FB pixel TP pixel
Nový seriál s Kleopatrou narazil. Netflix čelí žalobě volající po zákazu služby © Netflix

Nový seriál s Kleopatrou narazil. Netflix čelí žalobě volající po zákazu služby

Chystaná dokumentární série Královna Kleopatra dokázala ještě před svou premiérou vyvolat vlnu nevole za výběr herečky pro hlavní roli. Nyní byla na Netflix kvůli tomuto dokumentu dokonce podána žaloba.

24. 4. 2023 15:05 | Filmové novinky

Minulý týden jsme psali o právě probíhající netflixovské kauze „černá Kleopatra“. V připravované dokumentární sérii Královna Kleopatra totiž ztvárnila hlavní postavu egyptské vládkyně britská černošská herečka Adele James. Protože podle historiků byla Kleopatra členkou dynastie Ptolemaiovců, která byla řeckého původu a měla pravděpodobně světlou pleť, vzbudilo castingové rozhodnutí na sociálních sítích vlnu nevole a Netflix byl následně obviněn z blackwashingu historické postavy, přepisování historie a zkreslování kultur Egypta a Řecka. Egyptského právníka Mahmúda al-Semaryho obsazení Kleopatry vytočilo takovým způsobem, že se rozhodl Netflix zažalovat.

Ve své stížnosti egyptskému státnímu zástupci al-Semary nejen požadoval, aby byly podniknuty právní kroky proti tvůrcům seriálu, ale aby byl Netflix v Egyptě úplně zrušen. „Většina toho, co streamovací platforma Netflix zobrazuje, neodpovídá islámským a společenským hodnotám a zásadám, zejména egyptským," uvedl Mahmúd al-Semary ve své stížnosti. Kritizovat rozhodnutí tvůrců v čele s producentkou seriálu Jadou Pinkett Smith (Matrix Revolutions) je samozřejmě legitimní, podaná dogmatická žaloba ale vyvolá v lepším případě úsměv. Vyvolaný humbuk je navíc samozřejmě vodou na mlýn toxickým uživatelům, kteří mohou viditelněji projevovat svou nenávist. Například představitelka Kleopatry Adele James byla nesmyslně na sociálních sítích vystavena kritice za své obsazení, nechyběly samozřejmě ani rasistické nadávky. Neviděná a mnohými už nenáviděná dokusérie Královna Kleopatra pak bude na Netflixu dostupná od 10. května.

Zdroj: Newsweek

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Obi-Wan Kenobi měl začít i skončit úplně jinak. Vader původně pobil pět Jediů najednou
Obi-Wan Kenobi měl začít i skončit úplně jinak. Vader původně pobil pět Jediů najednou
23.04.2023 9:00:00 | Filmové novinky

Tvůrce prvotního scénáře k projektu Obi-Wan Kenobi prozradil, jak měla mezihra Obi-Wana a Dartha Vadera původně vyvrcholit. A jak by předešel masivní chybě v kontinuitě, kterou seriál vytvořil.

Unikátní thriller osvěží zatuchlé vody kriminálek. První diváci slibují herecký výkon roku
Unikátní thriller osvěží zatuchlé vody kriminálek. První diváci slibují herecký výkon roku
21.04.2023 10:30:00 | Filmové novinky

O tom, že žánr true-crime patří momentálně mezi nejžádanější typy obsahu, není pochyb. Stejně tak je ale faktem, že je žánr v poslední době přesycený a začíná se z něj vytrácet invence. HBO se to se svou novinkou pokusí zvrátit.

Přeobsadí Marvel nového arcipadoucha? Jeho hvězda čelí vážným obviněním
Přeobsadí Marvel nového arcipadoucha? Jeho hvězda čelí vážným obviněním
20.04.2023 10:30:00 | Filmové novinky

Měl být jednou z největších nových hvězd Hollywoodu. Teď se ale zdá, že herec Jonathan Majors skončí s největší pravděpodobností zapomenut a minimálně několik let stráví mimo velké filmové události. Za vše mohou obvinění vůči jeho osobě z napadení několika žen.

Nový trailer Rychle a zběsile 10 je nepopsatelný úlet. Takhle vypadá ultimátní demence
Nový trailer Rychle a zběsile 10 je nepopsatelný úlet. Takhle vypadá ultimátní demence
20.04.2023 8:00:00 | Filmové novinky

S ponorkou už se naháněl. Dokonce si vyzkoušel boj za špatnou stranu. Jeho parta se dokonce podívala i do vesmíru. Teď se ale Dominic Toretto vrací a slibuje začátek konce. A vy budete žasnout nad tím, co za šílenosti nový trailer Rychle a zběsile 10 ukazuje s vážnou tváří.