

Již v polovině října se na Netflix přiřítí další žánrová novinka streamovací služby, která se zároveň stane prvním zombie filmem v historii Filipín. Hutný horor Outside slibuje napínavou atmosféru, všudypřítomnou hnilobu tlejícího masa a také všeobjímající depresi a psychický rozklad hlavy rodiny.

Nový megahit Netflixu je k nezastavení. Thrillerová pecka rekordně válcuje sledovanost
Nový megahit Netflixu je k nezastavení. Thrillerová pecka rekordně válcuje sledovanost
03.10.2024 18:00:00 | Filmové novinky

Netflix si může gratulovat. Zase jednou totiž trefil pomyslný hřebíček na hlavičku a za málo peněz vydoloval spoustu předplatitelské muziky. Thrillerová novinka režiséra Jeremyho Saulniera totiž zůstává stálicí sledovanosti i po měsíci od uvedení. Něco takového je prakticky neslýchané.

Nejdražší film Netflixu na prvních záběrech. Sci-fi za 300 milionů slibuje robotickou postapokalypsu
Nejdražší film Netflixu na prvních záběrech. Sci-fi za 300 milionů slibuje robotickou postapokalypsu
03.10.2024 16:00:00 | Filmové novinky

Netflix odhalil první záběry ze své chystané sci-fi The Electric State, která je známější jako nejdražší film Netflixu v jeho dosavadní historii. Rozpočet projektu přesáhl 300 milionů dolarů a postapokalyptickou sci-fi s roboty natočili pro platformu režiséři Avengers Joe a Anthony Russo. Ti na projektu pracují již od roku 2017.

Megahit Deadpool a Wolverine už je online. Víme, kde si ho přehrát v nejlepší kvalitě
Megahit Deadpool a Wolverine už je online. Víme, kde si ho přehrát v nejlepší kvalitě
02.10.2024 20:00:00 | Filmové novinky

Více než dva měsíce trvalo nejnovějšímu megahitu od Marvelu, aby dorazil online a diváci ho mohli sledovat ve svých obývacích pokojích. Jde o jasný důkaz, že se filmu v kinech dařilo. Ostatně studio Disney volí i velmi specifickou distribuci, která odkládá možnost zapůjčení filmu.